Katt

Bästa Kattluckan 2021 » Bäst i test

När man har ett katt så vill man att katten ska ha det så bra som möjligt. Det finns en massa olika saker du kan göra för att det ska bli så bekvämt både för katten och för dig själv. Att skaffa en kattlucka är en av dessa saker. Det är enkelt fixat och det är dessutom guld värt då det blir så mycket enklare i vardagen.

En kattlucka behöver inte heller kosta särskilt mycket, så det är en billig och prisvänlig investering för både dig och din katt. Varför är det så så bra med kattlucka? Först och främst får du en större kontroll på samma gång som du ger mer frihet till din katt. Det är alltså en win-win att installera en.

Det finns många olika kattluckor att välja mellan. Vi har provat ut fem stycken som vi tycker är extra bra. Satsar du på en av dessa så kommer både du och din katt att bli mer än nöjda.

1. Kattlucka Swing 5

Kattlucka Swing 5 Vit

Detta är en kattlucka för dig som vill ha en lite mer avancerad variant än en klassisk “vanlig” kattlucka. Kattlucka har de flesta funktioner som man kan tänkas vilja ha i en kattlucka – du hittar bland annat vindstoppsystem och 4-vägslås. 

Den är vit och då många föredrar just vitt när det kommer till allt som har med huset att göra så är det positivt att man valt just en vit variant vad gäller färg.

2. Kattlucka Sureflap CONNECT XL

Kattlucka Sureflap CONNECT XL

Denna kattlucka bjuder på lite mer högteknologi än en “vanlig” kattlucka. Man styr den nämligen med en app på sin smartphone – det kan ju knappast blir smidigare. Kattluckan har microchipläsare på utsidan, vilket innebär att den endast öppnas för de katter som tillhör hushållet. Det kommer alltså inte in några okända katter, igelkottar eller andra smådjur.

Du kommer att få notifikationer när din katt går in eller ut, du kan låsa eller låsa upp kattluckan via telefonen samt få statistik för beteende, mönster och rutiner. Hela familjen kan ha appen så att alla har koll.

3. Staywell Lucka 500 Infraröd

Staywell Lucka 500 Infraröd

Med denna kattlucka är det bara den katt, eller de katter, som tillhör hushållet som kommer in. Den har nämligen ett IR-lås och när man köper den så får man med ett katthalsband till katten. (Man kan köpa till flera halsband om man har fler än en katt).

Luckan har ett så kallat fyrvägslå, vilket gör att katten kan gå in och ut precis som den vill, bara gå in, bara gå ut eller stänga luckan.

4. Kattlucka Sureflap Microchip

Kattlucka Sureflap microchip

Denna kattlucka har microchipläsare, så även i detta fall är det på det viset att det endast är katter som tillhör hushållet som kan komma in. Den har även 4-vägslås så att den kan ställas in på olika sätt beroende av situation.

Det kan bli lite dragigt då det ofta sker med kattluckor, men med denna så får man en magnetisk stängning som gör att det blir minimalt drag inomhus.

5. SureFlap DualScan kattdörr Microchip

SureFlap DualScan kattdörr

Här har vi en specialare när det kommer till kattluckor – den är den första i sitt slag och dess funktioner är riktigt bra! Den har en scanner både på insidan och en på utsidan. Dessutom är det på det viset att det inte  behövs något halsband, eftersom kattluckan läser kattens microchip.

Kattluckan använder sig av 4 stycken AA-batterier och dessa räcker i cirka 1 år. Det är en kattlucka som är avancerad, men som är mycket enkel att installera och använda.

Hur har vi testat produkterna?

Vi har gjort som så att vi har kontaktat personer med katt. Vi har både skickat hem kattluckor till några personer i vår bekantskapskrets och till personer vi inte känner. De personer som deltar i testet som vi inte känner har vi hittat på olika typer av forum på nätet. 

Varje testare fick en kattlucka hemskickad till sig för installation. Sedan fick de testa kattluckorna under cirka en månad och därefter berättade de alla om sina upplevelser. 

Frågor och svar

Behöver vi en kattlucka?

Om du har en katt, eller flera katter, och du känner att du vill ge katten/katterna mer frihet så ska du satsa på en kattlucka. Det är viktigt att komma ihåg att det är lite mysigt för katten att kunna gå ut och in som den vill och då det är just en katt det handlar om ska man tänka på just friheten och integriteten lite extra. En katt är betydligt mer självständig än exempelvis en hund och en katt uppskattar att ha en kattlucka just av denna anledning. 

Det är också bra av den anledningen att du själv inte behöver öppna och stänga dörren hela tiden. 

Hur installerar man kattluckan?

Först och främst behöver du ett verktyg som är bra på att såga upp dörren och sedan är det också så att du eventuellt kommer att behöva en borr och silikon. Det blir med andra ord följande som behövs: en såg, en borr och tätningsmaterial, så som silikon eller liknande. 

Vilken kattlucka passar min katt?

Det är upp till var och en att avgöra vilken kattlucka man tycker är den bästa för sin katt. Vissa personer tycker att det finns bra argument för att köpa de dyrare varianterna medan andra anser att de billigare kattluckorna är det bästa valet. 

Vad gäller hur avancerad en kattlucka är så är även detta en sådan sak som var och en måste ta ställning till. Hur avancerad kattlucka behöver jag, egentligen?

Var kan jag köpa kattluckor online?

Det finns mängder av roliga djuraffärer på nätet idag. Det är bara för dig att surfa runt lite och undersöka alternativen – du behöver inte leta länge, det finns nämligen massor av bra kattluckor att välja mellan i de olika djuraffärerna. 

Sammanfattning

Som ni kan se så finns det många olika kattluckor att välja mellan och det är inte svårt att ta reda på vare sig information om kattluckor eller att installera en. Både du och katten kommer att ha nytta av en kattlucka och det är alltid ett stort plus när både du och ditt husdjur drar nytta av något. 

Det är bara att välja – blir det en avancerad variant, eller blir det en enklare kattlucka? Det vet bara du, men nu har du iallafall fem stycken att välja mellan. tar du en av dem vi har med ovan så kan du vara säker på bra kvalitet.