Hund

Bästa Hundselen 2024 » Bäst i test

Att använda hundsele kan vara fördelaktigt ur flera perspektiv. Dels blir det mer ergonomiskt vid tillfällen som hunden drar i kopplet eller rycker till, då en sele inte belastar nacke och hals så som halsband gör.

Det kan också vara lämpligt att ha sele på hunden när man rör sig ute i skog och mark, en del selen har dessutom ett handtag på ryggen så att man kan hjälpa hunden om terrängen blir allt för svår. En sele som sitter bra på hunden hämmar inte dess rörelser när den går, springer eller hoppar.

En sele kan också användas i kombination med andra tillbehör för hunden, så som hund gps och olika typer av täcken, både tjänstetecken och täcken som ska skydda mot väder och vind. För att vara säker på att selen sitter bra bör man mäta sin hund efter de måttabeller som finns angivna för den modell som du är intresserad av.

1. Ruffwear Web Master Harness Hundsele

Ruffwear Web Master Harness Hundsele

Det här är en hundsele som är designad för att ge hunden bästa möjliga stöd och komfort när ni rör er i skog och mark. Selen innehåller ett tunt lager skum för att den ska sitta bekvämt på hunden utan att hindra dess rörelser.

Web Master har två bukremmar för att selen ska sitta extra stabilt. Alla remmar är vadderade för att minska skav och obehag. Selen kan justeras på totalt 5 olika punkter, vilket gör att den kan uppnå maximal passform.

Denna sele är extra uppskattad hos de som har arbetande hundar eller för de med ett aktivt friluftsliv.

2. VGW Extension Hundsele

VGW Extension Hundsele

Denna sele är framtagen särskilt för de hundar som drar i kopplet. Med hjälp av denna sele kommer hunden få minskad kraft framåt när den har bråttom på promenaden eller när den blir allt för stressad vid till exempel hundmöten.

Istället för att kopplet fästs på ryggen så fäster man den framtill på hundens bog. När då hunden drar framåt bryts automatiskt dess linje och det blir därmed en minskad styrka framåt.

I och med att hundens riktning ändras och vänds mot föraren ökar också möjligheterna för att kunna återfå kontakt med hunden och därmed också ökad kontroll.

Selen kan justeras i alla remmar och därmed få en god passform som inte hämmar hundens naturliga gångsteg.

3. Julius-K9 Powersele – Antracit

Julius-K9 Powersele - Antracit

Julius-K9 Powersele är precis som namnet antyder, lämplig för alla aktiva hundar med power. Hundselen är robust och väldigt stabil. Den är tillverkad i ett slitstarkt material som är vattenavvisande, något som är en klar fördel när man ska ut på äventyr.

För ökad bekvämlighet är selen vadderad och remmarna är justerbara. Med tanke på säkerheten har man också kompletterat selen med reflex-detaljer. Handtaget på ryggen gör att du lätt kan hjälpa hunden vid svåra terrängförhållanden.

Denna sele har en extra rolig detalj, på sidan är finns det nämligen kardborrar där du kan fästa roliga skyltar. Skylten kan till exempel bära hundens namn eller varning om arbetande hund.

4. Nosgrimma Halti OptiFit Träningssele

Nosgrimma Halti OptiFit Träningssele

Detta är en annorlunda sele som inte påminner om de klassiska hundselen som man är van vid. Den här fäster man nämligen istället på hundens nos och huvud och den påminner om en hästgrimma.

Denna är framtagen för att hjälpa till i träningen av hundar som drar mycket i kopplet. Remmerna är vadderade och ställbara, när nosgrimman sitter optimalt ska den inte skava eller irritera hud eller ögon. Nosgrimman kan användas både passivt eller aktivt i träningssituationer.

5. Hunter Sele Neopren Vario Quick

Hunter Sele Neopren Vario Quick

Vari Quick är en sele som ska kännas så lite som möjligt på hunden. Den har vadderade remmar och är tillverkad i mjukt neopren för maximal komfort. Här finns det inga kanter som skaver eller spännen som trycker. Den är lätt att ta på och av hunden i och med att den inte behöver träs över huvudet.

