Hund

Bästa Klotången till hunden 2023 » Bäst i test

Att äga en klotång är ett måste för alla hundägare. Hundens klor måste regelbundet ses över och klippas för att inte orsaka problem och smärta för din hund. En del hundar tycker att det är obehagligt vid kloklippning och då är det viktigt att man försöker göra det till en trevlig stund.

Hunden kan pipa, gnälla, eller försöka ta sig loss. Bestraffning och träningshjälpmedel så som antiskallhalsband bör aldrig användas i samband med kloklippning.

Se också till att du har produkter hemma för att stoppa eventuellt blodflöde om du mot förmodan råkar klippa din hund i pulpan. Ha ren bomull och blodstoppande pulver för att snabbt få stopp på blödningen.

1. Klotrimmer Oster Premium

Klotrimmer Oster Premium

Klotrimmer Premium från märket Oster passar alla storlekar på klor då den har en vid öppning där klon förs in. Den har en längd på 13-14 cm och är tillverkad i rostfritt stål. Ett material som tillför lite tyngd och därmed kan upplevas stabilare att hantera. Handtaget har en ergonomisk utformning så att man ska få ett bra grepp om den och därmed en säkrare klippning av klorna. Designen är i övrigt diskret och klotrimmern är av hög kvalitet. Den har en så kallad giljotin-klippning.

2. Ergonomisk Klotång – Master Grooming

Ergonomisk Klotång - Master Grooming

Bladen på Master Grooming klotång är sylvassa och tillverkade i rostfritt stål, allt för att få ett så bra skär som möjligt genom klon. Bladen är dessutom betygsatta enligt Rockwell med ett betyg på 50, en mätningsskala som anger hårdheten på stålet.

Med detta höga betyg kan tången enkelt ta sig igenom även tjockare klor utan att man behöver ta i. Klotångens handtag är ergonomiskt utformade och är försedd med ribbor för ett ännu bättre grepp, dessutom är materialet halkfritt så att man inte riskerar att slinta med klotången under användning.

Det finns en skyddande spärr som ska underlätta bedömningen vid kloklippning så att man inte klipper för långt. Klotången finns i två olika storlekar antingen med en längd på 13 cm eller 16 cm.

3. Klotång Med Gummihandtag

Klotång Med Gummihandtag

Tillverkaren Buster har här tagit fram en klotång som är försedd med gummihandtag som är utformade så att fingrarna ska få extra stöd och plats. Den har precisionsskär som ska underlätta klippningen av klorna på ett säkert sätt och har även en spärr så att inte klon råkar glida in allt för långt mellan skären.

Denna klotång finns i två olika storlekar där den mindre av dem passar till smådjur, katter och mindre hundar och den större av dem har en kapacitet på att ta sig an klor på större hundar. Klontången är tillverkad i en snygg design och har en hög kvalitet.

4. Millers Forge Nail Clipper

Millers Forge Nail Clipper

Millers Forge klotång är väldigt populär bland såväl privatpersoner som yrkesutövande hundtrimmare och veterinärer. Den har en enkel design och är stabil i sitt utförande. Handtaget är beklädda med rött gummi för bättre grepp.

Dessutom finns det ett säkerhetsstopp där klon förs in i tången. Detta stopp minimerar risken för att man råkar klippa hunden i pulpan. Klotången är 13 centimeter lång och det finns även en spärr som gör att den kan hållas i stängt läge när den inte används.

5. Klotång Kerbl L

Klotång Kerbl L

Med en längd på 14 centimeter ligger den här klotången stabilt i hela handen. Den har sköna handtag i gummi för bästa grepp för att kunna utföra precisionssäker klippning av din hunds klor.

Klotången Kerbl L lämpar sig till klor på små till medelstora hundar för att med enkelhet kunna ta sig igenom klon på ett säkert sätt. Den är utrustad med ett skydd så att man inte ska råka klippa för långt in mot pulpan på hunden.

När den inte används kan man enkelt stänga den och därefter hålla den stängd med hjälp av en spärr, på så sätt blir den enklare att förvara.

