Katt

Bästa Klösträdet 2021 » Bäst i test

Att klösa är en naturlig del i alla katters liv och något som den måste få utlopp för att göra. Klösandet har flera funktioner för katterna och är ett beteende som är djupt rotat i deras instinkt. Som kattägare behöver du se till att din katt kan utöva detta beteende och det kan vara en fördel att skaffa ett klösträd eller en klösmöbel för detta ändamål.

Finns det inget sådant tillgängligt är risken stor att din katt istället använder soffan, väggarna eller andra möbler för att klösa på. Särskilt viktigt är det för innekatten att den har tillgång till klösmöjligheter, en utekatt brukar i vanliga fall klösa på träd eller andra föremål ute.

De flesta klösträd har en stabil konstruktion som inte riskerar att välta när din katt hoppar mellan plattformarna. Använder du fästingskydd i form av halsband på din katt bör du se till att inte ha ett klösträd med utstickande delar där din katt kan riskera att fastna och bli hängandes i halsbandet.

1. Klösträd Vägghängt Dolomit 2.0 Tofana

Klösträdet Dolomit har en höjd på 160 centimeter men i och med att du fäster det på väggen kan du själv bestämma hur högt upp det ska gå. Det finns flera liggytor på klösträdet och även en skön hängmatta högst upp.

Hela stammen på trädet är klätt i material som inbjuder katten till att klösa. Ovanför ena bädden hänger dessutom ett lekvänligt rep ned. Pelaren har en dimension på 9 centimeter i diameter, liggytorna är 40 centimeter i diameter och hängmattan har ett mått om 35 x 33 centimeter.

Tack vare att trädet hängs upp på väggen skapar det också ett fritt spelrum mot golvet, något som underlättar vid städning.

2. Rapunzel – Stort klösträd

Rapunzel - Stort klösträd

Det här är ett rejält klösträd för den kräsna katten. Trädet heter Rapunzel med inspiration från Disney-filmen med samma namn och det torn som prinsessan Rapunzel är fängslad i.

Här finns det flera plattformar på olika höjder där katten kan ligga och spana på sin omgivning. Det finns också två kojor på olika nivåer där katten har möjlighet att gömma sig och vara ifred. Alla pelare är försedda med sisalrep som är lämpligt för kattens behov av att klösa.

För den lekfulla katten finns det också leksaker på två olika nivåer som katten kan aktivera sig med. Klättertornet har en total höjd på 181 cm, en längd på 60 cm och den totala bredden uppmäter 50 cm.

3. Klösträd Creative

Klösträd Creative

Här har designern gått hela vägen med sin kreativitet vilket också har gett namnet på detta klösträd. Klösträdet är i svart och beige med detaljer i turkos, vilket ett utseendet som är både intressant och snyggt. Det finns flera plattformar där katten kan ligga och spana samtidigt som det finns flera möjligheter till vila. Klösträdet är försett med en koja längst ned, ett snäpp högre upp finns en tunnel att vila i och gömma sig i och ännu högre upp finns en härlig hängmatta att chilla i.

På slutet av en pelare finns det små grenar som sticker ut och från varje gren hänger en leksaksboll i ett snöre. Pelarna är 8 cm diameter och är försedda med klösvänligt material. Höjden på denna skapelse mäter 150 cm, den har två olika bottenplattor som båda har en bredd på 38 cm och längden är 38 cm respektive 70 cm. Detta är alltså en rejäl klätterställning och lämpar sig även om man har flera katter i hushållet.

4. Klösmöbel Palamos

Klösmöbel Palamos

Palamos klösmöbel är utrustad med två klöspelare som är försedda med sisalrep och har en diameter på 9 cm. Den totala höjden på klösmöbeln är 109 cm och däremellan finns flera plattformar för katten att använda.

En bit upp på klöspelaren är även en koja belägen, denna koja är rejäl med sina mått på 39 x 39 cm. Alla plattformar är klädda med mjukt plysch i mörkt grått. Från den översta plattformen hänger en boll i ett snöre så att din katt även kan få utlopp av sin lekfulla sida.

5. Litet Klösträd Fridolin

Litet Klösträd Fridolin

På basplattan om 52 x 38 cm är tre sisalklädda pelare fastsatta. Alla pelarna har en dimension på 8,5 cm och har olika höjder. Den totala höjden på klösträdet Fridolin är 140 cm och däremellan erbjuds liggytor på flera nivåer.

Bädden högst upp är extra mjuk och vadderad, på mittennivån har katten möjlighet att krypa in i en koja och på den lägsta nivån finns också en liggplatta. Liggytorna är klädda med grå filt vilket bidrar till en mer diskret design av kattens klösmöbel.

6. Natural Home II litet klösträd

Natural Home II litet klösträd

Ljust plysch, ljust rep i sisal och naturfärgad vattenhyacint är det som utgör klösträdet Natural Home II. Klösträdet står på en basplatta som är 60 x 48 cm och den totala höjden uppmäter 99,5 cm.

