Katt

Bästa Vattenfontänen 2024 » Bäst i test

Med en vattenfontän är det slut på att behöva fylla på vattenskålen flera gånger om dagen, nu kan du istället fylla upp fontänen med flera liter i ett svep. Du minimerar också risken att din katt ska skvätta ut vattnet eller att den roar sig med att leka med det. Vattenfontänen ser till att din katt har vatten tillgängligt under dagen när du inte är hemma.

Om din katt är kräsen med vatten så är en vattenfontän ett bra alternativ. De flesta katter lockas av det porlande och cirkulerande vattnet som ständigt är i rörelse. Detta gör också att vattnet syresätts ännu bättre och bakterietillväxt hämmas. Vattenfontänen måste med jämna mellanrum göras ren genom att diskas, kalkas av och byta filter vid behov.

Genom att hålla den ren och fräsch förlänger du dess livslängd. Filtrets livslängd förlängs också om du ser till att det inte hamnar kattgodis eller kattfoder i det som riskerar att täppa för filtret ordentligt.

1. Cat Mate Vattenfontän

Cat Mate Vattenfontän

Vattenfontänen Cat Mate ger inte bara din katt tillgång till rinnande vatten utan även möjligheten att dricka ur flera olika nivåer. I och med att det är flera nivåer har vattnet också en högre fallhöjd, något som syresätter vattnet ytterligare. Fontänen rymmer 2 liter vatten och drivs av en pump och ett kolfilter.

Pumpen är nästintill ljudlös och stör varken katter eller människor i hemmet. Skålarna kan tas ur och diskas i maskin vid behov för att ständigt vara fräscha.

Cat Mate har en total höjd på 17 cm, är 25 cm lång och 21 cm bred. Fontänen väger cirka 1 kilo och står stabilt på golvet.

2. Vattenfontän Fresh & Clear 2L Rostfri

Vattenfontän Fresh & Clear 2L Rostfri

Skålen i denna vattenfontän i tillverkad i rostfritt stål, ett material som klassas som hygieniskt och lätt att göra rent. Fontänen har ett cirkulerande system där vattnet ständigt är i rörelse och filtrerar, syresätter och kyler vattnet. Allt för att din katt ska lockas till att dricka. Kapaciteten är på 2 liter.

Designen på fonten är stilren och modern, med ett yttre skal i högblank, vit plast. Det ingår både motor och pump så att du direkt kan komma igång med fontänen till din katt.

3. Cat It vattenfontän

Cat It vattenfontän

En enkel och funktionell vattenfontän som går i färgerna blå och vitt. Där vitt utgör utsidan på fontänen och det blåa är skålen som katten dricker ur. Fontänen är utrustat med ett kolfilter som håller vattnet rent från eventuell smuts som har hamnat i vattnet, undvik dock att kattgodis eller annat som sväller i vatten fastnar i filtret. Volymen är på 2 liter och motorn som driver fontänen är tystgående. Den blå skålen kan enkelt tas ur och diskas för att upprätthålla renligheten.

4. Vattenfontän M-Pets till katt

Vattenfontän M-Pets till katt

Vattenfontänen från M-Pets har en stilren design i högblank, vit plast. Den rymmer 2 liter vatten som ständigt cirkulerar för att stimulera din katt till att vilja dricka mer. Fontänen har en bred botten för att stå stabilt när din katt använder den. Vattnet kommer upp från ett hål i mitten på en platta som ligger på ytan.

Din katt kan alltså dricka det vatten som rinner längsmed denna platta. Vid introduktion av fontänen kan du enkelt lägga kattgodis på plattan för att locka fram din katt. Se dock till att katten äter upp godiset så det inte fastnar i fontänen.

5. Drinkwell 360

Drinkwell 360

Drinkwell 360 har en design som tar namnet vattenfontän på ordet, den är nämligen utformad som en riktigt fontän vilket gör den lite extra rolig. Fontänen består alltså av en skål längst ned som också är botten och i mitten av skålen är det en pelare. Från denna pelare rinner det flera strålar med vatten i alla riktningar.

Denna utformning möjliggör för din katt att antingen dricka det rinnande vattnet direkt eller dricka det vatten som finns i skålen. Volymen är på 3,8 liter vilket gör att Drinkwell 360 även är lämplig i hem som har flera katter. Flödet på vattnet kan enkelt ställas in och motorn är tystgående.

