Hund

Bästa Hundskorna 2023 » Bäst i test

Hundens tassar och trampdynor är känsliga och kan ibland behöva skyddas lite extra. Trampdynorna utsätts ständigt för hårt slitage och olika värmeväxlingar. Din hund kan till exempel behöva skyddas från vasst underlag om ni är i fjällen och vandrar, den kan behöva skyddas mot vass is och skare eller mot solvarm asfalt. Lika som att man kan skydda hunden mot kyla med hjälp av hundtäcken kan man också skydda dess tassar mot kyla med hjälp av hundskor.

Vägsalt på vintern har också en tendens att torka ut hundens trampdynor och smärtsamma sprickor kan uppstå. Man kan även behöva skydda tassen om olyckan redan har varit framme. Om en klo har gått av, om det har uppstått ett skärsår, då kan man sätta på en sko för att förhindra att det kommer in smuts ute på promenaden. Ett par bra hundskor kan skydda från det mesta så att hundens trampdynor håller sig hela och friska.

Var noga när du provar ut skor till din hund, det är lika viktigt som det är för dig att dina skor sitter bra som det är för hunden att hundens skor har en bra passform. Skorna får inte störa rörelsemönstret alltför mycket och de får inte heller trycka obehagligt.

1. Hurttaskor Outdoors Outback Hundskor

Hurttaskor Outdoors Outback Hundskor

Hurtta är kända för att tillverka produkter till såväl hund som förare för ett aktivt liv tillsammans. Likaså är dessa hundskor framtagna för att användas i aktiviteter så som drag eller vandring på berg, egentligen alla aktiviteter där det kan uppstå stor påfrestning för din hunds tassar och trampdynor.

Dessa skor kan användas i alla typer av väder då ovansidan är i softshell som både är stretchigt och vattenavvisande. Skons sula är av räfflat gummi för bästa möjliga greppförmåga.

Det är enkelt att trä på och ta av hunden skorna och de spänns fast med hjälp av ett spänne i kardborre. Dessa skor hindrar inte det naturliga rörelsemönstret för din hund eller hundens tass.

2. Ruffwear Grip Trex Hundskor

Ruffwear Grip Trex Hundskor

Sulan som är tillverkad i vibram ger både stöd, skydd och stötdämpning när hunden är ute på äventyr. Dessa skor från Ruffwear passa alla sorters aktiviteter där hundens tassar kan utsättas för hård påfrestning och slitage. Sulans material och dess mönster gör att hunden får ett bra grepp för att enkelt kunna ta sig fram i svår terräng eller halt underlag.

Ovansidan på skon är tillverkat i mjukt mesh som andas, materialet är smutsavvisande samtidigt som det är bekvämt för hunden att bära. Skon spänns med kardborre på det ställe där hundens ben är som smalast.

3. Hundskor Walker Active

Hundskor Walker Active

Dessa hundskor är perfekt för de vardagliga promenaderna där hundens tassar ska skyddas från het asfalt, vägsalt eller kyla. Skons sula är utrustad med anti-glid så att hunden kan känna sig trygg med att inte halka omkring. Nätmaterialet på ovansidan ger ett bra luftflöde genom skon och ökar därmed komforten. Walker Active hundskor är robusta och slitstarka för dagligt bruk.

4. S & P Boots hundskor

S & P Boots hundskor

Sport & Protection hundskor är tillverkade i slitstarkt konstläder som också ger skon en snygg design. De är utrustade med halkfria gummisulor som ger hunden optimalt grepp under promenaden. Skorna spänns fast på hunden med två kardborreband varav ena är i reflex.

Insidan har ett mjukt foder i fleece som både värmer och gör skon mer bekväm. Det rekommenderas att skorna impregneras innan man använder dem för första gången, då håller de vätan borta ännu bättre. Tål att handtvättas i 30 grader.

5. Ruffwear Polar Trex Skor för Hundar

Ruffwear Polar Trex Skor för Hundar

Ruffwear har tagit fram vinterskor för den aktiva hunden vilket resulterade i modellen Polar Trex. Dessa skor är färgglada med sin blåa sula, sitt gröna övertyg och gråa skaft. Skorna håller hög kvalitet, som allt annat från Ruffwear, och är en av de mer avancerade hundskorna som finns på dagens marknad.

