Hund

Bästa Hundtrimmern 2024 » Bäst i test

En del hundraser kräver med pälsvård än andra, de som har päls där det inte räcker med att kamma och borsta. Då kan man behöva komplettera med att införskaffa en hundtrimmer för att hålla hundens päls i gott skick. Särskilt hundar som har mycket päls i ansiktet behöver trimmas för att kunna hålla ögon och öron fria från besvär.

Förutom en trimmer bör man ha en borste, kam, hårfön, sax och en klotång bland sin utrustning för att hålla hundens yttre i god kondition.

1. Oster Golden A5 trimmer

Oster Golden A5 trimmer

Modellen Golden A5 från märket Oster finns två olika varianter. Den ena har endast en hastighet och ger 2200 dubbelslag varje minut. Den andra varianten har två olika hastigheter och 3300 dubbelslag per minut.

De båda har en kraftfull effekt på 45W. Oster Golden A5 har blivit väldigt populära för så väl privatbruk som för professionella yrkesutövare. Maskinerna har tystgående och har minimalt med vibrationer. Båda varianterna är enkla att använda, byta skärhuvuden på och rengöra.

2. Moser Rex Klippmaskin

Moser Rex Klippmaskin

Klippmaskinen Moser Rex har en effekt på 15W och är särskilt lämpad för hundar som inte har något, eller endast lite, underull. Stålbladet som har en klippbredd på 45 millimeter kan enkelt justeras och ge en klipplängd på 0,1 – 3 millimeter.

Moser Rex drivs med hjälp av strömsladd vars längd är hela 3 meter för att ge en så stor rörelsefrihet som möjligt under klippningen.

Den här klippmaskinen fungerar dessutom extra bra till de hundar som är rädd för det burrande ljudet då den är mycket tystgående.

3. Moser max45 klippmaskin

Moser max45 klippmaskin

Med en effekt på 45W är det här en rejäl klippmaskin som passar alla hundar och raser, även de som har mycket underull. Den har två olika hastigheter, 2400 dubbelslag per minut och 3000 dubbelslag per minut.

Maskinen har en vikt på 550 gram och ett ergonomiskt utförande för att ligga bra och stabilt i handen under användning. Det ingår ett skär som har en klipplängd på 1 mm och en klippbredd på 49 mm.

Moser klippmaskin drivs med hjälp av strömsladd som är tre meter lång för största möjliga frihet under arbetets gång. Skäret byts enkelt genom att lossa det med hjälp av en knapp.

4. Klippmaskin Clipster Hund Delox

Klippmaskin Clipster Hund Delox

Clipster hund delox är en sladdlös klippmaskin som drivs med hjälp av ett li-ion 2200 mAh batteri. När batteriet är fulladdat räcker det till klippning i cirka fem timmar, tiden visas också på den digitial display i minuter.

Maskinen erbjuder 5 olika klipplängder mellan 0,8 mm och 2,0 mm. På maskinen finns också en inbyggda lampa som lyser på det området som du ska klippa, detta för att passa till detalj- och precisionsklippning.

Clipster hund delox har 3 olika klipphastigheter och levereras med 4 clip-on huvuden, laddningsstation, rengöringstillbehör och ett elaggregat.

5. Oster Artisan Trimmer

Oster Artisan Trimmer

En kromad design, en utformning som passar utmärkt i handen och en nätt vikt på ca 181 gram gör att Oster Artisan Trimmer är en riktigt snygg trimmer som dessutom är behaglig att använda.

Trimmern drivs av ett NiMH-batteri och kan användas både som sladdlös och med sladd. Batteriet blir fulladdat på 45 minuter men det går också utmärkt att köra vidare med sladd om batteriet tar slut under arbetets gång.

Det medföljer två stycken skär i titanum, där båda är 0,2 mm. Däremot så följer det med 5 olika klippkammar som erbjuder olika längd.

6. Oster trimmerset 230 V

Oster trimmerset 230 V

Genom att titta på den medföljande DVD:n som innehåller instruktionerna om trimmern lär du dig enkelt hur den används. Filmen visar dessutom flera tips under klippningen som kan vara användbara för en nybörjare.

Trimmerns skärhuvud är högteknologiskt och erbjuder steglös reglering av klipplängden från 0,25 mm till 1,5 mm. Förutom den steglösa regleringen av skärhuvudet så medföljer även 4 kammar som gör att du har ytterligare längder att välja mellan, från 3 mm till 1,27 cm.

