Katt

Bästa Kattbädden 2024 » Bäst i test

En katt kan hitta en sovplats på de mest konstiga ställena, det kan till exempel vara under sängen, i garderoben, i lådor eller i kartonger. En del katter gillar istället att sova mer öppet och ligger gärna på soffan eller direkt på golvet. Oavsett vart din katt föredrar att inta sin sömn eller vila så förtjänar den en plats som den känner sig trygg på, en plats där den kan gosa ned sig och ligga skönt.

I varje hem där en katt finns bör också en kattbädd finnas. Bädden bör vara vald utifrån vad din katt föredrar och placerad på ett ställe i hemmet där katten vanligtvis tycker om att vara. I regel brukar inte katter vilja sova i närheten av sin kattmatskål eller vattenskål, inte heller i närheten av sin kattlåda.

1. Kattbädd Cushy

Kattbädd Cushy

Cushy kattbädd är vändbar och ger dig och din katt två valmöjligheter. På ena sidan är bädden klädd i nylonöverdrag och på den andra sidan är den klädd i lurvig fuskull som din katt kan gosa ned sig i.

Bädden är stoppad med mjuk skumgummi för bästa komfort till din katt. Hela bädden tål att tvättas i maskin i 30 grader. Cushy är oval till formen med ett mått om 45 x 30 centimeter.

2. Cream liggkudde

Cream liggkudde

Den runda liggkudden Cream finns i två storlekar, antingen med en diameter på 58 cm eller en diameter på 70 cm. Höjden på 15 cm är densamma oavsett storlek. På den här liggkudden ligger din katt skönt och mysigt bland de chenillefransar som klär kudden.

För att förhindra att kudden glider omkring när din katt bökar runt så är botten försedd med antiglid-noppor. Med handtaget på sidan är kudden enkel att flytta omkring eller bära med sig på resan. Överdraget på kudden kan maskintvättas i 30 grader.

3. Kattbädd Danish Design Cosy Arctic

Kattbädd Danish Design Cosy Arctic

Med höga kanter och en stilren design känns denna kattbädd lite extra lyxig. Bäddens kanter är klädda i mockaimitation och den avtagbara kudden är klädd i mjuk pälsimitation. De höga kanterna gör att din katt känner sig extra trygg i bädden när den får känslan av att kunna gömma sig.

Bädden finns i två storlekar, 42 eller 51 centimeter i diameter. Tack vare dess höga kanter fungerar denna också bra att ha till små kattungar som inte ska lämna lådan ännu. Då kan man med fördel placera mammans kattmatskål precis utanför så att hon inte behöver lämna sina ungar för mycket.

4. Sovplats fönsterbräda

Sovplats fönsterbräda

För katten som älskar att sitta i fönstret och titta ut på omgivningen är denna bädd perfekt. Den är speciellt utformad för att passa i fönstret där man enkelt skruvar fast den i fönsterbrädan. Med denna sovplats kan din katt bekvämt sitta eller ligga i fönstret och dessutom få lite skydd från kalla fönsterbrädor och dragiga fönster.

Storleken är 51 x 36 centimeter, den nätta storleken lämnar plats kvar i fönstret där till exempel kattmatskålen kan placeras eller en kattvänlig blomma. Materialet är mjukt och lite lurvigt för att tilltala din katt lite extra.

5. Sharon kattbädd

Sharon kattbädd

Med sin unika design blir kattbädden Sharon som en snygg inredningsmöbel i ditt hem då den påminner om en rundad korgfåtölj. Denna kattbädd passar särskilt bra till de som föredrar att komma upp en bit från golvet när det är dags att vila.

Bäddens framkant har en höjd på 23 cm och i bakkant mäter bädden 39 cm. Liggdelen är klädd i fuskpäls och har en diameter på 50 cm. Den är dessutom skålad i sin form vilket gör att din katt kan gosa ned sig ordentligt i den.

6. Kattgrotta Anton

Kattgrotta Anton

Kattgrottan Anton kan verkligen bli en del av inredningen då dess storlek på passar perfekt in i bokhyllorna Kallax och Expedit från IKEA. Grottan är tillverkad i filttyg och är både isolerande och smutsavvisande. Vid behov går den att handtvätta. Katten tar sig in i grottan genom ett hål på dess framsida och sedan får katten en ostörd sovplats.

