Katt

Bästa Kattlådan 2024 » Bäst i test

För katten som lever inomhus finns behovet att använda en kattlåda där den kan uträtta sina behov. För utomhuskatten är inte behovet detsamma då de ofta föredrar att uträtta sina behov när den är ute.

En kattlåda fylls med kattsand eller strö i form av pellets för att absorbera både väta och lukt när katten använder lådan.

1. Modkat kattlåda

Modkat kattlåda

Kattlådan Modkat har en helt ny utformning och en unik design när det kommer till kattlådor. Den är tillverkad av hårdplast, finns i vitt, grått och svart med gråa detaljer och har en design som smälter väl in i hemmet. Den är 38 cm hög och kvadratisk med ett mått på 40 x 40 cm. Katten tar sig in i lådan genom ett hål i taket och därefter kan den ostört uträtta sina behov.

I och med att lådans väggar är helt täta riskerar det inte heller att skvätta ut sand på golvet när katten krafsar i sanden. Taket har inte bara en öppning för katten att ta sig in och ut ur, resten av taket består av ett galler. Detta galler är utformat för att enkelt ta bort sand från kattens tassar när den tar sig ut ur lådan. Sanden trillar då åter ned i lådan igen istället för att följa med katten och spridas i hemmet.

Inuti lådan finns en behållare där kattsanden är placerad. Denna behållare kan man enkelt lyfta ut för rengöring. Det följer med en stabil sandskopa som kan hängas på lådans kant.

2. Kattlåda Vico

Kattlåda Vico

I en enkel och stilren design är kattlådan Vico diskret i ditt hem. Den består av två delar, en botten med höga kanter för att undvika att din katt skvätter ut sand eller strö. Kattlådan täcks sedan av ett lock som ger din katt den egen tid som den behöver när den uträttar sina behov.

Katten tar sig in i lådan genom en lucka på lådans ena kortsida. Vid rengöring av kattlådan kan man enkelt ta bort den övre delen för att lättare komma åt. Luckan som katten går in och ut i har en svängfunktion så att din katt smidigt kan ta sig igenom. Lådans totala storlek är 40 x 40 x 56 centimeter.

3. Savic Hop In kattlåda med tak

Savic Hop In kattlåda med tak

Precis som namnet antyder är detta en kattlåda som din katt hoppar in i, detta genom ett hål i lådans tak. Denna öppning har ett mått på 24 x 22 cm och din katt tar sig enkelt i och ur. I och med att ingången är på taket så är det väldigt liten, nästintill ingen, risk att din katt skvätter ut sina behov ur lådan.

Lådan är tillverkad i plast och har rejält höga kanter, locket som din katt går på när den ska i och ur är dessutom utformat för att sanden ska lossna från kattens tassar på vägen. Sanden trillar sedan tillbaka ned i lådan och det behöver inte släpas runt i hemmet.

Denna utformning av låda passar särskilt bra i hushåll där det även finns hund, då hunden inte lika enkelt kommer åt innehållet i lådan. Vid rengöring av lådan kan man enkelt ta av locket som undertiden hängs på sidan av lådan. Kattlådan har ett mått på 58 x 38,5 x 39,5 cm.

4. Kattlåda M-Pets Tanta Top Entry

Kattlåda M-Pets Tanta Top Entry

En del katter kissar antingen bakåt eller till och med stående, ställningar som kan göra att urinen letar sig ut ur kattlådan. Med en låda som har hela väggar istället för bara kanter minimeras risken för läckage. Denna låda har en botten med hög kant och därpå sitter ett lock med hela väggar.

Katten går in i lådan genom öppningen på toppen på locket, på så sätt får din katt vara ifred när den går på toaletten samtidigt som den fyller funktionen om att stänga inne urin och sand. På locket finns också en räfflad yta som dels gör så att katten får bättre fäste med trampdynorna när den ska ta sig i och ur men det hjälper också till att ta loss sand från kattens tassar när den är påväg ur.

5. PeeWee EcoHûs

PeeWee EcoHûs

Den här kattlådan är särskilt utformad för att användas ihop med pellets som kattströ. Kattlådan har nämligen dubbla bottnar där pelletsen ska ligga. Den bottnen är försedd med hål så när katten har kissat så faller pelletens sönder till sågspån och faller då ner till den nedre botten. På så sätt håller sig ströet fräscht längre och du behöver inte slänga onödigt med pellets.

När det är dags att rengöra lådan lossar du enkelt den nedre botten från resten av lådan och tömmer ut det smutsiga innehållet. Lådan är försedd med ett lock så att din katt kan uträtta sina behov ifred och den tar sig enkelt in i lådan genom svängluckan på ena kortsidan.

