Katt

Bästa Kattmaten & Kattfoder 2023 » Bäst i test

Det kan vara svårt att hitta rätt kattfoder då det finns en hel del att välja mellan. Precis som människor tycker katter om olika saker och även deras livssituation spelar in i vilket behov de har. Till exempel om katten har allergier, är steriliserad eller om det är en kattunge som fortfarande växer.

Många katter är dessutom kräsna när det kommer till mat och äter inte allt. Då kan man med fördel blanda i kattmynta i maten eller spraya kattmynta runt matskålen för att få ökad aptit hos katten.

1. Mjau Kattmat Kyckling

Mjau Kattmat Kyckling

Mjau tillverkar sin kattmat av dagsfärsk kyckling för att göra ett smakrikt och nyttigt foder. Deras kattmat är ett komplett helfoder och ser till att din vuxna katt får i sig alla näringsämnen som den behöver, inklusive vitaminer och mineraler.

Kattmat från Mjau är fritt från socker och konstgjorda tillsatser, det är sammansatt enbart av naturliga råvaror. Kycklingen som används i denna kattmat är uppfödd och slaktad i Sverige och kattmaten är sedan tillverkad i Vårgårda.

2. Bozita Feline Indoor & Sterilised

Bozita Feline Indoor & Sterilised

För katten som inte rör sig så mycket eller för de katter som har lätt för att lägga på sig lite extra i vikt är detta foder från Bozita att rekommendera. Det är särskilt sammansatt med innekatten och den steriliserade katten i åtanke och passar även för de äldre katterna som inte längre är lika aktiva.

Fodret är ett komplett helfoder och innehåller rätt energimängd och alla de näringsämnen som din innekatt och steriliserade katt behöver. Fodret har smak av kyckling och man har tillsatt antioxidanter för ökat immunförsvar.

3. Orijen Cat & Kitten

Orijen Cat & Kitten

Orijen har tagit fram ett komplett helfoder som passar såväl fullvuxna katter som kattungar under tillväxt. Fodret är noggrant sammansatt för att återskapa den föda som katten äter ute i det vilda. Därför har man valt att använda färskt och rått kött som protein från till exempel kyckling, kalkon och fisk.

Man har blandat ingredienser för att få ett komplett näringsintag och innehållet består därmed av både kött, inälvor och brosk tillsammans med en hel del bönor, grönsaker, frukter och ägg. Utöver det har man valt att tillsätta örter som främjar immunförsvaret och kattens hälsa.

4. Applaws adult chicken

Applaws adult chicken

Katten är i grund och botten ett köttätande rovdjur, något som Applaws har tagit fasta på när de har tagit fram detta foder. Fodret innehåller därför varken spannmål eller konstgjorda tillsatser utan man har fokuserat på en hög kötthalt.

För att det ska bli ett komplett helfoder som erbjuder din katt alla de näringsämnen som den dagligen behöver har man även ägg och omegafettsyror som ingredienser i fodret. Utöver det finns också en del örter som är bra för kattens hälsa. Fodret är till för att möta den vuxna kattens näringsbehov.

5. Kattmat Appetitt Steriliserad

Kattmat Appetitt Steriliserad

Den steriliserade katten har ett särskilt behov, därför har Appetitt tagit fram ett foder som är sammansatt med den steriliserade katten i åtanke. En steriliserad katt behöver mindre protein och en lägre fetthalt då den har lättare för att lägga på sig i vikt. Den steriliserade katten har dessutom ofta problem med urinvägarna och kan få problem med olika sjukdomar kopplade till njurar och urinvägar.

Innehållet i detta foder ska främja en neutral pH-balans som ska förebygga dessa typer av sjukdomar. Dessutom är dess bas på lax och ris skonsamt mot magen och extra lättsmält. Fodret innehåller alla de näringsämnen som en vuxen, steriliserad katt behöver per dag.

6. Kattmat Royal Canin Light Weight Care

Kattmat Royal Canin Light Weight Care

En del katter har svårare än andra ett hålla en bra vikt. De kan vara mindre aktiva på grund av ålder, sjukdom eller andra orsaker som då bidrar till att katten lägger på sig i hull istället för att göra av med kalorier.

Det här fodret är till för de katterna som har en tendens att gå upp i vikt då det har en särskild blandning av fibrer som ska öka mättnadskänslan hos din katt samtidigt som det har en låg fetthalt. Fodret är sammansatt för att möta den vuxna kattens näringsbehov.