Vill du göra din bokhylla till en riktig katthylla kan du använda facket bredvid till att ställa kattmatskålen och göra ordning en matplats. Har du däremot barn eller hundar i hemmet så kan du istället placera kattmatskålen på hyllan ovanför, då blir det svårare för barn och hundar att komma åt den.

7. Kattigloo Luna filt

Kattigloo Luna filt

Denna kattigloo påminner lite om en mussla till formen då den består av ett lock och en botten som de båda är skålade. Locket går att separera helt från botten med en smidig dragkedja för enklare förvaring eller rengöring.

När den är stängd tar sig katten in i en glipa på ena kortsidan. Många katter tycker om att sova på mörka och undangömda platser och där kvalar denna kattigloo definitivt in.

8. White Dream fönstermadrass till katten

White Dream fönstermadrass till katten

Den här madrassen läggs i fönstret och helt plötsligt har du en perfekt sovplats till din katt. Fönstermadrassen är 60 cm lång och 26 cm bred och passar därför in på de flesta fönsterbrädor i ditt hem. Undersidan är försedd med en beläggning som ska förhindra att madrassen glider runt på fönsterbrädan.

Madrassen består av skumgummi som är klädd i mjukt plysch som enkelt kan tas av och tvättas för hand i 30 grader vid behov. Låt din katt njuta av utsikten genom fönstret och gör ett fönster till sovplats och ett annat fönster till matplats där du placerar kattmatskål och vattenskål.

9. Kattbädd M-Pets Snake

Kattbädd M-Pets Snake

Överdraget på denna bädd är i moccaimitation och har ett mönster som påminner om ormskinn varifrån också bäddens namn kommer. Bädden är oval med en storlek på 40 x 45 centimeter. Runt hela bädden är en mjuk och rundad kant som din katt kan använda för att få till en bekvämare sovställning.

Bädden är något stoppad och behöver den tvättas rekommenderas det att det sker för hand. Undersidan är försedd med glidskydd så att sängen blir stabil.

10. Kattbädd Lennie

Kattbädd Lennie

Kattbädd Lennie har en snygg design vars kanter består av filttyg som är flätat i klassisk korgflätning. Det finns två handtag på vardera sida som förenklar när man vill flytta på bädden eller ta den med sig någonstans.

Filttyget fungerar både smutsavvisande och isolerande så att din katt kan njuta ännu mer av sin sovplats. Dynan i sängen är stoppad och bekväm för din katt att ligga på. Storleken på sängen är 40 cm i diameter.

Att tänka på inför köp av kattbädd

När du ska köpa kattbädd bör du tänka på hur din katt föredrar att sova och sedan försöka återskapa denna plats eller situation i kattbädden. Om din katt brukar krypa ned i lådor eller kartonger, då är förmodligen en igloo av något slag ett bra alternativ. Brukar den istället spendera timmar med att sitta i fönstret och både spana på omgivningen och vila så är förmodligen en fönstermadrass det rätta för din katt.

Tänk också på storleken så att din katt verkligen får plats att hitta en bekväm sovställning. Alla kattbäddar är inte tvättbara, fundera på om detta är viktigt för dig och ta med det i kriterierna. Har du till exempel en kattunge är det kanske av större vikt att bädden är tvättbar då det kan hända olyckor innan den är helt rumsren.

Frågor och svar

Vad är en kattbädd?

En kattbädd är platsen där din katt ska sova eller vila. Den kan ha olika former, färger och vara tillverkad av varierande material.

Även stoppningen kan variera mycket mellan de olika modellerna som finns att tillgå på marknaden.

Varför ska min katt använda en bädd?

Alla förtjänar att sova gott, lika så din katt. En katt sover och vilar den största delen av dygnet varför du bör kunna erbjuda den en mysig och skön plats att spendera den tiden på.

En bädd bör vara bland det första du köper till din katt, tillsammans med kattmatskål och eventuell kattlåda om din katt är innekatt.

Hur vet jag vilken kattbädd jag ska köpa?

Vilken kattbädd du ska välja handlar till viss del om ditt tycke och smak, vart i hemmet bädden ska vara placerad och hur stor plats den får ta. Men det handlar också om hur din katt tycker om att sova och framförallt vart den tycker om att sova.

Notera vart din katt vanligtvis brukar gå undan och sova och fundera på hur den platsen ser ut. Köp sedan en kattbädd som uppfyller de olika behov som din katt verkar ha, till exempel att sova i fönstret, sova trångt och mörkt eller kura ihop sig i något speciellt hörn.