Oster trimmerset drivs med hjälp av den 2,4 meter långa strömkabeln som medföljer och har en effekt på 12W.

7. Kerbl DeloX batteridriven trimmer

Kerbl DeloX batteridriven trimmer

Vid utformningen av Kerbl DeloX har man särskilt tänkt på detaljarbetet, den här maskinen lämpar sig extra bra till finliret på din hund så som runt ögon, tassar och öron. Trimmern är sladdlös och drivs istället av ett kraftfullt Li-Ion batteri som ger en klipptid på hela 5 timmar.

Om klipptiden inte räcker kan du enkelt fortsätta arbeta genom att ansluta laddningssladden. Skäret kan ställas in på fem olika klipplängder, 0,8 – 2 mm, och med hjälp av de fyra medföljande kammarna får du ännu fler längder att välja mellan.

Trimmern har även en LED-lampa inbyggd för att underlätta precisionsarbetet. Krebl DeloX har tre olika hastigheter, 4000, 5000, 6000 varv per minut.

8. Mini Pet CP-1178 trimmer

Mini Pet CP-1178 trimmer

Med sin nätta design är denna trimmer speciellt lämplig för de mindre hundarna, alternativt som en kompletterande trimmer för finliret på den stora hunden. Trimmern drivs av ett vanligt AA-batteri och har en effekt på 1W.

Klippskäret har en bredd på 2,7 cm och med den medföljande kammen kan man få klipplängd på antingen 3 mm eller 6 mm.

Mini Pet CP-1178 fungerar bäst på korthåriga hundar och hundar med tunn päls. Alternativt för att korrigera klippning som korts med annan maskin.

Att tänka på inför köp av hundtrimmer

Det finns flera olika modeller av hundrimmer på marknaden att välja på. Det kan vara en god idé att läsa på om lite olika modeller för att få en uppfattning om vad du behöver ha.

Har du en liten hund och behöver gör en del precisionsarbete kan det vara bra med en liten och sladdlös trimmer. Har du däremot en stor hund med mycket päls och underull är det istället viktigt att ha en trimmer med en stark motor som orkar ta sig igenom all päls.

Så det är dels hundens päls som avgör vilken trimmer som du bör välja men också vad för klippning som du hade tänkt att utföra.

Frågor och svar

Sladd eller sladdlös trimmer?

Det finns både för- och nackdelar med både sladd och sladdlös trimmer och vilken du ska välja är egentligen en smaksak. Om du trimmar många hundar i sträck kan det vara smidigt med en trimmer med sladd då den inte riskerar att ta slut på batteri. Samtidigt som du får en bättre räckvidd och smidighet med en trimmer utan sladd.

Om du vill ha det bästa av båda så kan man välja en maskin som erbjuder batteridriven klippning men där sladd kan kopplas in vid behov. På så sätt behöver du inte anpassa dig till varken det ena eller det andra.

Hur använder jag en hundtrimmer?

En hundtrimmer används till att börja med på en ren och torr päls. Sedan bör du läsa den medföljande bruksanvisningen till just din trimmer så att du vet hur man ställer in hastigheten och olika klipplängder.

Ta också reda på hur du vill att slutresultatet ska se ut så att du har en plan på hur du ska klippa. Olika raser har olika standardklippningar, dessa kan du hitta på nätet.

Sedan är det dags att böra klippa. Har du en hund som aldrig har blivit trimmad förut så kan det vara en fördel att vara två så att en kan hålla i hunden och belöna den med jämna mellanrum. Under klippningen ska skäret vara riktat mot huden, utan att få kontakt med huden.

Klippning sker alltid mothårs och görs med en bestämd hand och lugna rörelser. Ha inte för bråttom, då kan resultatet bli ojämnt när maskinen inte hinner med. De flesta maskinen behöver dessutom oljas under klippningen för att ge fortsatt bra resultat och man behöver se till att den inte blir överhettad.

Varför ska jag använda en hundtrimmer?

En del hundar har en sådan päls att den måste skötas om, det inte bara med kamning utan även med klippning och trimning. Särskilt de hundar som får mycket päls i ansiktet, där behöver man trimma så att inte hunden får all päls i ögonen.

Pudel eller shih tzu är exempel på raser som behöver trimmas med jämna mellanrum. Du kan välja att antingen gå till en professionell hundtrimmare eller införskaffa en egen trimmer.