Katt

Bästa Kattsanden 2024 » Bäst i test

För att din katt ska tycka om att använda sin kattlåda krävs det att den har rikligt med kattsand i, så att kattens utförda behov kan täckas över när den är klar. Det är också viktigt att lådan hålls fräsch och ren, annars kommer din katt snart att sluta besöka den.

Kattsand finns i flera olika utföranden som de alla har egna funktioner och egenskaper. Fundera på vad din katt kan tänkas tycka om och vad du själv föredrar innan du köper en sort. Ibland kan det också finnas behov av att byta sand om katten inte gillar den första sorten.

När du köper katt är kattlåda och kattsand bland det första som du behöver införskaffa, särskilt om du har en innekatt. Utöver detta behöver du ha en bra klotång för att kunna underhålla din katts klor samt skålar som din katt kan äta och dricka ur.

1. World’s Best Cat Litter extra stark kattsand

World's Best Cat Litter extra stark kattsand

Kattsanden World’s best Cat Litter är en helt naturlig kattsand som är tillverkad av majskorn. Därmed blir det både miljövänligt och hälsosamt för såväl din katt som för dig.

Denna kattsand togs fram efter att en marknadsundersökning hade gjorts där kattägare önskade en sand som klumpade ännu bättre och som effektivare tog bort dålig lukt. Resultatet blev denna sand som är extra klumpande och absorberar lukt på ett effektivt sätt med hjälp av naturliga tillsatser.

Sanden är mjuk och skön för din katt att vara på samtidigt som konsistensen av sanden inbjuder din katt till att krafsa och gräva i den. I och med att det enbart är naturligt innehåll i denna sand är den också helt nedbrytbar. Dessutom är den fri från damm och innehåller inga parfymer eller kemiska tillsatser.

2. Classic Baby Powder

Classic Baby Powder

Med en absorberingsförmåga på 400% av sandens egen vikt bildas det effektivt klumpar som är lätta att avlägsna ur kattlådan. Tack vare den fantastiska absorberingsförmågan räcker en förpackning länge och blir därför också väldigt ekonomiskt i längden. Denna kattsand är parfymerad och luktar som babypuder gör, därav namnet, för att hålla dålig lukt borta.

Man rekommenderar denna sand särskilt till hem där flera katter bor då den är så dryg och ekonomisk att använda.

3. Kattsand Ever Clean Lavendel

Kattsand Ever Clean Lavendel

Det här är en lyxig variant av kattsand och den har tillverkats av sodiumbentonitlera och naturliga mineraler vilket gör att den är helt nedbrytbar. Den minimerar risken för dålig lukt i och med det aktiva kolet som finns naturligt i leran och gör att lukten istället kapslas in i sandkornen.

Sanden fungerar klumpbildande vilket gör den både enkel att rensa och samtidigt minskar risken för att kattlådan utsätts för bakterier när inte urinen får fäste i själva lådan. Precis som namnet avslöjar har denna kattsand en svag doft av lavendel.

4. PeeWee pellets

PeeWee pellets

Denna pellets som används som kattströ i kattlådor är tillverkad av sågspån som i sin tur kommer från svenska tallar och rödgranar. Pelletsen är därmed helt naturlig och således nedbrytbar till fullo.

Förmågan att absorbera fukt och väta bedöms vara hög och även luktpartiklar sugs upp av pelletsen. Det gör att denna typ av kattströ känns fräsch för både katt och ägare att hantera och använda. När pelletsen har sugit upp kattens urin faller den sönder och blir åter till sågspån.

Därför rekommenderas det att man använder denna typ av strö till kattlådor som har två olika skikt. Att ren pellets ligger på den övre delen som består av galler. På så sätt trillar det smutsiga sågspånet ned genom gallret och det blir enkelt att rengöra lådan. Ett lager av pellets på 2 cm rekommenderas för bästa möjliga funktion.

5. Eco Cane kattströ

Eco Cane kattströ

Eco Cane kattströ har en revolutionerande absorberingsförmåga då den kan suga upp väta 800% gånger sin egen vikt. Detta gör inte bara att klumparna blir hårda och lätthanterliga utan också att sanden är dryg och räcker längre.

Denna förmåga att absorbera gör att även lukten kapslas in på ett effektivt sätt i klumparna och det blir minimalt med lukt som kan sippra ut. Sanden är sammansatt av maniokplantor och sockerbetor, bara naturliga råvaror.

Dessa råvaror gör också att sanden är helt dammfri och därmed mer hälsosam både för dig och din katt. De naturliga råvarorna gör att sanden enkelt kan brytas ned och komposteras. Även förpackningen som sanden levereras i är av miljövänlig plast tillverkad sockerbeta.

