Hund

Bästa Hundsängen 2023 » Bäst i test

Alla hundar förtjänar att ha sin alldeles egna säng. En plats där den kan finna ro på egen hand och där den kan få vara ifred. När hunden vilar i sin säng är det viktigt att man låter den vara, så att den vet att den kan gå dit när den behöver tid för återhämtning.

En hundsäng kan placeras i olika rum i ditt hem, beroende på vart din hund föredrar att sova eller koppla av. Det finns en uppsjö av olika modeller att välja mellan. De kan skilja sig utifrån storlek, form och färg men också funktioner så som möjlighet att tvätta och göra ren. Funder vad en hundsäng behöver uppfylla för behov hos dig och din hund och ta dig sedan en titta på marknaden.

1. Fabriano Oval Hundbädd

Fabriano Oval Hundbädd

Denna ovala hundbädd finns i fem olika storlekar, allt från Small som har en diameter på 46 cm ända upp till 2XL som har en diameter på 86 cm. Sängen är i en stilren design med mörka färger för att lätt smälta in i ditt hem. Den mjuka liggdynan omges av höga kanter som hunden kan nyttja för en skönare sömn.

Liggdynan kan enkelt vändas på eller flyttas på om bädden behöver rengöras. Insidan på sängen är av mjukt och luddigt material för att din hund ska tycka att det är mysigt i bädden.

2. Cozy Kingdom hundbädd

Cozy Kingdom hundbädd

Cozy Kingdom har inte bara satsat på komfort när det kommer till deras hundbädd, här har man också lagt ner mycket kring bäddens design med en lyxig touch. Utsidan på bädden har ett rutnäts-mönster och dess insida är prydd med mjukt fleece.

Högst upp på kanten löper ett fint kantband som en extra detalj till designen. Liggdynan i bädden är fluffig och inbjuder till en härlig mysstund för hunden. Kudden har dessutom två olika sidor, en sida som matchar bäddens rutiga, mörka utsida och en sida som matchar den ljusa insidan i fleece.

När sängen känns smutsig eller ofräsch kan man enkelt tvätta den i maskin på 30 grader. Sängen omges av höga kanter som din hund kan kura ihop sig mot eller vila huvudet på. Cozy Kingdom finns tillgänglig i tre olika storlekar för att passa så många hundar som möjligt.

3. Bia Bädd Fyrkantig

Bia Bädd Fyrkantig

Den klassiska Bia bädden har länge varit populär bland både hundar och hundägare. Tack vare bäddens stoppning som är i polyester är denna hundsäng ett ergonomiskt alternativ för din hund.

Sängen passar därför extra bra för äldre hundar eller de hundar som har problem med muskler och leder, i en Bia bädd får hunden det stöd den behöver för att ligga bekvämt och få en skön vila. Bäddens ytskikt är tillverkat av konstläder för att den ska vara slitstark. Konstlädret är också tacksamt att hålla rent då man enkelt tar en trasa och torkar av den med. På så sätt kan man hålla hundsängen fräsch länge.

I och med att den är lätt att hålla ren, dess fyrkantiga form och de kanter som omger bädden är en Bia bädd också optimal för att användas som valplåda. Sängen finns i totalt 7 olika storlekar och 3 olika färger.

4. Metz Oval Hundbädd

Metz Oval Hundbädd

Med svarta höga kanter i mjukt material och en grå dyna med skönt och luddigt tyg ger denna säng en känsla av lyx. De höga kanterna inbjuder till en härlig vilostund där din hund kan känna sig trygg och lugn.

För de hundar som gillar att sova på sidan är höga kanter extra välkommet. Sängens dyna går att ta ur så att man enkelt kan rengöra bädden. Metz Oval Hundbädd kommer i hela fem storlekar, från Small ända upp till XXL, vilket ger ett spann på 46-86 centimeter i diameter.

5. Coccoon Hundsäng

Coccoon Hundsäng

Är Coccoon hundsäng smutsig eller luktar illa, då är det bara att stoppa in den i tvättmaskinen och köra ett tvättprogram på 30 grader. Detta är ett väldigt smidigt sätt för att hålla sängen fräsch och därmed utöka livslängden för den.

