Katt

Bästa Klotång & Klosax till katten 2021 » Bäst i test

Alla katter förtjänar att ha välskötta klor och ibland behöver de hjälp med att ta hand om dessa. En utekatt sköter vanligtvis sina klor på egen hand då klorna slipas när den klättrar i träd eller när den klöser på föremål utomhus. En katt inomhus kan i vissa fall också sköta det själv om den har tillgång till ett klösträd som den aktivt använder.

Är katten däremot väldigt stilla, oavsett om den är ute eller inne, så behöver man hjälpa till för att hålla klorna i schack. Får klorna växa okontrollerat kan det leda till stor smärta och svåra problem för din katt som tar lång tid att läka ut, om det någonsin blir bra.

Ta för vana att kontrollera klorna på din katt med jämna mellanrum, oavsett om den vistas ute eller inne, för att se om de behöver klippas. En utekatt kan ibland vara borta många dagar i sträck och det kan vara svårt att ha koll på dess hälsa. Om du då använder ett GPS-halsband på din katt så kan du enkelt hålla koll på vart den rör sig någonstans. Det är inte bara klorna som behöver kontrolleras med jämna mellanrum utan man vill också ha koll på kattens allmäntillstånd.

1. Ugroom Ergonomic Klotång

Den här klotången från Ugroom är framtagen i en högkvalitet för att leva upp till krav från professionella användare men för att passa till hemmabruk. Skären är ultraskarpa för att enkelt kunna klippa av klon med ett bra snitt och inte riskera skador på klon.

Handtagen är i grönt och blått och har en utformning som är ergonomisk och som passar utmärkt i handen. Ju bättre klotången ligger i handen desto stabilare kan du vara vid kloklippning.

Det blåa på handtagen är i gummi och har räfflade ytor för att undvika att klotången glider i din hand. Vid skären finns ett skydd som ska vara till hjälp så att man inte klipper djuret i pulpan. Klotången finns i två olika storlekar, Small och Medium där small på 12,7 cm rekommenderas till katter.

2. Oster Premium klotång

Oster Premium klotång

Klotången från Oster är av högkvalitet, därav namnet Premium. Tången är stabil i sin design vilket gör kloklippningen än mer säker att utföra. Utseendet är också tilltalande med en design som känns exklusiv. Oster Premium ligger skönt i handen under användning då handtagen har en lätt rundning som gör att de passar perfekt i handflatan.

Skären är vassa och enkla att klippa med och på baksidan finns ett skyddande hölje som ska förhindra att man klipper katten i pulpan. När du inte använder tången kan du enkelt stänga den med hjälp av spärren så att den blir enklare att förvara.

3. Klosax Kerbl

Klosax Kerbl

Den lilla klosaxen från Kerbl är speciellt rekommenderad att användas på katter och smådjur. Denna är liten och enkel och istället för att ha utformningen som en tång så håller man den som en vanlig sax och klipper.

För extra stabilitet så har ena öglan en förlängning som ska göra att du blir stabilare på handen under klippningen av din katts klor.

4. Vård Klosax Flamingo

Vård Klosax Flamingo

Flamingo är en liten och behändig klosax som är perfekt för kattens klor. Den fungerar som en vanlig sax och har vassa skär för att enkelt komma igenom klornas hårda kapsel.

För ett ännu bättre grepp är saxens öglor gummerade på insidan. Saxen är 11 cm lång.

5. Racinel Comfort Klosax

Racinel Comfort Klosax

Klosaxen Racinel Comfort är liten och smidig att använda, perfekt för mindre klor på katter och kattungar. Saxen har skarpa skär som är helt rostfria.

Handtagen på saxen har en gummerad insida så att kloklippningen blir säkrare och du inte behöver riskera att glida med fingrarna i greppet. Längden på saxen är 6 cm.

6. Nobby Klosax

Nobby Klosax

Nobby klosax har en längd på 8 cm och är därför smidig att använda till såväl vuxna katter som kattungar. Den har metalliska skär, handtag i plast och gummerad insida vid greppet.

Denna klosax påminner om en vanlig sax som man klipper med. I Nobby klosax är platsen för fingrarna något större så att du inte riskerar att fastna med fingrarna i öglorna.

7. Klosax Buster

Klosax Buster

Buster klosax har ett ergonomiskt utförande och ger dig bästa möjliga grepp under användning. Handtagen är försedda med en gummerad yta och de har fördjupningar för fingrarna vilket möjliggör ett stabilt grepp.

Bakom skären finns en sköld som ska hjälpa dig att bedöma hur långt du ska klippa. Tänk dock på att inte förlita dig helt och hållet på denna sköld utan var noggrann i din egen bedömning.

Tången kan låsas i stängt läge när den inte används för enklare förvaring.

Att tänka på inför köp av klotång till katten

Tänk på att köpa en klotång som är lämplig för din katt. Det finns olika storlekar och olika modeller av klotänger och klosaxar och man rekommenderar att använda en mindre variant för klippning av kattens klor.

Det är också bra att ta reda på hur man klipper klorna, det finns bra instruktioner och filmer på nätet. Man vill bara klippa själva klokapseln som består av döda celler. Inuti klokapseln finns pulpan som är en central för såväl nerver som blodtillförsel.

När du ska klippa klorna själv på din katt så är det bra att även ha ett första hjälpen-kit hemma som är avsett för katter. I det bör bland annat blodstoppande pulver och bomull finnas. Med ett sådant pulver kan du snabbt stoppa en blödning om du råkar klippa i pulpan. Om du klipper långt in i pulpan kan det resultera i stora blodmängder som pulserar ut på ett otäckt sätt. Då måste du snabbt kunna stoppa blödningen och lägga förband runt kattens tass.

Frågor och svar

Vad är en klotång?

En klotång är ett redskap som hjälper dig att tryggt och säkert hålla kattens klor i en bra längd. Den kan vara utformad som en tång som man greppar och trycker ihop eller som en sax som fungerar som en vanlig hushållssax.

Varför behöver man klippa kattens klor?

Om kattens klor blir allt för långa riskerar de att gå av. Brutna klor är mycket smärtsamt för katten att uppleva och det kan ta lång tid att läka. En allt för lång klo ställer dessutom till besvär för katten i och med att den inte längre kan dras in till fullo, så en bit av klon kommer alltid vara synlig och utanför. Det kan också bli problem med kattens leder och rörelsemönster som i sin tur kan leda till artros.

Sammanfattning

Kontrollera klorna på din katt regelbundet för att få koll på att de inte växer sig för långa. Oavsett om din katt vistas mestadels utomhus eller inomhus kan du behöva klippa klorna om katten inte själv slipar ned dem. En aktiv katt håller lättare klorna i schack och de behöver inte klippas.

Använd en klotång eller klosax som är lämpad för just katter, så att de blir i en smidig storlek för att klippa mindre klor. Ta reda på hur man använder klotången för att kunna utföra en säker klippning på din katt. Det är smärtsamt för katten både att gå med för långa klor men också om man klipper för långt in och råkar klippa i pulpan.

Det kan vara enklare att klippa om man är två, då kan en hålla i katten så att den är stilla medan den andra klipper en klo i taget. Är man osäker på hur man gör eller inte vågar klippa själv kan man få hjälp hos veterinären eller hos annan utbildad djurvårdare.