Katt

Bästa Kattleksakerna 2024 » Bäst i test

Katter är lekfulla djur som kan leka långt upp i åldrarna. De leker med andra katter som de känner, de leker med sina ägare och andra människor och de kan även underhålla sig själv med olika föremål.

Katternas leklust hänger starkt ihop med deras jaktinstinkt då de under lek tränar upp sin förmåga att fånga ett byte. De tränar på att lurpassa, att jaga i fatt, de tränar på timing och motorik. Det är därför viktigt att din katt får utlopp för dessa beteenden, särskilt kattungar som övar på sina förmågor. Samtidigt är det en utmärkt aktivering för din katt som måste få stimulans.

Det finns ett gigantiskt utbud av leksaker till katter, alla kommer inte falla just din katt i smaken. Oftast känner man sin katt och kan ha en aning om vad den skulle tycka om eller hur den brukar bete sig i vanliga fall. Sedan är det bara att prova sig fram för att hitta leksaker som din katt tycker om. Det finns vippor, mjukisdjur, en del klösträd med påbyggda leksaker, elektriska leksaker, bollar och mycket annat.

1. Kattleksak Cat Activity Snacksmus

Kattleksak Cat Activity Snacksmus

Det här är en leksak för den katt som älskar godis och samtidigt är lekfull. Med denna snacksmus får den nämligen utlopp för både och. Botten på leksaken är rundad och har en tyngd som gör att leksaken ska stå upp.

När katten tar tassen på den vickar den fram och tillbaka och det trillar då ut godis ur hålen. Mittendelen på leksaken är i hårdplast och är genomskinligt så att du enkelt ser när du behöver fylla på med godis och katten också kan frestas av innehållet. Botten och toppen är av silikon, toppen har dessutom musöron och små ögon i silikon.

Toppen av leksaken är också locket, därifrån godis fylls på. Du kan enkelt anpassa svårighetsgraden av leksaken då detta beror på hur stora godisar du har i och hur lätt de därmed trillar ut när katten vickar på den. Leksaken har en höjd på 9 cm och finns i två färger, grå och rosa.

2. Cat Dancer kattspö

Cat Dancer kattspö

Cat Dancer är namnet på ett kattspö som har en nytänkande design. Här finns inga stavar att hålla i utan kattspöet är tillverkat av en kabel vars längd är 90 cm. Istället för fjädrar i ena änden har man istället satt dit små rullar i papp.

När du drar i kabeln så rör sig papprullarna ryckigt över golvet och kattens jaktinstinkt väcks till liv. Extra spännande tycker katten att det blir om man drar papprullarna runt ett hörn eller så att det på något annat sätt försvinner och katten måste jaga ifatt dem.

Dra lite grann, ryck korta tag och låt rullarna sedan bli liggande för att sedan dra lite försiktigt i dem igen, försök återskapa ett rörelsemönster av en mus eller något annat bytesdjur för din katt.

3. Da Bird kattleksak

Da Bird kattleksak

Det här är vipparnas vippa när det kommer till kattleksaker. Den har en 90 cm lång stav i glasfiber för extra hållbarhet vid tuffare lekar, vid ena änden sitter ett 80 cm långt nylonsnöre fast och i änden på det snöret finns fjäderdelen.

Knippet med fjädrar har en särskild anordning där den fästs i snöret, denna anordning gör att fjädrarna får ett mer naturligt beteende som en flyende fågel och därmed väcks kattens instinkter lite mer. Vid tuffa lekar är det lätt hänt att fjädrar ryker när katten kommer åt sitt byte, då är det skönt att veta att det går att köpa refill för fjädrarna till denna vippa.

Detta ökar också livslängden för vippan då den inte behöver slängas när det börjar bli ont om fjädrar.

4. Kattleksak M-Pets Crazy Laser Elektronisk

Kattleksak M-Pets Crazy Laser Elektronisk

Tillverkaren M-pet har här tagit fram en leksak som kan underhålla din katt under längre stunder utan att du behöver anstränga dig det minsta. Leksaken liknar en fyr där den översta toppen roterar. Från toppen lyser en röd laserstråle som din katt kommer att jaga.

Lasern har tre olika hastigheter vilket enkelt ställs in på en knapp och sedan visar en diod vilken hastighet lasern är inställd på. Denna leksak drivs av tre stycken AA-batterier.Tornet är 21 cm högt och har en diameter på 10 cm vid botten. Vid lek placeras tornet på golvet, med fördel på ett golv som har lite ledig yta så att katten får plats att leka.

5. Yeowww Banan

Yeowww Banan

Det är inte många katter som kan motstå kattleksaken Yeowww Banan. Detta är en mjuk kattleksak som har form och utseende efter en verklig banan. Skillnaden är att denna banan är fylld med kattmynta, en växt som drar till sig katter med sin speciella doft.

