Katt

Bästa Kattselen 2024 » Bäst i test

När du ska ta ut din innekatt på en promenad eller härlig vistelse ute i trädgården behöver den ha en kattsele på sig. Kattsele finns i flera olika utformningar och en del passar särskilt bra till kattungar medan andra riktar sig till fullvuxna katter.

Materialet kan också variera liksom hur man sätter på selen på katten. Om din katt inte tycker om sin sele, att den kanske känner sig hindrad i sina rörelser eller att selen trycker och skaver på ett obehagligt sätt finns risken att din katt inte kommer vilja gå ut med den på.

Om du utfodrar din katt med hjälp av en foderautomat kan även selen användas för att fästa det tillhörande chipet på. Chipet gör att rätt individ får rätt foder när den besöker automaten.

1. Puppia Ritefit Kattsele

Puppia Ritefit Kattsele

Puppia är ett märke som tillverkar katt- och hundtillbehör i högsta kvalitet och selet Ritefit inte är något undantag. Selen är tillverkad i mesh, ett material som både är svalkande och luftigt. Mesh är dessutom mjukt och följsamt mot din katts kropp och det finns inget på denna sele som kan skava eller vara obekvämt.

Ritefit går att ställa in på flera ställen för att öka passformen. Den har två spännen på vardera sida om nacken som har justerbara remmar. Även remmen som spänns runt kattens mage är justerbar. Kanterna runt selen är försedda med extra skyddande material för att undvika skav och känslan av att kanterna skär in i huden på katten.

Selen finns i flera olika färger och tre olika storlekar. Kopplet fästs på ryggen där det finns två D-ringar att välja på.

2. Original Harness

Original Harness

Original Harness är ett mjukt och behagligt sele för din katt att bära. Den är tillverkad i mjukt mesh och täcker en stor del av kattens bröst och buk. Denna utformning gör att det inte blir så stor påfrestning på din katts hals i det fall som den råkar dra i kopplet.

Selen går att justera i remmen runt magen för att förbättra passformen. Det finns dessutom tre storlekar att välja mellan och lämpar sig för såväl kattungar som för större katter. Ett smidigt koppel medföljer som är tillverkad i nylon. Selen tål att tvättas i maskin i 30 grader men ska därefter lufttorka.

3. Kattsele Tre Ponti Basic Mesh

Kattsele Tre Ponti Basic Mesh

Den här selen har en särskild utformning då den inte spänns fast som en vanlig sele med spännen runt hals och mage. Denna är istället i ett stycke och man placerar kattens framben i hålet, därefter lyfter man upp selen mot kattens rygg där den knäpps ihop med ett lås.

Från låset går sedan ett snöre som har en ring i änden vart du fäster kopplet. Selen finns i flera storlekar och är även något justerbart i och med att man spänner åt selen upptill. De delar på selen som ligger mot katten är mjukt vadderade för ökad komfort.

4. Trixie XCat kattsele med koppel

Trixie XCat kattsele med koppel

Det här är en rejäl sele som täcker en stor del av kattens bröstkorg, både framtill, undertill och på ovansidan. Selen är tillverkad i mesh som är både lätt och mjukt för din katt att bära.

Du sätter på selen på katten genom att lägga ryggpartiet av selen på kattens rygg, därefter spänner du med kardborre och ett knäppe framtill på kattens bringa och sedan spänner du remmen under magen, även den med stark kardborre.

Tack vare knäppningen i kardborre kan du enkelt justera selens storlek utifrån din katt. Till selen medföljer ett matchande koppel i nylon på 1,2 meter.

5. Mjuk Sele till katt Mesh

Mjuk Sele till katt Mesh

I tre olika storlekar finns denna mjuka kattsele i mesh. Den träs över kattens huvud med ett parti som är fast och inte kan justeras och sedan träs den mellan kattens framben för att slutligen knäppas fast runt magen.

Remmen runt magen är däremot justerbar. De tre olika storlekarna har olika stort halsomfång, vilket är det som inte går att reglera, och där man kan välja på ett omgång om 18, 22 eller 29 cm. Selens kanter täcks av ett mjukt kantband för att ge en ytterligare ökad komfort.

6. Sele till katten med koppel Active Canis

Sele till katten med koppel Active Canis

Kattselen från Active Canis är extra rymningssäker för katten som tenderar att slinka ur den vanliga selen. Detta är istället en Y-formad sele som är både bekväm för din katt och erbjuder den maximal rörelsefrihet då skulderbladen lämnas fria.