6. Klotång M-Pets L

Klotång M-Pets L

Det här är en enkelt utformad klosax från tillverkaren M-pets. Den har en längd på 13 centimeter och lite tjockare handtag för att få ett stabilt grepp. Handtagen är försedda med en gummerad yta för att undvika att man slinter med klotången under användning.

Designen är typisk för tillverkaren och kännetecknas av rundare utformning och färgerna turkos och svart. Den har en spärr som håller den stängd när den inte används. Skären är precisionsskär och är tillverkade av stål.

7. Klosax Kerbl S

Klosax Kerbl S

Kerbl har här tagit fram en klosax istället för klotång, en nättare modell som för det enkelt att klippa små klor. Den lämpar sig för valpar eller hundar av mindre ras som har små tassar och klor. Klosaxen har en bekväm förlängning vid ena handtaget för att saxen ska ligga mer stabilt i handen trots sin lilla storlek.

8. Ugroom Ergonomic Klotång

Ugroom Ergonomic Klotång

I två storlekar finns denna klotång från Ugroom att tillgå. En som lämpar sig för kloklippning av större och tjockare klor och en som är enklare att hantera vid klippning av klor på små hundar eller andra smådjur.

Handtagen har en skön rundning för att ligga perfekt i handen och dess yta av ribbad gummi ger ett ännu säkrare grepp. På klotången finns ett skydd för att inte klon ska glida för långt in och du ska råka klippa din hund i pulpan, detta är dock bara en riktlinje.

Att tänka på inför köp av klotång till hunden

Det viktigaste att tänka på när du köper klotång till din hund är att den ska vara i lämplig storlek för din hunds klor. Hundens klo måste få plats i öppningen utan problem och skären måste vara tillräckliga för att orka ta sig igenom tjockleken på din hunds klor.

Därefter behöver du ha en klotång som du själv tycker är smidig att använda, den behöver ligga bra i din hand och du behöver känna att du får ett bra grepp om den. Ju bättre du känner att den ligger i handen, desto bättre och säkrare kan du utföra kloklippningen.

Frågor och svar

Hur använder jag en klotång för hunden?

Innan du börjar klippa din hunds klor är det viktigt att veta hur klon är utformad. Den har en kapsel som liknar våra naglar och där inuti har den en blodfylld pulpa.

Det är viktigt att man inte klipper för långt in mot pulpan då det kan orsaka obehag för din hund. Råkar du dessutom klippa din hund i pulpan så gör det dessutom ont och orsakar ett kraftigt blodflöde.

När det är dags att börja klippa så bör klorna vara rengjorda för att enklare se hur långt du kan klippa och vart pulpan börjar. Detta är enklare att se på klor som är vita än på de som är svarta.

Det är viktigt att både du och hunden sitter stabilt då det är ett riktigt precisionsarbete att klippa klorna. Dessutom bör hunden sitta still och du behöver ha ett fast grepp så att den inte kan rycka till med tassen precis när du ska klippa. Ha godis nära till hands för att belöna din hund när den är duktig.

Varför ska jag använda klotången?

Om du har en hund så är det ett måste att sköta om dess klor. Det kan du göra på egen hand om du har en bra klotång och lär dig att använda den på ett säkert sätt. Låter du hundens klor växa okontrollerat så kan de orsaka smärta och ledproblematik för din hund.

Klon riskerar dessutom att brytas av, något som är otroligt smärtsamt för din hund att uppleva. Klipp klorna på din hund regelbundet för att undvika dessa problem.

Hur tar jag hand om hundens klo om den gått av?

En bruten klo kan behöva ses över av en veterinär om det vill sig riktigt illa. Om hunden inte är alltför påverkad av den kloskada som har uppstått så kan du försöka ta hand om det själv. Klipp då bort den skadade delen av klon, alternativt slipa den flisor som står ut.

Därefter behöver du stoppa den blödning som har uppstått och sedan lägga ett bandage runt den skadade tassen. Såret behöver sedan hållas rent och din hund får inte slicka på såret då det kan uppstå infektion.
Rådfråga din veterinär om du känner dig osäker.