Materialet som har använts för att tillverka Coccoon är ripstop-polyester, det är ett mycket slitstarkt och kraftigt material som tål en hel del påfrestningar.

Hela sängen är mjuk och fluffig, såväl liggdyna som de höga kanterna runtom. Denna säng kommer i flera olika storlekar, allt med en bredd mellan 45 cm och 100 cm.

6. London Calling Hundsäng

London Calling Hundsäng

För den hund som brukar tycka om att sova på sidan kan det vara extra viktigt med en säng som har höga kanter att luta sig emot. London Calling hundsäng har höga och stabila kanter som din hund kan vila emot.

Den mjuka dynan kan enkelt plockas ur så att sängen kan dammsugas ren från hår och smuts. Sängen finns i tre olika storlekar S, M och L.

7. Dog Gone Smart Ninja Bed

Dog Gone Smart Ninja Bed

Denna Ninja Bed är framtagen med hygien i åtanke. Materialet är ballistisk nylon som är både lätt att rengöra samt mycket slitstarkt. Så pass slitstarkt att leverantören har lämnat en bitgaranti på hela 90-dagar om din hund lyckas bita sönder sängen.

Ytskiktet har även en behandling av Repeltz IT nanoteknik som ytterligare förbättrar dess egenskaper för bortstötning av smuts och vatten. Denna behandling förhindrar också att dålig lukt sätter sig i materialet och därmed känns sängen fräschare längre. Sängens utformning är som en madrass, utan kanten runtom.

8. Soft Velour Polka Dimple

Soft Velour Polka Dimple

Med ett riktigt skönt velour-tyg i gulligt prickat mönster blir denna hundsäng snabbt en skön plats för avkoppling. Sängen har höga kanter som din hund kan vila huvudet på eller kura upp sig mot för extra känsla av trygghet.

Kanterna är stoppade med rejäl stoppning för att de ska hålla formen bättre och inte ge vika. Dynan går att plocka ut för enklare rengöring och det medföljer även en liten kudde. Sängen finns i två olika storlekar, antingen med en bredd på 49 cm eller med en bredd på 67 cm.

Att tänka på inför köp av hundsäng

Det du ska tänka på när du köper en hundsäng är framförallt att den ska vara i en storlek så att din hund får plats och kan ligga skönt.

Därtill kan du tänka på vart du hade tänkt att placera hundsängen i ditt hem, hundsängar kommer nämligen i flera olika former och för att den ska få plats där du hade tänkt dig så kanske en rund säng passar bättre än en fyrkantig eller tvärtom.

Om du dessutom har en valp eller en hund som tenderar att bita i mjuka delar, så lämpar det sig med en säng av slittåligt material. Det kan också vara bra att ha med i beräkningen hur lättskött sängen är, går den att tvätta eller torka av på ett enkelt sätt?

Frågor och svar

Hur stor ska hundsängen vara?

Storleken på hundsängen avgörs utifrån hur stor din hund är. Hunden måste kunna ligga bekvämt i den ställning som hunden oftast föredrar att sova i. Ett enkelt mått är att man mäter hunden när den ligger i en sovställning som den tycker är bekväm. Mät från nosens spets hela vägen ned till svansroten. Lägg därtill på ytterligare 30 cm för att få en marginal som hunden kan ändra ställning på.

Vilken hundsäng är bäst enligt oss?

Vilken hundsäng som är bäst för just dig beror på hur din hund gillar att sova, om den föredrar kanter eller inte. Dessutom bör du väga in om din hund gillar att bita på saker eller om du har en valp där det fortfarande kan hända en olycka i sängen. I sådana fall kan Dog Gone Smart Ninja Bed vara ett bra alternativ. För den äldre och stela hunden kan istället Bia Bädd Fyrkantig vara det bästa alternativet.

Varför ska man använda en hundsäng?

Använd en hundsäng för att hunden ska få sin alldeles egna plats att vara på för att vila. Om hunden lär sig att den alltid får vara ifred och kan koppla av i sin hundsäng kommer detta vara en frizon för den. På så sätt kan man också använda sängen för att låta hunden gå och lägga sig om den blir skrämd. Placera därför med fördel hundsängen på en lugn och lite avskild plats.