Katt

Bästa Kattgräset 2021 » Bäst i test

Ett mjukt och näringsrikt kattgräs kan fungera som ett bra komplement till den ordinarie kattmaten. En katt som vistas mycket ute kan enkelt äta gräs utomhus medan en innekatt inte har den förmånen. Därför bör man odla, eller köpa färdigt, kattgräs och erbjuda innekatten detta.

Kattgräs innehåller mycket fibrer som i sin tur förhindrar att katten får problem med hårbollar och förbättrar kattens matsmältning. Katten kan ha fri tillgång till gräset, till skillnad mot sin kattmat som bör ges mer regelbundet, och förutom fibrer innehåller det vitaminer och mineraler som din katt behöver.

För att lyckas med odlingen bör man hela tiden se till att hålla gräset fuktigt, både när det är i fröstadiet men också när det har vuxit upp för att förlänga livslängden på det. När gräset har nått en längd på cirka 4 cm kan katten börja beta av det.

1. Kattgräs med keramikskål

Kattgräs med keramikskål

Det här är ett set som innehåller både frön och en skål i keramik som du kan odla i. Häll i frön i skålen och vattna rikligt. Ställ skålen på en plats med mycket ljus och se till att fröna hela tiden är fuktiga för snabbare odling. Du kan enkel fylla på med frön i takt med att din katt har ätit ned av det som har vuxit upp. Hinner din katt dock inte med i samma tempo som gräset växer bör du klippa ned gräset innan det blir så långt att det viker sig. Klipper du ned det fortsätter det att växa och katten får en ny chans.

Det ingår 50 gram frön och när de är slut kan du köpa fler frön och fortsätta så i den medföljande skålen. Alternativt kan du använda skålen som mat- eller vattenskål till din katt när den är tom. Skålen har en diameter på 15 cm och är cirka 4 cm hög. På utsidan har den ett mönster av katter i rörelse. Motiven är i olika grå nyanser på en vit botten.

2. Kattgräs 100 g

Kattgräs 100 g

En påse med 100 gram gräsfrön leveras ihop med en behållare i plast, allt som du behöver för att börja odla kattgräs. Öppna förpackningen, strö ut fröna i behållaren och hämta vattenkannan.

Se till att hålla fröna fuktiga för att de snabbt ska kunna börja växa. Även placeringen av odlingslådan är avgörande för ditt resultat. Ju varmare och soligare det är desto snabbare växer ditt gräs.

3. Trixie kattgräs

Trixie kattgräs

Dessa frön är mycket tacksamma att odla, det behövs ingen särskild kruka eller behållare och inte heller någon jord. Fröna kan enkelt strös ut på en bricka eller en vanlig tallrik och du ser sedan till att fröna är fuktiga. Det i kombination med solljus gör att fröna växer snabbt och enkelt.

Se till att tallriken står stabilt så att din katt kan äta gräset på den utan att riskera att tallriken ramlar ned på golvet och går sönder. Detta kattgräs levereras i påsar om 100 gram fröer och det ingår tre påsar vid ett köp.

4. Kattgräs odlingskit

Kattgräs odlingskit

Med det här odlingskitet kommer du igång med din gräsodling direkt. Kitet kommer med en påse frön om 100 gram och en odlingsbehållare i plast. Du tömmer ut fröerna i behållaren och sedan behöver du bara vattna med en riklig mängd vatten.

Placera behållaren i ett soligt och varmt fönster och ditt kattgräs kommer snart vara ätbart för din katt.

5. Vitakraft Kattgräs

Vitakraft Kattgräs

I detta kit ingår allt som du behöver för att lyckas med odlingen av kattgräs. Förutom frön så ingår det en grolåda som förenklar odlingen. Du placerar gräsfrön i ett jämnt lager i odlingslådan, trycker ned dem lite lätt så att de kommer ned i jorden och sedan vattnar du rikligt.

Jorden ska vara mätt på vatten och därefter hela tiden hållas fuktig. Det dröjer ett par dagar innan fröna får fäste och börjar gro, en placering i direkt solljus stimulerar en snabbare tillväxt.