7. Hill’s Kattmat Prescription Diet

Hill's Kattmat Prescription Diet

Prescription diet är ett särskilt sammansatt foder för de katter som har drabbats av akuta eller kroniska mag- och tarmproblem. Fodret bör ges i samråd med din veterinär och som en del av en behandlingsplan för din katt. Vid mag- och tarmproblem behöver din katt ett foder som är lättsmält och snällt mot magen, vilket detta foder från Hill’s är.

Det är rikt på både antioxidanter och elektrolyter för att balansera magen och hjälpa din katt att återhämta sig. Fodret rekommenderas även efter mindre operationer och som återhämtning efter andra sjukdomar. Det går att ge både till unga och fullvuxna katter.

8. IAMS Pro Active Health

IAMS Pro Active Health

Detta foder från IAMS är framtaget för att passa hushåll där flera katter bor. Det är ett komplett helfoder som är sammansatt enligt behovet hos vuxna katter, detta oavsett ålder och aktivitetsnivå. Fodret har två olika smaker, lax och kyckling, och innehåller alla de vitaminer och mineraler som din vuxna katt behöver.

Den höga halten av protein främjar muskeltillväxt på ett hälsosamt sätt samtidigt som fodrets fibrer skonsamt tar hand om hårbollar. Detta foder passar även för steriliserade katter då dess sammansättning också ska förebygga uppkomst av urinvägsinfektioner som annars är vanligt hos katter som är kastrerade.

9. Latz kattmat 44-pack

Latz kattmat 44-pack

Ett storpack med god kattmat som innehåller 44 portionspåsar i totalt fyra olika smaker. Genom att variera smaker minskar risken att din katt tröttnar på en smak och börjar matvägra. Det är två smaker med kött som protein, kyckling och oxe, och två smaker med fisk, lax och tonfisk.

Oavsett vilken smak du serverar så är det färska och mjuka bitar i god gelé som ges till din katt. Maten innehåller de viktiga vitaminerna och mineralerna som din katt behöver och man har även tillsatt omega 6. Maten har en hållbarhet på hela 2 år.

10. FourFriends Cat Sterilized

FourFriends Cat Sterilized

FourFriends har tagit fram ett särskilt foder som är sammansatt för att passa katter som är steriliserade. De katter som är steriliserade löper större risk för att drabbas av urinvägsproblem och för att förebygga detta har man tillsatt extra mycket magnesium, aloe vera och havtorn.

Dessutom är fiberhalten något högre så att din katt känner sig mätt längre, tack vare extra fibrer får din katt också hjälp med hårbollar. Fodret är sammansatt med protein från kyckling och kalkon, därtill finns en grönsaker och frukt för att säkerställa vitaminbehovet. Fodret är fritt från spannmål.

11. Purina Pro Plan Cat

Purina Pro Plan Cat

Purina har tagit fram kattfodret Pro Plan Cat med de kastrerade katterna i åtanke. Detta foder har en sammansättning för att förebygga de hälsoproblem som annars är vanliga hos katter som är kastrerade.

Till exempel har det en låg fetthalt för att förebygga att din katt lägger på sig onödigt med hull, de har ingredienser som ska främja ett neutralt pH-värde vilket annars kan orsaka problem med urinvägarna och till sist har man tänkt på pälsen som hos kastrerade katter har en tendens att bli glanslös.

Därför har man tillsatt omega-fettsyror som främjar en glansig päls och en frisk hud. Fodret utgörs till största del av lax och ris, ingredienser som är skonsamma för magen.

Att tänka på inför köp av kattmat

Det du behöver tänka på när du ska köpa kattmat är först och främst vad din katt har för näringsbehov. En växande kattunge har ett annat näringsbehov än en äldre katt som inte längre rör på sig så mycket. Läs på om de olika sorterna hos de olika tillverkarna och försök hitta ett foder som du tror kan passa din katt.

En del katter behöver även kosttillskott för att få i sig alla näringsämnen som den behöver. Behovet av kosttillskott är särskilt stort för sjuka eller skadade katter. Kattmynta kan blandas i både foder och tillskott för att öka kattens aptit men kattmynta i sig räknas inte som ett kosttillskott.

