Katt

Bästa Kattkopplet 2023 » Bäst i test

Alla katter mår bra av att komma ut i friska luften och få utforska omgivningarna, så även innekatten. Du kan enkelt ha kontroll på katten under er gemensamma utevistelse genom att använda en kattsele ihop med ett koppel. På så sätt kan inte din innekatt springa iväg från dig, utan du har fullständig kontroll samtidigt som din katt får känna på en känsla av frihet.

En del katter är mer äventyrliga än andra och tycker om att vandra omkring mycket när den är ute och vill utforska omgivningarna. Andra katter föredrar att gå till något särskilt ställe för att sitta där och spana på naturen eller förbipasserande människor och andra djur. Katter är precis som alla andra levande varelser, individer och har olika preferenser för vad som är viktigt under promenaden. Kattpromenader skiljer sig väsentligt åt om man jämför med en hundpromenad.

Med en katt måste det få ta tid och du behöver ha tålamod då det kan bli en hel del stillastående. Försök ge din katt daglig utevistelse för att ge den stimulans och aktivering samtidigt som den får frisk luft som främjar dess hälsa och välmående.

1. Rullkoppel Flex Classic

Med ett flexikoppel ökar din katts känsla av frihet när ni tillsammans är ute och utforskar omgivningarna. Dessutom är det mycket enkelt för dig att hantera då du inte behöver vara med och förlänga eller korta kopplet för att undvika trassel.

Det här kopplet rullas automatiskt in eller ut när din katt rör sig. Om du vill få mer kontroll kan du använda den stoppknapp som finns på kopplet och därmed låsa kopplets möjlighet att förlängas automatiskt. Detta är bra om ni rör er vid gator eller cykelbanor.

Kopplet lämpar sig till katter under 12 kilo och kopplets fulla längd uppmäter 5 meter. Kopplet fästes med hjälp av en karbinhake och den första delen av kopplet utgörs av ett platt band. Resterande del av kopplet är av runt rep.

2. Mjuk Sele med koppel

Mjuk Sele med koppel

Här får du sele och koppel i ett till din katt. Selen utgörs av mjuk polyester och nylon för högsta möjliga komfort för din katt. Du kan enkelt justera dess storlek i och med att du kan justera spännet runt magen och halsen med hjälp av kardborre.

För extra säkerhet finns det även ett spänne i plast runt halsen på katten för att den inte ska kunna komma loss. Kanterna på selen utgörs av ett kantband i reflex som ökar synligheten när ni rör er ute i mörkret samtidigt som det minimerar risken för skav och obehag för din katt.

Kopplet som medföljer är 120 cm och utgörs av ett platt band. Både sele och koppel kan tvättas i maskin i 30 grader för att hålla det rent och därmed förlänga dess livslängd.

3. Rogz Nightcat Sele m. Koppel

Rogz Nightcat Sele m. Koppel

Det här är en enkel sele att använda på din katt som fästes med spänne runt kattens hals och mage. Båda remmarna erbjuder steglös reglering för optimal passform till just din katt så att den inte kan ta sig ur selet när ni är ute.

Både sele och koppel är i reflekterande material för att öka säkerheten när det är mörkt ute. Setet finns i två olika storlekar men passar de flesta katter i och med möjligheten att justera remmarna.

Kopplet är behagligt för dig att använda och har ett smidigt handtag i änden. Med hjälp av en pistolhake knäpps kopplet fast i en ring på den bakre delen av selet. Längden på kopplet är 180 cm. Både koppel och sele pryds även av ett snyggt mönster.

4. Kerbl Active Kattsele med koppel

Kerbl Active Kattsele med koppel

Kerbl Active sele är en mycket mjuk och behaglig sele för din katt att använda. Den är tillverkad i skön mesh som är ett luftigt och mjukt material. Kanterna på selet är täckt i ett kantband för att inte skava in i kattens päls eller hud. Selen finns i en storlek där halsomfånget uppmäter cirka 28 cm och remmen runt bröstet kan ställas in till en längd från 34 cm till 44 cm.

Det medföljer ett koppel på 1,2 meter så att ni direkt är redo att ge er ut och utforska omgivningarna eller trädgården. Kopplet fästes med en pistolhake i selets D-ring som är placerad i mitten av selets ryggdel.

5. Karlie kattsele med koppel för kattungar

Karlie kattsele med koppel för kattungar

Kattselen Karlie är särskilt anpassad för att passa små katter och kattungar. Selen är justerbar runt mage och hals vilket gör att kattungen inte heller växer ur den så snabbt. Halsomfånget kan ställas in mellan 17 – 23 cm och omfånget runt bröstet kan ställas in mellan 20 – 31 cm.