Bananens skal är gjort av slitstarkt bomull som ska klara av tuffa lekar med din katt. Längden på bananen uppmäter 18 cm vilket gör den rejäl och tillåter att katten leker intensivt med den. Katten kan enkelt hålla fast bananen med framtassarna, bita tag i ena änden och sparka den med baktassarna, precis som den gör med ett riktigt byte.

6. Vippa PURRfect Leather Bouncer

Vippa PURRfect Leather Bouncer

En rolig vippa som är tillverkad i läder för att ha en ännu högre kvalitet. Denna vippa kommer kunna vara med under många lekstunder utan att gå sönder. Den totala längden på vippan är 60 cm och den är uppdelad i två delar.

En del som du håller i som är statisk och fast, den andra delen är en läderrem som ger änden ett spännande rörelsemönster. Änden består av en kudde i luddigt plysch och även flera korta läderremmar. Ett utseende som garanterat väcker intresset hos din lekfulla katt.

7. Kattleksak Regnbåges möss med bjällra

Kattleksak Regnbåges möss med bjällra

I regnbågens alla färger finns denna mus som ska väcka leklusten hos din katt. Musen har en virkad utsida, stora öron som står upp, en svans som har en bjällra på änden och stora svarta ögon.

Lek tillsammans med din katt genom att kasta iväg musen över golvet eller håll den i svansen och gör ryckiga rörelser. Bjällrans ljud stimulerar katten ytterligare under leken.

8. Vippa med fjäder

Vippa med fjäder

En enkel men ändå populär leksak för din katt är denna vippa som har fjädrar och prassel i ena änden. Vippan har en längd på 50 cm vilket gör att du bekvämt kan leka med din katt utan att behöva böja dig alltför mycket.

Fjädrarna är färgglada och blandas med prasslande folie som väcker intresset hos din katt ytterligare. Staven är svart och tillverkad i plast. Dess nätta utförande gör den även enkel att förvara.

9. Radiostyrd råtta med fjärrkontroll

Radiostyrd råtta med fjärrkontroll

Utmana din katt med denna radiostyrda råtta. Din katt blir aktiverad medan du själv inte behöver anstränga dig nämnvärt. Du styr enkelt råttan med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen, något som får igång din katts jaktinstinkt och den börjar springa efter eller lurpassa på den. Du kan styra råttan in under saker, låta den stanna upp för att sedan springa iväg igen. Återskapa ett naturligt rörelsemönster för råttan och din katt kommer garanterat tycka den är spännande!

Råttan har två lägen och kan åka både framåt och bakåt. Den har ett verklighetstrohet utseende med grå päls, ljusa öron och svans och svarta ögon och morrhår. Kroppen på råttan är 13 cm och med svansen inräknad blir den 18 cm. Bredden på kroppen är 9 cm. Till fjärrkontrollen behöver man 2 stycken AA-batterier och råttan drivs av 3 st AAA-batterier.

10. Kattleksak Cat It Senses Circuit

Kattleksak Cat It Senses Circuit

Det här är kattleksaken som stimulerar alla sinnen som katten använder vid jakt, nämligen dess syn, hörsel och känsel. Circuit är en bollbana som du själv kan bygga ihop i olika former. I banan ligger bollen skyddad från att tas av katten.

I överhöljet finns enstaka öppningar längs med hela banan där katten kan sträcka ned tassen och komma åt bollen för att sätta den i rullning. När bollen kommer till slutet av banan slår den i kanten och börjar rulla samma väg tillbaka. Denna typ av lek stimulerar kattens jaktinstinkter och brukar falla de flesta katter i smaken.

Fördelen med denna är också att bollen inte kommer bort, du behöver aldrig mer leta efter bollen under diverse olika möbler när din katt har fått in den på de mest svåråtkomliga ställen. Hela banan är 1,10 meter.

Att tänka på inför köpet av kattleksaker

De flesta katter tycker om att leka på ett eller annat sätt, detta är ett beteende som bör uppmuntras då det är en sådan stor del av deras instinkt. Därför är det viktigt att man köper leksaker till sin katt så att den kan bli aktiverad samtidigt som den får öva upp sina naturliga förmågor.

Katter är individer och vad de gillar kan skilja sig åt. Prova därför olika typer av leksaker om den inte gillar den första. Katter är lekfulla varelser så om den inte leker med leksaken så kanske det bara är fel sort.

Sedan är det viktigt att tänka på att leksakerna ska vara säkra för din katt att använda. Det bör inte vara små delar som kan lossna och fastna i halsen under lekstunderna. Inte heller bör det vara vassa kanter eller utstickande saker som din katt kan göra sig illa på.