Polar Trex kan användas i förebyggande syfte eller när det finns en skada eller ett sår att skydda. Sulan är en vibramsula som ger hunden bästa möjliga greppförmåga och samtidigt skonsam stötdämpning. Det är med tanke på aktiviteter på is och snö som dessa skor framförallt har tagits fram och skorna lämpar sig därför vid längdskidsåkning, vandring eller släddrag.

Åtta olika storlekar finns att välja mellan vilket gör skorna tillgängliga för många hundar.

6. Doggles Trail Trackers Boots

Doggles Trail Trackers Boots

Dessa hundskor från Doggles har en ergonomiskt utformad design och glider inte av från hundens tass. Trail Trackers Boots rekommenderas till alla typer av aktiviteter där din hunds tassar och trampdynor behöver skyddas från påfrestningar.

Varje sko har två breda kordborreband för knäppning och dessa är även försedd med reflex som gör att ni syns bra även på kvällspromenaden. Sulan är av slitstarkt gummi och ovansidan är av mjukt material som inte skaver eller orsakar obehag på din hund.

7. Fpc Extreme All Weather Hundskor

Fpc Extreme All Weather Hundskor

De här skorna har en snygg design som går i svart och rött, plus ett band i reflex. Skorna har en insida av fleece som håller hundens tass varm på vintern. Sulan är tillverkad av konstläder och skon har även en förstärkt tå.

Tack vare förstärkningen så blir skornas hållbarhet längre och tål att användas i tuff terräng där det finns risk för att slå i tån ofta. Längst upp på skaftet är det en mjuk mudd som hjälper till att hålla skon på plats.

8. Puppia Pathfinder Hundskor

Puppia Pathfinder Hundskor

Ge din hund ett par moderiktiga vinterkängor i dessa Pathfinder från Puppia. Skon är till största del tillverkad av konstlädermaterial men längst upp finns också en kant av konstgjort ull som är en snygg detalj på designen.

Man sätter enkelt på och tar av skon med hjälp av en dragkedja på skons främre sida och sedan en kardborre som man kan dra åt så skon sitter på plats. Räfflad sula i gummi minimerar risken för att din hund ska halka. Skorna används främst under vinterns kalla dagar.

Att tänka på inför köp av hundskor

Fundera på vid vilket tillfälle som du tänker att din hund ska bära skor. Är det i förebyggande syfte när hunden går på svårt underlag, är det för att skydda den från värme eller kyla eller behöver du skydda en redan skadad tass eller trampdyna. Olika tillfällen kräver olika typer av skomodeller.

Precis lika lite som du vill gå med för trånga skor, så vill inte heller din hund göra det. Att välja rätt storlek är därför av största vikt. Skon måste sitta bra på hundens tass, den måste kunna röra sig obehindrat. Det är inte bra om skon är för trång och trycker på tassen och en alldeles för stor sko är otymplig och svår för din hund att gå i.

Frågor och svar

Vad är hundskor?

Hundskor sätts på hundens tassar och ska förebygga skador. Det finns olika typer av hundskor, dels de som används för att förebygga skador men också de som används för att skydda redan uppkomna sår som man inte vill ha in smuts i. En hundsko består av en sula och ett skaft.

Varför ska hunden använda skor?

Hunden kan använda skor för att skydda de känsliga trampdynorna från varm asfalt på sommaren, från kyla på vintern eller från uttorkande vägsalt. Hundskor kan även användas när hunden är med på vandringsturer där underlaget kan vara ojämnt och utgöra en skaderisk. Då kan hunden få ett bättre grepp och därmed minska skaderisken.

Vilken storlek behöver hunden ha på skorna?

Det lättaste sättet att ta reda på vilken storlek som din hund behöver på skorna är att mäta tassarna. Ställ ned ena framtassen på ett papper, lyft upp den andra så att all vikt kommer på tassen på pappret och rita därefter ett sträck på vardera sida om tassen. Detta är tassens bredd.

Gör sedan samma sak med baktassarna då hunden han ha olika stora tassar bak och fram. Mät sedan avståndet mellan strecken som du har ritat, detta är tassens bredd och det som avgör vilken storlek som du ska välja till din hund.