6. Nestor Askrosa

Nestor Askrosa

I färgerna vit och rosa är denna kattlåda riktigt snygg, där botten och lådans lucka är rosa och locket på lådan är i vitt. Locket kan enkelt fällas upp när det är dags för rengöring av lådan och de höga kanterna minimerar risken att sand och urin letar sig ut ur lådan.

På toppen av lådan installerar man enkelt ett medföljande kolfilter som ska motverka dålig lukt, ett filter som ska bytas med jämna mellanrum för att bibehålla sin funktion. Katten går i och ur genom luckan på lådans ena kortsida. Höjden på kattlådan är 38 cm, dess längd 56 cm och bredden uppmäter 39 cm.

7. Kattlåda Delio spillkant

Kattlåda Delio spillkant

Kattlådan Delio består av en hög botten och en ram med extra kanter som är avtagbar. Denna kantram har även ett trappsteg där katten ska gå i och ur. Detta trappsteg är utformat för att samla upp sand från kattens tassar när den lämnar lådan.

Sanden lossnar och trillar tillbaka ned i lådan genom trappstegets hål. De extra höga kanterna på ramen gör det svårare för din katt att sprida sanden utanför lådan eller att kattens uträttade behov hamnar utanför. Det totala yttermåttet för lådan är 50 cm x 38 cm x 20 cm.

8. Kattlåda M-Pets Sherbin med hög kant

Kattlåda M-Pets Sherbin med hög kant

Sherbin kattlåda är en öppen kattlåda med höga kanter runtom. De höga kanterna ska stå emot den sand som kan skvättas omkring när din katt har utfört sina behov och krafsar i sanden. Lådans kanter är avtagbara för enklare rengöring. Kanterna täcker tre sidor av lådan och lämnar en kortsida fri så att din katt smidigt kan ta sig i och ur lådan.

Även botten har höga kanter för att inte sanden heller så lätt ska skvätta från öppningen. Lådan har en rundad, snygg design med en färg på botten och en annan på kanterna. Lådan har en längd på 49,3 cm, en bredd på 39,5 cm och den totala höjden ligger på 20,9 cm.

9. Kattlådematta EVA

Kattlådematta EVA

EVA kattlådematta är till för att användas utanför kattlådan. Den ska placeras där katten vanligtvis går i och ur sin låda vid användning. Dess uppgift är att samla ihop sand som skvätts ut ur lådan och sand som fastnar på kattens tassar. Den räfflande ytan tar effektivt loss kvarvarande sand på kattens tassar och trampdynor och den är mjuk och skön för din katt att gå på.

Sanden som lossnar glider sedan ned genom den räfflande ytan och samlas inuti mattan. Vid behov öppnar du mattan längs ena sidan och tömmer innehållet tillbaka i kattlådan. Med hjälp av denna matta undviker du att katten sprider sand i stora delar av hemmet när den både skvätter och tar med sig sanden i tassarna. Mattan är svart och har en storlek om 55 x 40 centimeter.

Att tänka på inför köp av kattlåda

Kattlådor finns i flera utföranden och vilken du ska välja beror till en viss del på hur din katt uträttar sina behov. För katter som sitter ned fungerar det bra med en låda som bara har kanter runtom medan en katt som uträttar sina behov stående är i behov av en kattlåda med väggar för att inte missa lådan.

Har du dessutom en hund eller småbarn i hemmet bör du välja en låda som är svår att komma åt innehållet på, till exempel en låda som har öppningen på toppen. Det minimerar risken för att småbarn kommer åt innehållet och stoppar det i munnen eller att hunden hjälper till att rensa lådan.

Tänk på att lådan kontinuerligt måste rengöras, både genom att rensa bort avföring och smutsigt strö men också ibland få en grovrengöring genom att göra rent hela botten på lådan.

Frågor och svar

Vad är en kattlåda?

Kattlådan är kattens toalett. Det är här som den ska utföra sina behov och behövs särskilt till katter som lever inomhus. En utomhuskatt uträttar oftast sina behov när de är ute men en innekatt behöver en låda att gå på.

Var ska jag placera lådan?

Lådan ska placeras där katten alltid har tillgång till den och gärna på ett lugnt ställe. Om katten inte gillar placeringen av lådan så är risken stor att den inte kommer att använda den.

Prova i så fall att byta plats för att se vart din katt föredrar att lådan är placerad. En del har kattlådan placerad i badrummet medan andra har den placerad någon annanstans där katten får lugn och ro.

Kan flera katter använda en kattlåda?

Ja, flera katter kan använda en och samma låda. Det kräver dock att du rengör den lite oftare för att hålla den fräsch. En ofräsch kattlåda riskerar att bli oanvänd och behoven kommer att uträttas någon annanstans.