Katt

Bästa Katthalsbandet 2021 » Bäst i test

Katthalsband finns i mängder av snygga designer att välja mellan och du hittar garanterat ett som faller dig i smaken både när det kommer till mönster och färg. På så sätt blir inte halsbandet bara en nödvändig utrustning utan också en snygg accessoar på din katt. Halsband kan användas både ihop med kattkoppel för gemensam utevistelse för dig och din katt eller när katten ensam vistas utomhus.

Om din katt är en utekatt och inte bär ett halsband kan den felaktigt misstas för att vara hemlös och riskerar att bli infångad och omhändertagen. Så märk din katt även när den är ute på egen hand, gärna med ett halsband som har reflex så att din katt syns ännu bättre även när det är mörkt ute.

Halsband finns i olika storlekar och olika material. Mät omkretsen runt halsen på din katt och lägg därtill ett par cm för att vara på säkra sidan att halsbandet passar. De flesta halsband är ställbara men spannet kan variera kraftigt från ett par centimeter till decimeter.

1. Katthalsband Duvo Reflective Duo

Duvo Reflective Duo katthalsband finns i fyra snygga färger att välja mellan, blå, rosa, gul och grå. Halsbandet är tillverkat helt i mjukt nylonband som har en bredd på 10 millimeter. Runt hela halsbandet finns ett smart reflexband för att öka din katts synlighet när den är ute i mörkret.

Spännet är tillverkat i plast och är utrustat med funktionen att det öppnas om katten skulle fastna. På halsbandet sitter även en liten bjällra, ljudet av bjällran förvarnar andra djur att din katt är på väg och därmed inte blir ett så lätt byte. Storleken på halsbandet kan steglöst regleras mellan 20 – 30 centimeter.

2. Katthalsband M-Pets med reflex

Katthalsband M-Pets med reflex

Ett enkelt halsband för din katt som erbjuder en hög säkerhet. Runt hela halsbandet finns det mönster av fiskar, dessa fiskar är trycka i reflekterande material vilket gör att din katt automatiskt har reflex på sig när den bär detta halsband.

Halsbandet finns i två olika färger och i en storlek. Storleken kan dock ställas in och justeras tack vare den steglösa regleringen. Spännet är tillverkat i plast och ska lösa upp i det fall som din katt fastnar med det ute.

Bjällran på halsbandet gör att fåglar och andra djur hinner fly innan din katt hinner fram. På så sätt kan du rädda andra djur från att bli ett byte för din katt.

3. Katthalsband Camo

Katthalsband Camo

I tufft camouflagemönster i den klassiska gröna militärfärgen finns detta halsband för din katt. Halsbandet finns enbart i en storlek men du kan enkelt ställa in det så att det får en optimal passform.

Ett säkerhetslås utgör spännet på detta halsband och ska förhindra att din katt skadar sig när den fastar. I sådant fall ska halsbandet automatiskt öppnas så att din katt kommer loss. Halsbandet har också en funktionell bjällra på sig som adresserar din katts närvaro.

4. Hunter Flashlight

Hunter Flashlight

Det här är katthalsbandet med extra säkerhet. Den knallgula färgen gör i sig att halsbandet syns tydligare och därutöver finns det två reflekterande trådar insydda längs med hela halsbandet. Detta gör det säkert för din katt att även vistas utomhus på kvällar, nätter och under mörka vinterdagar.

Bredden på bandet är 10 millimeter. Halsbandet är ställbart för att passa de flesta katter och kan ha ett halsomfång mellan 16,5 – 26 cm. Med det snabba knäppet i plast är det enkelt att sätta på katten det. Bjällran varnar andra djur om att den är på ingång och lätta byten får en chans att hinna fly undan.

5. Halsband i mjukt rundsytt läder

Halsband i mjukt rundsytt läder

I äkta läder har detta lyxiga katthalsband tillverkats. Halsbandet är rundsytt för att öka komforten för din katt när den bär halsbandet. Det är dessutom mjukt och smidigt trots att det har tillverkats i läder. Spännet är ett typiskt spänne med en pigg i mitten.

Halsbandet är något ställbart då det finns tre håll att spänna piggen i, dock inte möjlighet att göra ytterligare hål då halsbandets resterande del är rundsytt. I övrigt finns halsbandet i 9 olika storlekar där de minsta på 25 eller 30 cm brukar passa till katter. Vill ni vara extra snygga på promenader tillsammans så finns det också ett matchande koppel i rundsytt läder att köpa till.