Välj rätt typ av kattmat och kattfoder

Kategorin för kattmat och foder kan ses som en stor djungel som är svår att hitta i. Det finns flera olika varianter av foder som har olika sammansättningar och det kan vara svårt att veta i vilken ände som man ska börja.

För att katten ska få en bra och balanserad kost brukar man rekommendera att variera typ av kattmat och inte bara ge till exempel torrfoder.

Torrfoder

Torrfoder hjälper till att upprätthålla en god mun- och tandhälsa. Dess knapriga konsistens är ett perfekt sätt att motverka plack och tandsten på kattens tänder samtidigt som de stärker både tänder och tandkött.

En del katter har dock svårt för torrfoder då det inte har en saftig och blöt konsistens, för att locka katten att äta kan man strö över kattmynta i form av pulver på fodret.

Våtfoder

För katten som i vanliga fall har svårt att få i sig tillräckligt med vätska kan våtfoder vara ett bra alternativ. Vätskehalten i våtfoder är högre än i andra sorters foder vilket gör att din katt naturligt får i sig mer vatten utan att behöva dricka mer.

Ett annat sätt att få i katten mer vätska är att spraya vattenskålen med spray som innehåller kattmynta för att väcka kattens intresse för vattenskålen.

Färskfoder

Färskfoder är sammansatt för att efterlikna kattens naturliga föda i så stor utsträckning som möjligt. Därför är det bara naturliga råvaror i fodret som är färskfrusna. Färskfoder finns som både helfoder och kompletteringsfoder för att passa din katts behov.

I regel är färskfoder både lättsmält och smakrikt för din katt men om din katt mot förmodan inte skulle tycka om färskfoder så är det enkelt att blanda i kattmynta för att höja smaken ytterligare.

Spannmålsfritt

En del katter har en särskilt känslig mage och tarm vilken kan visa sig som överkänslighet mot spannmål eller i värsta fall till och med allergi mot spannmål. Vid sådana fall bör du köpa ett foder som är fritt från spannmål till din katt.

Man måste komma ihåg att spannmål inte ingår i kattens naturliga föda varför en del katter har svårt att smälta dessa råvaror och problem med magen uppstår därför. Symptom på överkänslighet eller allergi mot spannmål kan visa sig genom kräkningar och diarré.

Kosttillskott till katt

Trots att fodret som man ger katten är väl sammansatt för att passa dess behov, så är det inte alltid som det räcker. Vid vissa tillfällen behöver man komplettera fodret med särskilda kosttillskott för din katt. Det kan handla om att din katt är sjuk eller skadad och är i behov av särskilda tillskott som till exempel probiotika för att stabilisera en orolig mage och tarm.

Kosttillskott är inte alltid välsmakande för katten och det kan vara svårt att få i den det som den behöver. Då kan det underlätta om man tar kattmynta på tabletten, blandar i oljan eller i pastan beroende på vilken form kosttillskottet är i. Kattmynta i sig är dock inget kosttillskott utan mer som godis för katten.

Frågor och svar

Vilken kattmat jag ska välja?

Vilken kattmat som du ska välja till just din katt beror på vilket stadie i livet som din katt befinner sig i. En kattunge och en fullvuxen katt har olika behov, liksom katter som är steriliserade och de som är osteriliserade. Välj ett foder som är sammansatt med just din katts behov i åtanke och välj en smak som din katt gillar.

Om du har svårt att hitta ett foder som din katt tycker om kan du med fördel blanda i torkad kattmynta i lösvikt, något som burkar få katten att bli intresserad av maten och det förbättrar också smaken.

Hur mycket ska min katt äta per dag?

Hur mycket din katt ska äta beror på vilket foder du väljer att ge, hur gammal din katt är och hur aktiv den är. Följ de rekommendationer som anges på foderförpackningen och öka eller minska denna giva utifrån behov.

Vad innehåller kattmat?

Det finns flera varianter av kattmat och de har också olika innehåll. Smak och sammansättning kan variera men de flesta sorterna är ändå komplett helfoder för att täcka kattens dagliga behov av näring, vitaminer och mineraler.

Proteinbasen kan variera mellan kyckling, kött och fisk och en del foder innehåller spannmål medan andra inte gör det.

Var kan jag köpa kattmat online?

Du kan köpa kattmat och foder online hos följande återförsäljare:
Zooplus
Granngården
Supercat
Vetzoo