Katt

Bästa Transportburen till katten 2024 » Bäst i test

Det kan uppkomma flera tillfällen där du kommer behöva transportera din katt. Ett första tillfälle är när du ska hämta hem din katt för första gången, om ni ska åka till veterinären eller om katten ska följa med på en semesterresa. Oavsett vad ändamålet är så är du som kattägare skyldig att din katt sitter säkrad och tryggt under resans gång.

Det spelar heller ingen roll vilket färdmedel som används, reglerna är fortfarande desamma. Dock kan behovet av modell på transportburen variera beroende på färdmedel då det finns särskilda transportburar för bil, för cykel och de som är smidigare att bära vid färd till fots.

1. Transportbur Canvas till katten

Transportbur Canvas till katten

En transportbur i Canvas är lätt att bära med sig oavsett vart du ska någonstans. Den är smidig att ta med sig på semestern, ta katten till veterinären i eller låta buren stå öppen i hemmet och agera sovplats för din katt. Tyget som omger buren är av slitstark polyester och har partier av nät för bästa möjliga luftcirkulation. Stommen utgörs av en stabil metallkonstruktion.

Buren har två öppningar, en på taket och en på ena kortsidan. Öppningen på kortsidan kan rullas upp och sättas fast för att erbjuda din katt att använda buren när den själv vill. Handtaget gör det smidigt att bära buren både när den är tom och när din katt är i den. Buren finns i tre olika storlekar.

2. Transportbur Capri 2

Transportbur Capri 2

I hård plast är transportburen Capri 2 tillverkad vilket gör den stabil och säker för din katt. Buren är utrustad med fäste för bilbälte så att du enkelt kan spänna fast buren under bilfärd. På så sätt blir bilfärden säkrare både för katten och de människor som åker i bilen. På ena kortsidan har den en öppningsbar lucka i plast med ett nätmönster, denna lucka sitter fast med ett vred i varje hörn. Du kan välja att öppna två av vreden för att öppna luckan som en dörr eller så kan du öppna alla fyra vred och ta bort luckan helt.

Det finns även en mindre lucka på burens ovansida tillsammans med ett handtag. Möjlighet att ta bort hela burens överdel finns också genom att öppna spännena på burens långsida och baksida. Buren har ett mått på 55 x 37 x 34 cm och rekommenderas till djur på upp till 8 kg.

3. Easy Go vikbar transportbur

Easy Go vikbar transportbur

I tre olika storlekar finns denna smidiga transportbur. Buren är tillverkad i polyester och har en stomme av metall. När den inte används kan man med fördel vika ihop den för att göra den enklare att förvara och spara plats. Buren lämpar sig såväl att ha med på resan och transportera din katt i som att agera sovplats när den önskar ett ställe att krypa in i och vara ifred på.

Framtill har den en lucka av nät som enkelt kan fästas upprullad så att din katt själv kan gå in och ut. Därtill kan man öppna upp två fönster på långsidorna så att det blir nät även där. Handtaget på ovansidan gör den smidig att bära. Det medföljer en mjuk filtdyna som gör botten härlig för din katt.

4. Transportbur Active Canis

Transportbur Active Canis

En stabil transportbur i hård plast som är bekväm för din katt att åka i. I buren är luftgenomströmningen mycket god tack vare luckan i plastgaller och de springor som finns runtom hela buren. Handtaget på ovansidan gör den enkel att bära både när katten sitter i och när buren är tom. Skårorna på sidan gör det enkelt att förankra buren med bilbälte eller med en rem vid färd med annat fordon.

Burens lucka kan antingen tas bort helt för att katten själv ska kunna välja att vara i den eller öppnas på ena sidan så att den blir en gångjärnslucka. Transportburen Active Canis finns i flera storlekar och färger.

5. Skipper bur till resan

Skipper bur till resan

Transportburen Skipper är inte bara praktisk utan även tillverkad i slagtålig plast vilket gör att den klarar stötar och slag under resan på ett optimalt sätt. Gallerluckan och de öppna springorna runtom buren gör att ventilationen är idealisk för din katt under färd.