6. Mjukt kattgräs vitaminberikad

Mjukt kattgräs vitaminberikad

Kattgräset från Trixie är särskilt lämpat för kattungar, dels för att de har en extra mjuk yta som är bra för kattungens känsliga slemhinnor men också för att kattgräset är berikat med nyttiga vitaminer för din katt.

Fröerna levereras direkt i en odlingslåda och det enda du behöver göra är att vattna och vänta på att gräset ska börja gro. Vikten på de medföljande fröerna uppgår till 100 gram.

7. Kattgräs Dogman

Kattgräs Dogman

Dogman är ett svensk märke som är populärt när det kommer till husdjurstillbehör. De har tagit fram ett enkelt odlingskit för att du ska lyckas med odlingen av kattgräs. I detta kit kommer det en plastbehållare och en påse med 100 gram gräsfrön. Det enda du behöver göra är att placera behållaren på ett lämpligt ställe, gärna ljust och varmt, och sedan vattna rikligt.

Gräset är berikat med vitaminer och mineraler som är nyttiga för din katt och stråna är mjuka och sköna för din katt att tugga på. Gräset lämpar sig även till kattungar i och med de mjuka stråna.

8. Cat It Senses Grass Garden

Cat It Senses Grass Garden

För de katter som har en tendens att försöka gräva i gräsodlingen kan denna modell vara ett alternativ. Denna kruka är nämligen försedd med ett galler så att din katt inte kommer åt att gräva i den. Gräset växer upp genom gallret och när det är ovanför kommer din katt åt att äta av stråna. Dessutom är krukan försedd med dräneringshål som förhindrar att gräset blir övervattnat och rötterna därmed dör.

Krukan står stabilt i och med dess breda botten och den matta av gummi som omger krukan. Denna matta går dessutom en bit utanför krukan och är bekväm för din katt att gå och stå på. Mattan är försedd med pressurknottror som är sköna för kattens trampdynor. Hela krukan är enkel att montera ned och rengöra mellan odlingarna.

Att tänka på inför köp av kattgräs

Kattgräs är ett viktigt tillskott till den vanliga kattmaten som du serverar till din katt. Gräset innehåller nödvändiga fibrer och din katt bör ha fri tillgång till odlingen. Fundera på vart ditt soligaste läge är någonstans i hemmet och hur den platsen ser ut. Gräsodlingar kommer nämligen i olika utföranden och där storleken på behållarna varierar. Då gräset gärna står i direkt solljus bör du ha en behållare som får plats på den yta som solen skiner in på.

Fundera också på om du vill odla själv eller köpa färdigt gräs, om du har en egen behållare att odla i eller om du vill ha ett helt set med frön och behållare i ett. Tänk på att gräs inte ersätter det dagliga näringsbehovet som din katt får via kattmaten.

Frågor och svar

Vad är kattgräs?

Kattgräs är en särskild grässort som är framtaget för att enkelt odlas inomhus. Gräset är aptitligt för katten och är ett nödvändigt tillskott vid sidan av kattmaten.

Genom gräset får katten i sig nyttiga fibrer som främjar mag- och tarmhälsan genom att hjälpa till att ta hand om hårbollar som fastnar i magen.

Varför ska man använda kattgräs?

Kattgräs ska särskilt erbjudas till innekatter som inte har tillgång till vanligt gräs utomhus. En utekatt kan istället äta gräs ute för att få i sig de fibrer som hjälper den att bearbeta hårbollar, även om en utekatt också kan erbjudas kattgräs inne.

Kattgräs främjar en skonsam matsmältning. Gräset ska fungera som ett tillskott och inte ersätta vanlig kattmat.

Hur länge håller kattgräset?

Livslängden för kattgräset kan variera mellan olika modeller och beror även på hur väl du tar hand om gräset. Se till att hålla jorden fuktig hela tiden, även efter det att gräset har vuxit upp och placera din odling i ett ljust läge. Kattgräs kan utan problem stå i direkt solljus där det trivs mycket bra.

Om katten inte äter gräset tillräckligt snabbt kan du klippa ned det med en vanlig sax så att det sedan får en chans att växa upp igen. Kattgräset bör inte klippas av och sparas för att ges till katten vid ett senare tillfälle då gräset inte har samma hållbarhet som kattmat, avklippt gräs bör slängas då det torkar ut och förlorar dess egenskaper.