6. Halsband för katter – reflex slät silver

Halsband för katter - reflex slät silver

I och med att detta halsband har en utsida som helt är täckt i reflex syns din katt så tydligt som möjligt när mörkret och skymningen har fallit. På så sätt kan du vara lite tryggare när din katt rör sig på egen hand utomhus. Halsbandet är tillverkat i äkta läder och är helt platt i sin utformning.

Du fäster halsbandet runt kattens hals och stänger det med ett spänne med pigg. Det finns flera hål att spänna i och även plats för att göra ytterligare hål själv om det skulle behövas. För ökad säkerhet har halsbandet en liten bit av resår, denna resår vidgar halsbandet om ditt katt skulle fastna med det och på så sätt kan den enkelt ta sig loss på egen hand.

7. Katthalsband med Nitar svart

Katthalsband med Nitar svart

Med detta nithalsband i svart läder blir din katt riktigt häftig. Den spänns med ett spänne i metall med en pigg på vilket gör att halsbandet är något ställbart mellan 25 – 30 cm. På en del av halsbandet sitter ett resårband som ska underlätta om din katt råkar fastna i halsbandet när den är ute.

Då kan halsbandet töjas ytterligare ett snäpp så att katten enkelt kan ta sig ur det. Detta är en extra säkerhetsåtgärd i och med att spännet är sådant som inte löses upp. Halsbandet är också utrustat med en bjällra som varnar fåglar, harungar och andra små djur och räddar de från att bli tagna av din katt.

Att tänka på inför köp av katthalsband

Viktigt att tänka på när du ska köpa ett halsband till din katt är givetvis storleken. Många halsband är steglöst ställbara i ett relativt stort spann vilket ökar chansen att det faktiskt passar din katt. Om din katt ska vara ute själv bör du tänka till ett extra varv över säkerheten.

Välj till exempel ett halsband som har något reflekterande material som detalj, ett spänne eller annan funktion som hjälper din katt om den skulle fastna och en bjällra så att din katt inte kan döda oskyldiga djur. Att jaga och fånga byten är en djupt inrotad instinkt hos din katt och det är en aktivitet den ägnar sig åt även fast den inte behöver bytet som föda. Därför är det viktigt att skydda andra djurliv så att de inte blir ett byte för din katt som bara vill få utlopp för sin jaktinstinkt.

Ska du istället ha ett halsband för att kunna ta promenader med din katt är inte detta lika viktigt då du istället är med din katt hela tiden utomhus. Det du måste tänka på i sådana fall är att halsbandet har en ring som är hållbar för att fästa kopplet i. Halsbandet bör sitta tillräckligt hårt för att inte katten ska ta sig ur den och inte heller kunna få in ett ben eller tas mellan halsen och halsbandet så att den fastnar. En bra riktlinje att gå efter är att du ska få in ett finger mellan katten och halsbandet.

Frågor och svar

Vad är ett katthalsband?

Ett katthalsband är tillverkat av ett smalt band, oftast i läder eller nylon, och fästes runt halsen på din katt. Ett katthalsband kan ha flera funktioner så som att utgöra reflex till din katt, vara anordningen som du fäster kopplet i eller det som markerar att din katt faktiskt har ett hem att gå till.

Behöver min katt ett halsband?

Alla katter som vistas utomhus och har en ägare bör bära ett halsband. Detta halsband markerar att din katt har en ägare och den kan inte misstas från att vara herrelös. Ett halsband kan även öka säkerheten för din katt när den är ute på egen hand i och med att den kan vara utrustad med reflexer.

Bjällran på halsbandet skyddar även andra djur från att komma mellan klorna på din katt. Ett halsband kan även användas när du ska ta promenader i koppel med din katt.

Sammanfattning

Det är alltid bra att ha ett halsband för din katt, oavsett om den vistas utomhus på egen hand och behöver märkas upp eller synas bättre i mörkret eller om den ska följa med på koppelpromenader. Även när du är hos veterinären kan det vara smidigt att ha ett halsband på din katt så att du kan få ett bra grepp och hålla din katt under tiden som veterinären undersöker den.

En utekatt som inte har ett halsband på sig kan misstas från att vara hemlös. Då riskerar man att katten fångas in av okända personer och blir omhändertagen antingen av personerna själva eller lämnas in till ett katthem. Risken för detta ökar om din katt därtill saknar öronmärkning eller chipmärkning. Tänk dock på att en katt som bär halsband också kan vara vilsen och inte hitta hem.