Hund

Bästa Munkorgen till Hunden 2024 » Bäst i test

Som hundägare är man ytterst ansvarig för de skador som ens hund orsakar. Detta gäller både för skador på egendom och skador på person. Det kan finnas tillfällen som man kan behöva använda en munkorg på sin hund för att se till att säkerheten uppfylls.

Även den allra snällaste hunden kan behöva en munkorg vid enskilda tillfällen, till exempel hos veterinären. På promenad kan man använda munkorg i galler oavsett om man använder hundsele eller halsband till kopplet. En munkorg kan användas i förebyggande syfte för att hundägaren, hunden eller övriga personer i hundens omgivning ska känna sig trygg.

Är du osäker på om det är tillfälle att använda munkorg på din hund, ta då det säkra före det osäkra för både din och hundens bästa. Det skadar aldrig att lära sin hund att använda munkorg, både i förebyggande syfte och för att undvika bett eller att hunden får i sig preperad mat på promenaden.

Det finns lite olika typer av munkorgar som passar för olika tillfällen. En del är mer lämpade för att använda på promenad eller i hemmet under längre stunder medan andra fungerar hos veterinär eller vid någon typ av behandling.

1. Baskerville Ultra Munkorg

Baskerville Ultra Munkorg

Med Baskerville Ultra munkorg tillåts hunden att både dricka vatten och flämta med öppen mun. Detta tack vare att munkorgen inte sluter tätt runt munnen utan den lämnar utrymme och har ett galler av plast.

Just denna munkorg är extra stabil i sin utformning då den fästs med tre remmar. Dels runt nacken och även en rem som går upp mellan ögonen och öronen. På det sättet kan både ägare och andra personer i hundens närhet känna sig extra trygga.

Baskerville Ultra Munkorg kan dessutom värmas upp så att man därefter kan ändra dess form för att den ska passa just sin egen hund så bra som möjligt.

2. Trixie munkorg – Nosnät

Trixie munkorg - Nosnät

Detta nosnät ger ett mjukare intryck än vad en munkorg i hårt material tenderar att göra. Materialet är mjukt och därmed följsamt utifrån hundens nos. Nätet har små maskor som ska förhindra att hunden kan äta, något som med fördel kan nyttjas på promenader om man har en glupsk hund som brukar äta vad den hittar utomhus.

Nosnätet kan användas under längre stunder då hunden tillåts att dricka igenom nätmaskorna samt att den har möjlighet att flåsa med öppen mun.

Dessutom har den små öppningar på sidorna som gör att du lätt kan sticka in en belöning till hunden. Trixie nosnät sitter bekvämt på hunden tack vare det mjuka nätet och den elastiska remmen som går över nosryggen. Den är även enkelt att sätta på med hjälp av en justerbar nackrem med plastspänne.

3. Kruuse Munkorg till hunden

Kruuse Munkorg till hunden

Kruuse munkorg kan på ett säkert och bekvämt sätt användas för längre stunder. Den tillåter hunden att både äta och dricka samt att den kan flåsa med munnen öppen.

Remmarna som håller fast munkorgen kan justeras steglöst för att sitta helt optimalt på just din hund. Utöver den vanliga nackremmen som finns har Kruuse munkorg ytterligare en rem för extra säkerhet. Denna rem går över nosryggen, mellan ögonen och ned till nackremmen.

Detta gör att den känns ännu säkrare att använda och det blir svårare för hunden att på egen hand ta sig loss ur munkorgen.
Munkorgen finns i totalt 6 olika storlekar och passar därmed de allra flesta hundar.

4. Buster Munkorg Plast Boxer

Buster Munkorg Plast Boxer

Tillverkaren Buster har här tagit fram en särskilt modell på munkorg i plast för att passa rasen boxer. Boxrar har en särskild utformning av nos och huvud som gör att det kan vara svårt att hitta en munkorg som sitter optimalt och känns säker.

Denna munkorg är robust med smalt galler som förhindrar din hund att äta. Den kan däremot dricka med den på samt öppna munnen för att flåsa. Munkorgen fästes runt nacken med en rem av läder för extra slittålighet. Nospartiet på munkorgen är dessutom extra förstärkt.

