Katt

Bästa Kattmyntan 2021 » Bäst i test

Kattmynta är en helt naturlig blommande växt som växer vilt både i Europa och Nordamerika. Dess starka doft påminner om kattens egna feromoner som triggar igång katten på flera olika sätt. Ungefär 3 av 10 katter reagerar dock negativt på dess doft och kan upplevas som mer aggressiva.

De allra flesta katter har dock en positiv association till kattmynta som kan användas för att få den att gilla vissa saker lite mer, till exempel kan man spraya kattmynta på klösträdet, kattlådan, kattbädden eller runt matplatsen. Kattmynta bör dock inte sprayas på kattnät som ska hindra katten från att trilla ned från fönster och balkonger. Detta kan få katten att vilja klättra på nätet och olyckan kan vara framme.

1. Kong Kattmynta spray

Kong Kattmynta spray

Kong har tagit fram en egen kattmyntaspray som används ihop med deras särskilda kattleksaker för just kattmynta. Sprayen innehåller de oljor från växten som de flesta katter reagerar allra starkast på och man har skördat växten varsamt och i precis rätt tid. Sprayen innehåller bara naturliga råvaror för att vara skonsam mot katten.

En flaska innehåller 30 ml olja och enligt dem själv är det den starkaste kattmyntaoljan som finns på marknaden. Växten är skördad i USA där även oljan är framtagen och processad. Sprayen fungerar också att använda på kattens leksaker, bädd och klösträd.

2. Catnip-dyna Meow

Catnip-dyna Meow

Detta är en fin dyna i grå polyester som har ett motiv av ett katthuvud på framsidan och texten “meow”. Denna kudde är fylld med kattmynta för att katten ska få upp intresse för den. Dynan kan läggas i kattens bädd som en extra kudde som den kan gosa med och samtidigt lockar den katten till bädden.

Den kan även fungera som leksak som går att kasta till katten som i sin tur tar upp jakten. Eller låta den ligga i det öppna fönstret som skyddas av kattnät så att din katt trivs lite extra med att titta på utsikten. Kudden har en storlek på 10 x 10 cm.

3. beaphar Catnip-Bits

beaphar Catnip-Bits

beaphar Catnip-Bits är krispiga godbitar som gömmer en mjuk och härlig fyllning inuti. Fyllningen innehåller kattmynta vilket gör att det är få katter som kan motstå detta godis. Godiset finns i påse om 150 gram och de är återförslutningsbara så att godbitarna håller sig färska längre. Ge din katt en godis när den har varit duktig eller när du visar den nya platser i ditt hem, så som kattbädden eller klösträdet som du önskar att den ska använda.

Godbitarna kan även stoppas i diverse leksaker eller aktivitetsspel då kattmyntan även lockar fram leklusten hos din katt. Har du hägnat in en uteplats till din katt med hjälp av kattnät kan du även sprida ut dessa godbitar på marken där så att din katt kan ägna sig åt att leta reda på bitarna.

4. Yeowww kattmynta

Yeowww kattmynta

31 gram kattmynta i lösvikt levereras här från märket Yeowww. Med kattmynta i lösvikt kan du enkelt strö ut myntan där du önskar. Det kan till exempel vara i kattens bädd, på och i kattens klösmöbel eller placera kattmyntan inuti några leksaker.

Kattmyntan gör så att din katt får upp intresset för föremålet som har kommit i kontakt med det och kan till exempel få din katt att börja använda sin bädd eller klösträdet om den inte har visat intresse för den tidigare.

5. Trixie Catnipspray

Trixie Catnipspray

Den här sprayen kan förvandla de tråkiga kattleksakerna till nya favoriter. Sprayen innehåller kattmynta, en doft som de flesta katter har en stark dragkraft till och har svårt att motstå. Man kan med fördel spraya kattens leksaker, kattbädden eller klösträdet med sprayen för att katten ska få upp intresset för dessa saker.

