Katt

Bästa Kattmatskålen 2024 » Bäst i test

Kattmatskålar finns i mängder av olika designer med variation både vad gäller färger, material, motiv och storlek. Det finns stilrena skålar som är enfärgade eller helt i rostfritt och de finns de skålar som kan bli en snygg inredningsdetalj i ditt hem med snygga motiv eller klara färger.

Oavsett vilken typ av skål som du väljer är funktionen densamma. Storleken kan variera och spela roll för dig beroende på om du har flera katter som ska dela skål eller om din katt äter stora portioner. Matskålen kan placeras intill kattens vattenfontän om den har en sådan eller bredvid vattenskålen.

Tänk på att din katt alltid behöver ha fri tillgång till vatten antingen i en vattenskål eller genom att använda en vattenfontän så att den enklare kan smälta maten och inte riskera att bli uttorkad. Matplatsen bör alltid vara ett lugnt ställe där din katt i lugn och ro kan äta sin mat och man kan med fördel placera en bricka eller ett bordsunderlägg under för att skydda golvet.

1. Matskålar dubbel Amy

Matskålar dubbel Amy

Dogman har tagit fram en elegant matbar vid namn Amy. Denna matbar har två skålar av rostfritt stål som är nedsänkta i en form tillverkad av melamin. Den är perfekt för att ha både mat och vatten på samma ställe för din katt. Matskålarna tål att diskas i maskin för att hålla dem fräscha och fri från bakterier.

Matbarens totala längd är på 28 cm, dess bred mäter 15 cm och höjden är cirka 3 cm. Undertill sitter det små tassar av gummi som förhindrar att skålarna glider omkring medan din katt äter.

2. Kattmatskål 2 i 1 insats rostfri

Kattmatskål 2 i 1 insats rostfri

Detta är en insatsskål som kan användas ihop med matbarer eller olika typer av ställningar för matskålar. Den rostfria skålen tål maskindisk och är ett av de mest hygieniska materialen som man kan använda till livsmedel.

Denna typ av skål passar både Hunters egna matskålar och matskålar från märket Catit. Man kan välja mellan två olika storlekar, 350 ml eller 160 ml. I botten på skålen finns Hunters logotype tryckt.

3. Trixie tvåfärgad keramikskål

Trixie tvåfärgad keramikskål

En kattmatskål i keramik blir både stabil där den står och hållbar. Dess tyngd förhindrar att skålen rör på sig när din katt äter ur den. På utsidan är den målad i en fin krämvit färg och insidan har en djupare blå nyans. Denna skål är särskilt designad för att passa katter som har en trubbigare nos som till exempel perserkatter.

Volymen är cirka 3 dl och skålen har en nedre diameter på 12 cm vilken blir bredare upptill på 13 cm. Höjden på skålen är cirka 4 cm. Kermikskålen kan diskas i maskin för rengöring.

4. Beco Eco Kattmatskål

Beco Eco Kattmatskål

Kattmatskålen Beco Eco är tillverkad i naturligt material vilket gör den miljövänlig och nedbrytbar. Materialet som har använts är fibrer från både bambu och ris vilket gör skålen både stabil och extremt hållbar. Skålens kanter är vågformade upptill så att även de små kattungarna når ned till maten.

Diametern på skålen är 13,6 cm och den finns i tre olika färger – natur, blå och rosa. Vid behov kan skålen diskas i maskin för att vara fortsätt fräsch för din katt att äta ur.

5. Pet Studio Somerset Skålar

Pet Studio Somerset Skålar

Dessa skålar har ett lekfullt och färgglatt utseende. De finns i två olika färger, blått och grönt, och två olika mönster, randigt och prickigt. Bakgrunden är vit oavsett vilken färg du väljer och sedan utgör färgen mönstret på skålens utsida samt en snygg kant upptill.

Skålen finns även i fyra olika storlekar där den minsta med en diameter på 10 cm och en volym på 1,7 dl och den största har en diameter på 23 cm och dess volym rymmer 26,1 dl.