6. FourFriends Kattsand

FourFriends Kattsand

Kattsanden Ocean Breeze från FourFriends är riktigt bekväm för din katt att gå på då den är mjuk och skön mot dess känsliga trampdynor. Denna sand bildar klumpar som är riktigt kompakta när den blir blöt, något som gör att kattlådan blir mycket enkel att rengöra. När sanden blir blöt aktiveras dessutom doften av havsbris som sprider sig istället för lukten av ammoniak. Sanden består till hundra procent av naturlig lera med zeolit.

För bästa funktion bör det vara ett lager av sand på 8 – 10 cm i kattlådan. Då kommer inte kattens kiss kunna tränga igenom sanden till botten av kattlådan. Det är när kisset kommer till botten av kattlådan som det börjar växa bakterier och det börjar lukta illa. Sanden från FourFriends är så gott som dammfri.

7. Kattströ/smådjursströ Remiss

Kattströ:smådjursströ Remiss

Av cellulosa har tillverkaren Remiss tagit fram ett strö att använda i kattlådan. Ströet är utformat som pellets och är helt dammfritt. I och med att det inte klumpar sig när det kommer i kontakt med vätska så rekommenderas även detta kattströ att användas till kattungar.

När man använder klumpbildande strö till kattungar finns det alltid en risk att kattungarna börjar leka med klumparna som sedan blir utspridda över hemmet.

Remiss kattströ absorberar effektivt väta så att det inte rinner igenom och ned på botten. Även dålig lukt elimineras.

8. Sporzoo kattsand Premium Compact

Sporzoo kattsand Premium Compact

Premium kattsand från Sporzoo är skonsam för din katt att använda, liksom för dig att hantera. Sanden bildar klumpar som är kompakta och enkla att separera från den rena sanden med hjälp av en spade. I sanden finns enbart naturliga råvaror och inga kemiska tillsatser, därmed kan sanden till fullo brytas ned vid kompostering.

Sanden räcker länge tack vare att den är så dryg. Den har en särskild sammansättning för att snabbt och effektivt eliminera dålig lukt och snabbt bilda klumpar. Det blir minimalt med damm vid användning.

9. Tigerino Kristaller Classic kristallsand

Tigerino Kristaller Classic kristallsand

Små kristaller utgör denna kattsand där de flesta har en vit/genomskinlig färg och sedan finns det några enstaka blåa kristaller i sanden. Kristallerna är gjorda av silikat vilket har en effektiv förmåga att förhindra dålig lukt från att uppstå. I varje kristall finns det mängder av små, små porer där vätskan sugs in.

Varje kristall kan absorbera vätska nästan upp till sin egen vikt. Med Tigerino Kristaller håller sig kattlådan fräsch länge och gör det trevligt för din katt att uträtta sina behov. Sanden är helt fri från damm vilket är hälsosamt för både dig och din katt, dessutom är den helt komposterbar och därmed också miljövänlig.

En förpackning innehåller 5 liter kristallsand och det räcker i snitt i 25 – 35 dagar om man har en ensam katt. Är det två katter som förbrukar sand så räcker den cirka 15 – 20 dagar.

Att tänka på inför köp av kattsand

När du ska köpa kattsand bör du tänka på vad som är viktigast för dig. Ska det vara enkelt att rengöra, ska det vara parfymerat för att dölja dålig lukt eller ska det vara billigt och drygt att använda. Man bör ha i åtanke att kattungar kan leka med klumparna som bildas av de strösorter som är klumpbildande. Dessa klumpar kan kattungarna släpa omkring i hemmet, något som kanske inte är önskvärt.

En del sorter rekommenderas särskilt till hem som har flera katter och visa strösorter kräver en särskild kattlåda för att fungera optimalt. Fundera hur din situation ser ut, vad du har för katt och vad du använder för kattlåda. Även katten kan ha åsikter om underlaget i lådan och det kan hända att den inte gillar alla sorter. Detta märks när katten undviker eller helt struntar i att gå på lådan. Då kan man prova att byta strösort till en helt annan variant som din katt kanske tycker bättre om.

Frågor och svar

Vad är kattsand?

Kattsand är sådant som används där katten ska uträtta sitt behov. Det kan också heta kattströ och dess utformning kan se lite olika ut. Antingen kan det vara i pelletsform, i sandform eller i form av små kristaller. Även andra utföranden kan förekomma och de sammansatta ämnena varierar.

Var ska jag använda kattsand?

Kattsanden används i kattlådan, den som är tänkt att användas som kattens toalett. Här ska katten utgöra sina behov och med hjälp av kattsand i lådan kan den enkelt utföra sina behov och även få utlopp för sin instinkt att tänka över efter sig.

Varför behöver min katt använda sand?

Sanden behöver användas för att enkelt hålla kattlådan ren och fräsch. Om det används för lite sand i lådan, eller ingen alls, kommer det snabbt sprida sig en dålig lukt i ditt hem. Dessutom kommer det att börja bildas bakterier i botten på lådan något som i sin tur kan vara hälsofarligt för både djur och människor.