Om du har en inhängnad av kattnät till din katt i trädgården kan du även spraya den inredning som finns där i. På så sätt kan din katt tycka att inhägnaden är ännu trivsammare. Flaskan rymmer 50 ml spray och räcker till att spraya flera saker som du vill att katten ska uppskatta lite extra.

6. Coucou Kattmynta

Coucou Kattmynta

Coucou kattmynta är ett kattgodis med hög smak av kattmynta. Godiset är tillverkat helt utan konserveringsmedel och andra konstgjorda tillsatser utan är istället berikat med mineraler. Detta är ett godis som de allra flesta katter tycker om tack vare den starka smaken av kattmynta.

Coucou kattmynta fungerar bra att gömma i aktivitetsleksaker då katten får upp intresset att jobba med aktivitetsspelet och sedan får den en välförtjänt belöning. Undvik att ge godiset i närheten av öppna fönster eller balkonger som är försedda med kattnät då din katt kan försöka ta sig igenom för att jaga ifatt godiset. Kattgodiset levereras i påse om 50 gram.

7. Yeowww Banan

Yeowww Banan

Det här är en mjuk leksak som är fylld med ekologisk kattmynta vilket gör att kattens leklust väcks till max. Leksaken har formen av en riktig banan och har en längd på 18 cm. Denna form och längd är idealisk för katterna då de kan leka med den som ett riktigt byte.

De flesta katterna tycker om att ligga på sidan och hålla fast sitt byte med framtassarna samtidigt som de gnager på toppen och sparkar med baktassarna på den nedre delen. Detta är möjligt med denna storlek av leksak och kattmyntan gör att katten går igång lite extra. Bananen är tillverkad i stark bomull för att klara de påfrestningar som kan uppstå vid en fartfylld lekstund.

8. Kattleksak Catnipboll

Kattleksak Catnipboll

En boll som har en diameter på 4 cm lockar fram den lekfulla sidan av din katt. Bollen består av ett plasthölje och däri gömmer sig en bjällra som ytterligare triggar igång leken. Bollens plasthölje täcks av ett tjockt lager torkad kattmynta som garanterat får din katt att bli intresserad. Lukten och smaken av kattmynta i kombination med bjällrans skallrande får de allra flesta katter att gå igång och börja leka.

Rulla bollen till katten, kasta iväg den eller låt katten leka med den på egen hand. Du kan också knyta ett snöre runt bollen och hänga upp den, något som försvårar för din katt. Häng dock inte upp den i ett kattnät då katten kan börja klättra i kattnätet som då kanske inte håller. Bollen fungerar också att använda i kombination med aktiveringsspelet Cat circle tower.

Att tänka på inför köp av kattmynta

Då kattmynta kommer i olika former så bör du fundera i vilket syfte som du vill använda kattmynta till din katt. Vill du använda det för att få katten att uppskatta sitt klösträd eller bädd mer så är en spray det bästa alternativet.

Vill du däremot väcka dess leklust så kan man köpa leksaker som redan har kattmynta i sig och ska du få en kräsen katt att börja äta bör du istället köpa pulverform som enkelt strös över maten.

Frågor och svar

Vad är kattmynta?

Kattmynta är tillverkat av en blommande växt som brukar kallas just för kattmynta eller kattlust med anledning av att den är så tilltalande för katter. Katter reagerar på växtens doft som påminner om kattens naturliga feromoner och den lockar fram starkare känslor hos katten.

Kattmynta är helt ofarligt för katter men trots att de allra flesta reagerar positivt på dess doft så finns det katter som har en negativ reaktion på kattmynta.

Hur använder man kattmynta?

Man kan använda kattmynta på flera olika sätt. Det finns till exempel godis som innehåller kattmynta och som kan ges när katten har varit extra duktig hos veterinären, kattmynta finns i spray som man kan spraya på de möbler som man vill att katten ska ha ett stort intresse för och det finns också som pulver för att strö över maten.

Varför ska vi använda kattmynta?

Kattmynta har ofta en positiv effekt på katten och kan göra den både mer lekfull, keligare och även hjälpa en kräsen katt att få en större aptit genom att blanda det i maten. Kattmynta är för de allra flesta katter att likställa med godis.