Katt

Bästa Kattnätet 2023 » Bäst i test

Ett kattnät är till för att stänga inne din katt, oavsett om det är inne i lägenheten eller i en utegård. De som bor mer än 5 meter upp från marken behöver se till att katten inte kan ramla ut från öppna fönster eller balkonger. Detta gäller oavsett om man bor i lägenhet eller i ett hus med flera våningar. Ett skyddsnät används inte för att stänga in katten i en transportbur men däremot så kan man göra olika typer av rastgårdar.

De flesta katter gillar att sitta och spana på omgivningen, särskilt de katter som lever som innekatter. Gör en mysig plats vid fönstret eller på balkongen där din katt tycker om att vara så att den kan njuta av utsikten en längre stund. Har du en transportbur som går att ta bort toppen på kan du använda botten som en bädd och ställa i fönstret. Då kan din katt ligga däri och njuta av det som sker utanför.

1. Trixie Skyddsnät

Trixie Skyddsnät

Med maskor på 3 x 3 cm fungerar det här skyddsnätet från Trixie lika bra till den vuxna katten som till kattungarna. Nätet är väderbeständigt och tål att användas både inomhus och utomhus utan att det tar skada av vädrets påfrestningar. Den totala storleken på nätet uppmäter 3 x 8 meter och kan sättas för dörrar, fönster, balkonger och uteplatser.

Detta skyddsnät är lätt att montera och allt som du behöver medföljer, så som linor, krokar och pluggar. Nätet är tillverkat i slitstarkt material som ska tåla att din katt försöker klättra på det. Katten bör dock inte lämnas utan uppsikt när nätet är monterat.

2. Ståltrådsförstärkt kattnät till balkongen

Ståltrådsförstärkt kattnät till balkongen

För att få ett extra slitstarkt säkerhetsnät har man i detta nät använt ståltråd som förstärkning. Tack vare det så är nätet svårt för katten att bita sönder, det är mer hållbart för påfrestningar om din katt klättrar i det samt att det tål tuffare väderutmaningar. Nätet är i en diskret olivgrön färg vilket gör att den lätt smälter in i omgivningen och naturen.

Maskorna är 3 x 3 cm och nätet kan beställas i flera olika storlekar. Det fungerar att montera inomhus för till exempel dörrar och fönster eller utomhus som säkerhetsnät på balkonger eller altaner. Nätet klarar en belastning på 95 kg. Det medföljer allt du behöver för enkel montering så som krokar, lina och pluggar samt en tydlig bruksanvisning.

3. Nobbys Balkongnät

Nobbys Balkongnät

Svart är färgen som pryder detta skyddsnät från Nobbys och de har knutna maskor på 3 x 3 cm. Nätet är UV-beständigt och även vattenresistent för att fungera lika bra utomhus som inomhus. Med detta nät förhindras din katt från att trilla ned från balkongen.

Nätets storlek mäter 3 x 8 meter och fästes med hjälp av den medföljande linan på 23 meter och de 30 krokarna och pluggarna som monteras fast i väggen.

4. Transparent kattnät

Transparent kattnät

Transparent kattnät blir så gott som osynligt och stör inte din utsikt från fönstret, uteplatsen eller på balkongen. För extra säkerhet har nätet testats för UV-strålar och väderpåfrestningar. Maskorna på storleken 3 x 3 cm gör att nätet är lika säkert för den stora katten som för kattungarna som inte kommer igenom.

Nätet är tillverkat av monofilgarn vilket är ett starkt och slittåligt material. Allt du behöver för att montera nätet medföljer, så som bruksanvisning, monteringslinor, krokar och pluggar.

5. Skyddande kattnät på rulle

Skyddande kattnät på rulle

Med nät på rulle har du möjlighet att säkra en ännu större yta, till exempel en stor altan och uteplats eller göra en hel utegård till din katt. Nätet på rullen är i måtten 2 x 75 meter vars maskor är på 3 x 3 cm. Du kan välja mellan två färger, antingen ett transparent nät eller ett nät som är i en olivgrön nyans. Den modellen som är i olivgrönt är också extra slittåligt då det är förstärkt med ståltråd.

Ståltråden gör att det blir än svårare för din katt att bita sönder nätet och komma ut i det fria, den är starkare och håller för om din katt försöker klättra i nätet. De båda näten är testade för att klara påfrestningar utomhus så som väder, vind och starka solstrålar. Observera att det inte medföljer några monteringsbeslag, men du kan enkelt häfta fast nätet direkt i en trästomme i till exempel en utegård till din katt.

Tänk på att katten måste kunna skydda sig från väder och vind om den befinner sig i en rastgård, ställ ut kattens transportbur som den kan gömma sig i vid behov och även söka skydd från solen. Den behöver också ha tillgång till utkiksplatser som är ovanför marknivå.

Att tänka på inför köp av kattnät

Innan du köper ett kattnät bör du ha mätt den yta som du har för avsikt att hägna in. Näten har olika storlekar och för att vara säker på att du väljer rätt storlek måste du veta måtten där nätet ska sättas upp.

Gör i ordning en härlig plats till din katt där den får tillgång till frisk luft på ett säkert sätt. Om du har en balkong kan du till exempel ställa ut även klösträd och sätta upp någon hylla som du kan ställa kattens transportbur på. Där i kan katten sedan ligga och spana ut på omgivningen utan att riskera att trilla ned och skada sig.

Frågor och svar

Vad är kattnät?

Ett kattnät är till för att skydda din katt från att trilla ned från öppna fönster eller balkonger. Om du bor på markplan kan du också hägna in din uteplats. Alternativt kan du göra en egen rastgård till din katt i trädgården med hjälp av kattnät.

Kattnät används inte för att förhindra att katten smiter ut från transportburen eller olika typer av transportkorgar där ett mer beständigt galler bör användas.

Varför behöver katten ett nät?

Enligt djurskyddslagen är kattägare skyldig att se till att katten inte kan ramla ned från balkonger och fönster som är högre upp än 5 meter ovanför marken. Detta för att förhindra att katten kommer till skada det fall som den balanserar på balkongräcket och tappar balansen eller trillar ut från ett öppet fönster när den ska försöka fånga en förbipasserande fågel.

Hur sätter jag upp kattnätet?

Kattnätet sätt enklast upp med hjälp av de medföljande tillbehören, det brukar i vanliga fall bestå av en lina som nätet spänns fast runt och denna lina hakar man sedan på krokar som fästs i väggen med plugg. Följ de bruksanvisningar som medföljer för att säkerställa att nätet monteras korrekt.