Remmarna knäpps med smidigt snabbknäppe i plast som gör selen ännu enklare att använda efter att man har ställt in storleken. Slitstark nylon är materialet som har använts till både selet och det medföljande kopplet och remmarna har en bredd på 1 cm.

Kopplet som medföljer har en längd på 1,2 meter. Man fäster kopplet baktill på selen i en liten D-ring. Både sele och koppel har en garanti på 5 år.

6. Alac Kattkoppel

Alac Kattkoppel

Öka kattens känsla av frihet när ni är ute tillsammans med hjälp av detta kattkoppel från Alac. Kopplet har en längd på hela 8 meter vilket gör att din katt kan röra sig väldigt fritt när ni är ute och upptäcker omgivningarna. Du fäster enkelt kopplet i kattens halsband eller sele med en hake.

Kopplet är helt tillverkat i nylon vilket gör det lätt och smidigt för dig att hantera. Det är ett repkoppel som är runt i sin utformning och har en diameter på 4 mm. I ena änden finns också ett handtag så att du kan få ett bra grepp på kopplet. Detta koppel fungerar också att ha som en löplina till din katt.

7. Alac Läderkoppel

Alac Läderkoppel

Det här är det klassiska läderkopplet som kan användas såväl till katter som till mindre hundar. Kopplet är tillverkat i narvläder som är ett slitstarkt lädermaterial samtidigt som det är mjukt och smidigt att hantera.

Haken som fästes i kopplet och kopplets handtag är flätade för bästa hållbarhet. Längden på kopplet är 1,8 meter men man kan välja bland fem olika bredder mellan 6 mm och 18 mm. Kopplet finns i både brunt och svart läder.

8. Kattsele med koppel Hunter

Kattsele med koppel Hunter

I en ljusblå eller ljusrosa färg med lite mönster på finns detta matchande set med sele och koppel till din katt. Både sele och koppel är tillverkat i mjukt nylon för att vara bekvämt för din katt att bära.

Man knäpper enkelt fast remmarna med snabbspännen i plast och dessa remmar kan även justeras steglöst för att optimera passformen. Remmarna spänns runt halsen och magen på katten vilket ger en minimal risk för att din katt kan ta sig ur. Kopplets längd är 1,2 meter.

Selen finns enbart i en storlek men i och med att remmarna går att justeras passar den de flesta katterna. Halsremmen kan justeras mellan 18 – 28 cm och magremmen kan justeras mellan 23 – 38 cm.

Att tänka på inför köp av kattkoppel

Fundera på varför du ska ha ett kattkoppel, vad ändamålet är. Ska ni ta gemensamma promenader utomhus, ska din katt sitta fastbunden i en längre löplina för att vistas på tomten på egen hand eller vill du ge din katt frihet men ändå säkerhet. Beroende på hur du föredrar att ge din katt utevistelse så är behovet av koppel olika. Ska ni ta en promenad i trädgården eller i grannskapet kan det räcka med ett kortare koppel som också förhindrar att din katt kan springa ut i vägen.

Ett längre koppel är svårare att hantera på små ytor och lämpar sig bättre att använda där katten kan strosa någorlunda fritt trots att den sitter fast. När du använder koppel på din katt bör du tänka på att du måste vara uppmärksam och följsam. De flesta katter tycker det är obehagligt om det plötsligt tar stopp i kopplet när den rör sig, något som därför bör undvikas. Du bör också hålla uppmärksamhet på din omgivning så att inte din katt får tag på småfåglar eller harungar när ni är ute och går. Var också uppmärksam på förbipasserande människor och hundar och visa hänsyn till andra.

Frågor och svar

Vad är ett kattkoppel?

Ett kattkoppel möjliggör utevistelse för din innekatt. Med hjälp av ett koppel kan ni säkert och tryggt utforska världen utanför utan att riskera att din katt rymmer. Koppel kommer i mängder av varianter där material, längd och utförande varierar.

Ska min katt ha halsband eller sele?

Det vanligaste är att använda sele på din katt när ni är ute på promenad tillsammans. Med ett sele är risken mindre att din katt kan ta sig ur den och springa bort från dig. Ett halsband används vanligtvis till katter som vistas ute på egen hand, för att märka dem med ägaruppgifter bland annat.

Det går givetvis också bra att ta promenad med katten i halsband, det handlar egentligen mest om vad din katt föredrar. En del katter tycker selen är otymplig och obehaglig att röra sig i medan andra tycker att halsbandet är otäckt när kopplet blir sträckt.