Dessutom har man lagt till detaljer i reflex, så att hunden ska synas bättre i mörkret. Både bröstremmen och bukremmen är justerbara så att du kan anpassa selen efter din hund och på så sätt få en bra passform. Kopplet fästes på ryggen.

6. Hundsele Hurtta Y-sele Vadderad

Hundsele Hurtta Y-sele Vadderad

Den klassiska Y-selen är en av Hurttas populäraste selar. Materialet som har använts för selen är neopren och remmarna är också vadderade, allt för högsta möjliga komfort för hunden.

Denna sele passar alla typer av hundar och lämpar sig också till alla former av aktiviteter. Y-designen gör att selen har en ergonomisk passform för att förhindra onödig belastning på hundens kropp. Selen träs över huvudet och knäpps sedan med dubbla spännen runt buken. Bukremmen är justerbar.

7. Hundsele Active Canis

Hundsele Active Canis

Activa Canis har här tagit fram en design på hundsele som ska hjälpa dig i träningen med din hund som drar i kopplet. Det kan handla om att den bara har bråttom att ta sig fram, att den blir glad och vill hälsa på människor eller att den gör utfall mot andra hundar.

Hundsele Active Canis har fäste för kopplet fram på bröstet, på så sätt vänds hunden automatiskt mot dig när den drar och dess styrka framåt reduceras kraftigt. När hunden vänds mot dig har du också möjlighet att återuppta kontakten och på så sätt jobba vidare tillsammans. Selen finns i fyra olika storlekar för att passa så många hundar som möjligt.

8. Puppia Step-in Väst

Puppia Step-in Väst

Det här är en mycket mjuk sele som är tillverkade helt i polyester med svalkande meshtyg. Puppia har i modellen Step-in tagit fram en hundsele som kan användas alla hundar. D

en är särskilt uppskattad hos de hundägare vars hund finner det obehagligt med att dra något över huvudet som man gör för att sätta på andra typer av selar. Istället för att trä den över huvudet träs denna sele på underifrån, alltså att man stoppar in benen i selen.

Du kan justera selen på fyra olika ställen för att den ska passa just din hund. Kopplet fästes på ryggen i dubbla D-ringar.

Att tänka på inför köp av hundsele

Innan du ska köpa en sele till hund så behöver du fundera på om det är något speciellt syfte som du önskar att selen ska uppfylla. Det kan vara selen med olika funktioner och finesser som du önskar ska finnas med, till exempel handtag, reflexer eller med möjlighet att fästa kopplet framtill.

Därefter bör du antingen prova ut en hundsele fysiskt för att veta att den passar din hund, alternativt mäta din hund för att på så sätt kunna välja rätt storlek med hjälp av måttabellen som finns för varje sele.

Frågor och svar

Hur sätter man på en hundsele?

Hur en hundsele ska sättas på beror på vilken modell på sele det är. En så kallad H-sele sätts till exempel bara över huvudet och sedan spänns med en rem under magen.

En Y-sele däremot träs först över huvudet, sedan måste också ena frambenet igenom en rem för att slutligen knäppas runt magen.

Varför ska man använda en hundsele?

En hundsele kan användas för att ge hunden en mer ergonomisk koppelpromenad, det blir ingen belastning på hals- och nackkotor utan eventuella ryck och annan belastning fördelas jämnar över hundens större muskelgrupper. På så sätt blir den skonsammare för hunden.

Man kan också använda hundsele för att minska eventuell dragkamp på promenad, om man har en sele som tillåter att man fäster kopplet framtill på bröstet. En sele med handtag kan också vara en livlina på vandring då man kan hjälpa hunden över svåra hinder eller i oländig terräng.

Vilken hundsele är den bästa?

Det är svårt att säga vilken hundsele som är den bästa, då varje sele har sin funktion. Olika modeller passar också bättre på en del raser och lite sämre på andra raser.

Fundera varför du vill ha en sele, prova lite olika modeller som uppfyller dessa önskemål och hitta en sele som passar din hund. Den selen som har bäst passform är också den sele som är bäst för just din hund.