Luckan kan enkelt tas bort helt om man önskar använda buren som ett kryp in till katten i hemmet eller stugan. Man kan även ta bort burens övre del om man enbart önskar använda botten på buren som en bädd. Handtaget på burens ovansida gör den enkel att frakta.

6. Cykelkorg och transportväska 2-i-1

Cykelkorg-och-transportväska-2-i-1

Denna cykelkorg möjliggör att du på ett säkert sätt kan ta med dig din katt på cykelturen. En metallram förankras på cykelns pakethållare och i denna ställning placeras sedan transportväskan. Taket på väskan är helt i nät och kan öppnas och fällas ned helt eller delvis. På så sätt kan din katt njuta av fartvinden till max samtidigt som den sitter säkert i korgen.

Det medföljer ett kortare koppel som sitter fast på väskans insida, vid färd med öppet tak bör kopplet användas för att förhindra att din katt försöker hoppa ur och därmed kommer till skada. Väskan kan tas ur hållaren och användas separat som en transportväska.

7. Ryggsäck Connor

Ryggsäck Connor

Låt din katt följa med på vandringen eller transportera den smidigt bland folk och i kollektivtrafik med hjälp av ryggsäcken Connor. De två axelbanden är justerbara för bättre ergonomi och tillverkad i slitstark nylon. Den har en lucka av nät upptill som också kan vara öppen under färd om din katt föredrar att sticka ut huvudet och spana på omgivningen.

Om så är fallet bör katten fästas med kopplet som sitter fast på burens insida så att inte katten riskerar att hoppa ut. Det finns även en öppning på ena kortsidan av väskan. Framtill finns en praktisk ficka där du kan förvara godis eller koppel till din katt. Väskan är avsedd för djur upp till 8 kg.

8. Bärväska till katten

Bärväska till katten

Med denna bärväska kan du smidigt ta med dig din katt vart du än ska. Väskan lämpar sig inte bara att bära din katt till veterinären i utan är också smidig när du åker kollektivtrafik. Väskan är försedd med både ett handtag och ett slitstarkt axelband.

Den är tillverkad i canvas och kan enkelt fällas ihop när den inte används. Luckan i fram är i nätmaterial, liksom två fönster på sidorna och ger en optimal luftgenomströmning. Väskans mått är 46 x 26 x 27 cm och den rekommenderas till djur på max 7 kilo.

Att tänka på inför köp av transportbur till katten

Det allra viktigaste när du ska köpa en transportbur till din katt är givetvis storleken så att din katt får plats i den. Samtidigt är det av stor vikt att buren inte heller är för stor, då kan din katt ändå komma till skada under färd genom att den far omkring inne i buren.

Det andra som du behöver tänka på är hur du ska transportera din katt. Ska den åka med på cykeln, i bilen eller ska den bäras på ryggen. Transportsätt avgör också vilken typ av bur som du behöver ha utifrån vilken modell som är mest lämpad för färdmedlet.

Frågor och svar

Måste katten vara i en transportbur under bilfärd?

Du är skyldig att se till att din katt sitter säkert under bilfärd. Den ska sitta tryggt vid inbromsning och inte heller riskera att komma till skada på annat sätt i bilen. Detta kan säkerställas med hjälp av en transportbur då din katt får en begränsad yta som gör att den inte kan röra sig fritt i bilen.

Om du inte uppfyller kriterierna om att din katt ska vara säkrad i bilen kan du dömas till att betala böter.

Varför ska man använda en transportbur?

Det är både för kattens skull och även för föraren och de övriga passagerarnas skull som en katt ska transporteras i en transportbur. För kattens skull för att skaderisken minimeras avsevärt vid inbromsning och att katten inte kan skada sig på bilens inredning om den blir stressad under färd.

En lös katt i bilen kan vara orsaken till bilolyckor då den sällan sitter still vilket gör att förarens uppmärksamhet kan dras från vägen.