6. Raindrop drickfontän av rostfritt stål

Raindrop drickfontän av rostfritt stål

Rostfritt stål är ett tacksamt material att använda då det både är hållbart och lätt att rengöra. Precis som namnet antyder har denna vattenfontän formationen av en vattendroppe och den ger din katt flera möjligheter att dricka. Dels har den tillgång till den stora skålen nedtill, sedan kan den välja på att dricka ur den mindre skålen en våning upp eller slutligen dricka ur det rinnande vattenfallet.

Fontänen rymmer 1,7 liter vatten, har ett reglerbart flöde som enkelt ställs in och tål att diskas i maskinen. Pumpen är tystgående och kan utan problem vara på dygnet runt utan att störa.

7. Blå Led Catit Flower

Blå Led Catit Flower

I en lättsam design finns denna vattenfontän för katter. Den har formationen av en kruka i vit plast, toppen är i en fin blå färg och själva fontänen utgörs av en blomma i mitten. Från blomman rinner vattnet mellan kronbladen ned i den blå skålen som också har små fördjupningar i form av blad. Blå Led Catit Flower rymmer hela 3 liter vatten. På natten tänds fontänen upp i blått LED-ljus och det är också en indikator som tydligt visar hur mycket vatten som finns kvar.

Då kan du enkelt se när det är dags att fylla på utan att behöva öppna fontänen. Din katt kan välja att dricka det rinnande vattnet eller de vatten som har samlats i fördjupningarna. Vattnet i fördjupningarna ligger också kvar när fontänen är avstängd så att din katt alltid har tillgång till vatten.

8. Catit Design Fresh & Clear

Catit Design Fresh & Clear

Med en volym på 3 liter passar denna fontän även till hem med flera katter som ska samsas om fontänen. Den är dessutom utrustad med dubbla filter för att kunna erbjuda ännu friskare och godare vatten till din katt. Dels är den utrustad med ett filter av skumgummi som ska rensa vattnet från skräp och andra partiklar.

Sedan finns det ett kolfilter som ska ta bort dålig smak och lukt. Färgen är vit på utsidan och upptill har den en härlig ljusgrön färg. Fontänens totala höjd är 17 cm och den har en diameter på 21 cm. Med dessa breda diameter ges katten en stor drickyta på toppen.

Att tänka på inför köp av vattenfontän

När du ska köpa en vattenfontän till din katt är det viktigaste att det rymmer tillräckligt mycket vatten. Har du flera katter som ska ha tillgång till fontänen behöver den ha en större kapacitet så att inte vattnet tar slut så snabbt.

Vattenfontän kan upplevas som läskiga och obehagliga för en del katter, särskilt om de har ett högt brummande ljud från pumpen. Då kan man med fördel locka katten till fontänen med hjälp av kattgodis och försöka få den att närma sig. Belöna sedan med kattgodis när din katt nosar på fontänen och ta det försiktigt framåt. Man kan också introducera fontänen till katten när den är avstängd så att den är mindre skrämmande. Då lär sig katten att det finns vatten där och kommer att återkomma.

Tänk dock på att inte lägga kattgodis i fontänen. Både kattgodis och kattfoder riskerar att orsaka stopp i pumpen då de antingen lägger sig för där vattnet ska komma upp eller täpper igen det renande filtret.

Frågor och svar

Vad är en vattenfontän för katter?

En vattenfontän för katter är en maskin som ser till att kattens vatten är friskt och tillgängligt. Det tar bort dålig smak och en del kyler också vattnet. Allt för att din katt ska lockas till att dricka mer.

Varför ska katten använda vattenfontäner?

Det porlande vattnet lockar till sig katten och väcker dess törst. En katt som i vanliga fall har svårt med att dricka tillräckligt mycket vatten kan stimuleras av fontänens porlande och alltid friska vatten.

I och med att vattnet har en bättre smak, cirkulerar och kyls brukar de flesta katter stimuleras till att dricka. Dessutom säkerställer du kattens tillgång på vatten när du inte är hemma.

Hur fungerar fontänen?

De olika modellerna av fontäner fungerar också lite olika. De drivs antingen av batterier eller med hjälp av en strömkabel. Fontänen är utrustad med en motor och pump som ska se till så att vattnet cirkulerar och syresätts.

Kolfilter som är det filter som finns i de flesta fontäner hjälper till att hålla vattnet rent och tar även bort dålig smak.