Längst ned finns en mysig grotta för katten att kunna gå undan och lägga sig i fred i, grottan har en härlig mjuk dyna som den kan ligga på. Sedan finns det en mellanplatta som i första hand används för att ta sig vidare upp till bädden som är belägen högst upp. Härifrån har katten optimal utsikt samtidigt som den kan ligga skönt.

Från mittenplattan hänger det en leksaksfågel i snöre som katten når att leka med från golvet. Denna klösmöbel ger katten möjlighet för sina naturliga behov att klösa samtidigt som den möjlighet till olika sovplatser.

7. Klättervägg väggfixerad

Klättervägg väggfixerad

Det här är en lite annorlunda variant av klätterträd och är istället en typ av klättervägg med hängbroar. En klättervägg består av tre plattformar som binds ihop med två hängbroar.

Klätterväggen är tillverkad i trä och hängbroarna har sisalrep som binder ihop brädorna. Denna klättervägg sätts fast direkt på väggen och man kan själv bestämma i vilken formation. Antingen sätter man den med alla plattformar i en vågrät rad eller så varierar man höjderna på plattformarna. En sådan här klättervägg är 150 cm lång och sticker ut 30 cm från väggen.

Man kan med fördel kombinera denna med flera klätterväggar för att erbjuda katten fler nivåer eller en längre sträcka. Har du andra klösträd kan du också använda dessa klätterväggar för att binda ihop de andra klösträden.

8. Klösbräda Wavy

Klösbräda Wavy

Wavy är en klösbräda i en vågig formation eller som ett liggande S. Klösbrädan är väldigt enkel men erbjuder ändå en del som är klädd i sisal och ger möjlighet för katten att klösa. Resten av brädan är försedd med mjukt plysch och ger katten två möjligheter att ligga på. Antingen kan den ligga i ena vågen eller så kan den krypa in under den sidan som har klösdelen på sig. På så sätt kan den också gömma sig.

Storleken på klösbrädan är 39 cm bred, 28 cm hög och 50 cm lång. Brädan kan placeras antingen direkt på golvet eller läggas på en byrå eller hylla om katten vill komma upp en bit från golvet.

9. Klösmatta med plyschkant

Klösmatta med plyschkant

Det här är en enkel variant av klösmöjlighet till din katt, den tar inte stor plats och den är enkel att flytta på om det skulle behövas. Mattan kan antingen placeras direkt på golvet eller så kan man med fördel sätta upp den på väggen, förslagsvis runt ett hörn som brukar vara något av en favorit för katterna att klösa på.

Huvudmaterialet som har använts är rep i sisal som utgör den största ytan av mattan, denna yta omringas sedan av en ram i plysch. Designen är diskret och har en grå mittendel och kanterna är i en ljus nyans. Storleken på mattan är 55 x 35 cm och i ena hörnet är en leksaksboll fastsatt med ett snöre.

Att tänka på inför köp av klösträd

Tänk först ut vart du har möjlighet att placera ett klösträd i ditt hem. Det finns mängder av olika varianter och vilken du bör välja beror till stor del på vilket utrymme du har att tillgå.

Storleken på klösträdet kan nämligen variera väsentligt allt från en enkel pelare eller en diskret klösmatta till fulla möbler med en höjd på mellan 1,5-2 meter. Om du har flera katter spelar detta också roll i hur stor möbel du behöver ha för att inte katterna ska konkurrera.

Du kan också fundera på hur din katt brukar bete sig och vad den tycker om att göra. Om den tycker om att leka finns det klösträd som även har leksaker, vill den gärna komma upp från marken så bör man välja ett klösträd med liggmöjligheter högre upp.

Frågor och svar

Vad är ett klösträd?

Ett klösträd är i första hand en pelare som ska låta katten få utlopp för sitt behov av att klösa. Pelarna brukar vara försedda med sisalrep som är hållbart för kattens klor. Klösträdet brukar även vara klätt i mjukt plysch.

Det finns klösträd i alla olika storlekar där en del enbart ger möjligheten att klösa med andra klösmöbler eller klätterställningar ger fler möjligheter så som sovplatser, utkiksplatser och leksaker.

Varför klöser katter?

Det ligger i kattens natur att klösa vilket är en aktivitet den ägnar sig åt för att bland annat märka revir. Samtidigt tränar katten sina muskler när den klöser och får vässade klor på köpet vilket underlättar när den sedan ska fånga sitt byte. Att klösa är alltså djupt inrotat i kattens instinkter och är inget som man kan träna bort.

Däremot kan man ge den möjlighet att klösa på sådant som den får klösa på, vilket kan rädda möbler och annan inredning i ditt hem.
Särskilt viktigt är det att skaffa ett klösträd för inomhuskatten som inte har möjlighet att få utlopp för sitt beteende utomhus.