Selen är tillverkad i nylon och kan justeras på flera punkter för att sitta säkert och bra på just din katt. Utöver möjligheten att justera selen har du också tre storlekar att välja på.

Till denna sele medföljer ett elastiskt koppel som kan expandera från 1 meter till 1,6 meter. Denna möjlighet gör att det blir behagligt för din katt även när kopplet sträcks då kraftiga ryck dämpas.

7. Sele Hunter Ecco Sport Rapid XS

Sele Hunter Ecco Sport Rapid XS

Polyamid-nylon är ett särskilt starkt material vilket har använts till denna sele. Du sätter på katten selen genom att trä den över huvudet och sedan mellan frambenen, slutligen fäster du magremmen med ett snabbknäppe i plast.

För att anpassa selen till just din katt finns det flera justeringspunkter på selen. Dels kan du justera halsomfånget vilket kan göras på båda sidor om kattens hals, sedan kan du också justera längden på remmen under magen som sammanlänkar halsremmen och bukremmen.

Slutligen kan du ställa in bukremmen så att även den sitter optimalt på just din katt. Du fäster kopplet i den fastsydda D-ringen på selets bakre kant.

8. Mjuk kattsele med koppel

Mjuk kattsele med koppel

Denna sele är heltäckande och har tillverkats av de mjuka materialen mesh och nylon. Selen är riktigt bekväm för din katt att bära då den är ergonomiskt utformad och har en lätt vikt. Meshtyget är dessutom luftigt så att det inte blir för varmt och obehagligt för din katt därunder.

Selen finns i två olika storlekar och därtill kan du justera passformen via knäppningarna med kardborre under magen och runt halsen på din katt. Selens kantband utgörs av reflex så att din katt syns ännu bättre i mörkret. Det medföljer ett smidigt koppel på 1,2 meter.

9. Rogz Alleycat Sele med koppel

Rogz Alleycat Sele med koppel

Rogz Alley gör att även dina promenader på kvällen eller under vinterhalvåret blir trygga tillsammans med din katt. Både selen och det medföljande kopplet har nämligen en reflextråd insytt i mitten av banden. Selen spänns fast runt katten med remmar runt hals och mage som enkelt knäpps med snabbspänne i plast. Dessa remmar är justerbara för att kunna anpassas utifrån din katts kropp.

Utöver denna justering finns det två olika storlekar, XS och S att välja på. Remmarna som utgör selen har en bredd på 8 mm i storlek XS och i storlek S är remmarna något kraftigare med en bredd på 11 mm. Kopplet som medföljer har en längd på 1,8 meter och är mjukt och lätt för dig att hantera.

Att tänka på inför köp av kattsele

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa sele till din katt är att välja rätt storlek. Många modeller tillåter en viss anpassning av selet till din katt men en del modeller går inte att ställa in. Det är av allra största vikt att selen sitter bekvämt på din katt, både för kattens välmående men också för säkerheten.

Har din katt en för stor sele riskerar du att den kommer lös och därmed kan springa bort. Är selen istället alldeles för liten blir det obekvämt för din katt som kan börja protestera när det är dags att sätta på selen. En sele som trycker och skaver kan också göra att din katt inte vill röra sig med den på.

Frågor och svar

Vad är en kattsele?

En kattsele är en utrustning som möjliggör promenader och utevistelse för din katt. Den består oftast av nylon eller mesh och spänns fast runt kattens mage och hals på ett eller annat sätt.

Därefter finns det en ring någonstans på ryggpartiet där du kan fästa ett koppel. Med selet kan du låta din katt utforska omgivningarna i lugn och ro utan att vara orolig att den inte hittar hem igen.

Hur ska selen sitta på katten?

Selen ska sitta tajt på din katt så att den inte kan kravla sig ur den. En katt som tar sig ut selen kan komma på villovägar och i värsta fall vara med i någon olycka om den smiter utomhus.

Samtidigt får den inte sitta allt för hårt så att det orsakar obehag för din katt. En bra riktlinje är att du ska kunna få in ett finger mellan katt och sele när den är på plats.

Varför ska katten använda sele?

Det kan finnas flera tillfällen där det är lämpligt för din katt att bära sele. Detta kan vara när du tar ut din innekatt på en promenad eller när ni besöker veterinären. På promenaden vill du ha något att fästa kopplet i och som katten inte kan ta sig loss ur, då är selen ett perfekt alternativ.

Hos veterinären kan du behöva ha något som du kan hålla katten i så att veterinären kan undersöka den, även då är selen bra att ha då du enkelt kan få ett stadigt grepp och hålla i din katt.