5. Buster Munkorg Plast

Buster Munkorg Plast

Det här samma typ som deras Boxer-modell men den här är designad för att passa alla raser. Utöver det har den samma design, med stark plast och en utformning som tillåter hunden att både inta vätska och andas häftigt.

Med hjälp av ett slitstarkt läderband fäster man munkorgen runt nacken på hunden. Munkorgens nosparti är dessutom förstärkt för att minimera skav och obehag för din hund. Munkorgen finns i totalt 9 olika storlekar och nackremmen är justerbar.

6. Buster Munkorg

Buster Munkorg

I mjukt nylontyg är denna munkorg tillverkad för att sitta bekvämt på hundens nos. Munkorgen fästes runt nacken med ett justerbart band och ett praktiskt spänne. Vid behov kan man tvätta munkorgen i tvättmaskinen.

Den här munkorgen är designad för att användas kortare stunder och sitter därmed tajt över hundens nos. Man ska därför enbart använda denna munkorg i korta stunder.

Till exempel som vid veterinärbesök eller andra behandlingar, då hunden inte kan inta vatten eller reglera sin temperatur genom att flåsa så länge den har munkorgen på. Hur tajt munkorgen sitter runt nosryggen justeras enkelt med kardborre.

7. PRO DOG Munkorg

PRO DOG Munkorg

Munkorgen från Pro Dog passar utmärkt att ha på hunden längre stunder eller använda under promenad. Med den på sig kan hunden fortfarande äta, dricka och reglera kroppstemperaturen med hjälp av flämtningar. Man har tänkt på att munkorgen ska vara bekväm för hunden att bära, därför är den mjuk men ändå stabil. Den fästes med en rem runt nacken som dessutom är justerbar vilket gör det enkelt att både ta av och på munkorgen. Denna finns i 6 olika storlekar och passar alla typer av hundraser.

Frågor och svar

Varför ska min hund ha munkorg?

Din hund kan behöva ha munkorg på sig om den är reaktiv, alltså utåtagerande, eller om den behöver bli undersökt av veterinär. Detta är säkerheten alltid ska komma först och man ska undvika att hund, människor eller individer ska komma till skada.

Även den snällaste hunden kan bita om den till exempel lider av smärta.
Så även om din hund är snäll så är det bra att äga en egen munkorg och att träna på att använda den. På så sätt blir det inte obehagligt för hunden när väl olyckan är framme och en munkorg behöver tas fram.

Hur vänjer jag hunden att använda munkorg?

En munkorg ska alltid vänjas in i neutrala situationer. För en hund som aldrig har använt munkorg innan kan det kännas väldigt obehagligt och det är därför viktigt att hunden får möjlighet att vänja sig vid den sakta.

Detta görs till att börja med i hemmet och inte i någon situation där munkorgen måste användas. Ett första steg är att hunden nosar på munkorgen, sedan att den självmant stoppar in nosen i munkorgen. För att avancera ytterligare man kriteriet vara att den placerar nosen i munkorgen och håller kvar den i, sedan att man knäpper fast den en kort stund.

Låt det alltid ta tid att vänja hunden vid nya saker, det ska inte vara obehagligt att ha munkorgen på sig. Belöna alltid mycket vid inlärning för att göra en positiv förstärkning kring munkorgen.

Sammanfattning

Det finns alltså flera olika typer av munkorgar att välja mellan, sådana med nät, galler, tyg, plast och så vidare. Olika munkorgar passar vid olika tillfällen och de kan användas olika länge. En munkorg i galler kan till exempel användas inomhus och utomhus under längre stunder då hunden ändå kan dricka och flämta med den på. En munkorg som inte tillåter hunden att öppna munnen bör inte vara på längre än nödvändigt i och med att hunden inte kan dricka eller flåsa med öppen mun.

Behovet av munkorg kan finnas både hos de hundar som upplevs snälla men är utsatt för smärta eller en pressad situation, eller hos de hundar som är utåtagerande och riskerar att bita människor i sin närhet. En munkorg ska sitta ordentligt fast, oftast snäppet hårdare än man tror, för att förhindra att den åker av i en hetsig situation. En hund som dessutom bär munkorg utan uppsikt kan relativt enkelt ta av sig den själv om den inte sitter som den ska.