6. Mason Cash Keramikskål Tassavtryck

Mason Cash Keramikskål Tassavtryck

Denna fina kattmatskål i keramik är cirka 3 cm hög och 13 cm i diameter. På utsidan har den en fin bård av förhöjda tassavtryck som går i samma färg som resten av utsidan. Skålen finns i tre olika färger vilka är grå, rosa och vit.

Samtliga skålar är vit på insidan. Den blanka ytan gör skålen lätt att hålla ren. Fungerar lika bra som vattenskål som matskål till din katt och den låga höjden gör att även mindre katter kan komma åt innehållet i skålen.

7. Matskål Pets Home

Matskål Pets Home

Pets Home matskål är en fin skål tillverkad i keramik. Skålen har en vit utsida med ett citat som lyder ”Time spent with pets is never wasted”. Texten har samma nyans av färgen taupe som skålens insida har. På botten på insidan är det små vita tassavtryck som tillsammans bildar ett fint hjärta.

Den blanka ytan gör det lätt att rengöra skålen och hålla den fräsch mellan kattens måltider. Skålen är 12 centimeter i diameter och har en volym på cirka 3 deciliter.

8. Trixie Eat on Feet keramikskålar

Trixie Eat on Feet keramikskålar

De här skålarna kommer vara en härlig färgklick i ditt hem. Setet består av två skålar som står i en rejäl och stabil pulverlackerad stålställning för att komma upp något från golvet. Ena skålen är i färgerna blå och lila medan den andra skålen är i färgerna orange och mörklila.

De båda skålarna har ett olika ord tryckta på botten. Använd en skål som vattenskål och en som matskål eller båda som matskålar. Du kan till exempel servera torrfoder i ena skålen och blötmat i den andra.

Ställ den bredvid kattens vattenfontän och den har tillgång till både mat och vatten.
Stålställningen som skålarna står i har skyddande gummifötter för att inte repa golvet och samtidigt agera halkskydd. Skålarna har en storlek på 12 cm i diameter och rymmer 3 dl vardera och de tål även att diskas i maskin.

Att tänka på inför köp av kattmatskål

Till stor del handlar det om vilken matskål som du tycker är fin, din katt bryr sig inte så mycket om varken färg, design eller material. Du kan också väga in om matskålen går att diska i maskinen eller om den kräver handdisk, en skål som kan diskas i maskinen är enklare att rengöra och är också generellt mer hållbar.

Om du har flera katter kan det vara bra med flera matskålar så att de får plats att äta samtidigt. Har du en katt så kan du köpa en matbar som har två skålar och använda en skål till vatten och en till mat. Har du två katter kan du fortfarande köpa en matbar med två skålar men använda båda till mat och använda en vattenfontän istället för vattenskål. Med en vattenfontän behöver du inte fylla på vatten så ofta som du annars behöver göra i skålar. Det går givetvis också bra att använda separata matskålar och placera ut de en bit ifrån varandra så att dina katter kan äta samtidigt.

Har du en kattunge bör du tänka på att skålen ska vara stabil så att den inte välter när kattungen försöker klättra upp i skålen. Eventuellt att du bör köpa en skål som har något lägre kanter så att din kattunge lätt kan äta ur den utan att behöva klättra på kanterna.

Frågor och svar

Vilken kattmatskål ska jag välja?

Vilken kattmatskål som du ska välja beror till stor del på hur din katt föredrar att inta sin mat. Vill den ligga ned när den äter bör skålen ha en låg kant. Föredrar den istället att stå upp och äta kan man använda en skål som står i en ställning för att komma upp lite från marken.

Om du redan har en vattenfontän behöver du enbart ha en skål till mat, ska du däremot ha både vattenskål och matskål finns smidiga matbarer som har två skålar i en.

Var ska jag placera skålen?

Matskålen bör placeras på ett ställe så att din katt har möjlighet att äta i lugn och ro. Det kan vara i köket, bredvid kattens vattenfontän eller vattenskål eller vi något annat lugnt ställe i hemmet.

En del väljer att ställa upp matskålen på diskbänken eller på någon hylla, särskilt om barn eller hundar finns i hemmet.