Hund

Bästa Hundmatskålen 2021 » Bäst i test

Det är i hundmatskålen som din hund blir serverad sin mat i. Hundmatskålar kommer i flera olika modeller där både material, design och storlek varierar. Det är viktigt att matskålen är av rätt storlek så att din hund enkelt kan få upp sin mat ur den, den får varken vara för stor eller för liten.

Matskål är bland det första som du behöver köpa till din hund, det tillsammans med koppel och sele eller halsband är nödvändig utrustning. För att din hund ska känna sig extra välkommen till sitt nya hem kan du också köpa hundben och leksaker till den.

1. Globus Hundmatskål – Bella

Globus Hundmatskål - Bella

I rostfritt stål är hundmatskålen Bella tillverkad i. Materialet tillåter maskindisk och är på så sätt enkel att hålla ren och fräsch. Undersidan är försedd med en avtagbar gummiring för att förhindra att skålen glider omkring när hunden äter.

Denna ring bör tas bort innan skålan diskas, annars riskerar gummit att torka ut och spricka. På skålens utsida pryder en plastfilm som finns i en mängd olika färger, plastfilmen är också dekorerad med motiv av tassavtryck och hundben. Skålen finns även i flera olika storlekar så att man kan välja en lämplig storlek till sin hund.

2. Dubbelskål med ställ

Dubbelskål med ställ

Gör det bekvämt för din hund att äta och dricka med hjälp av dessa dubbelskålar i ställ. Höjden på skålarna kommer upp en bit och ger hunden en bekvämare ställning. Skålarna är tillverkade i rostfritt stål och stället är försett med fötter av gummi.

Genom att skålarna står i stället och med hjälp av gummifötterna så blir dessa skålar väldigt stabila även för de hundar som är glada i maten. I och med att skålarna är i rostfritt stål tål de maskindisk, stället bör dock diskas för hand för att undvika att det börjar rosta. Detta set finns i flera olika storlekar där höjden på stället och storleken på skålarna varierar.

3. Matskål Hunter Svart

Matskål Hunter Svart

Den här matskålen från Hunter är en skål i två delar. Den har ett ytterskal av melamin som gör att skålen är robust och stabil. Sedan har den en innerskål i rostfritt stål, det är där som maten eller vattnet serveras.

Ytterskalet i högblankt melamin har även ett diskret diamantmönster som gör designen riktigt snygg.

4. Studio Scoop – Portabel hundmatskål

Studio Scoop - Portabel hundmatskål

För resan är denna prortabla hundmatskål perfekt att ta med sig. Studio Scoop är både en skopa och en skål, du kan enkelt skopa upp maten i den och sedan direkt ställa ned den och servera till din hund.

Materialet är plast som är starkt och slittåligt. Designen har även ett integrerat handtag så att du enkelt kan skopa och även enkelt kan ställa ned och ta upp den från golvet. Undertill finns rejäla gummifötter som gör att skålen står still undertiden som hunden äter ur den. Skålen finns i en storlek som rymmer 7 dl.

5. Hunter Mogami Matskål för hundar

Hunter Mogami Matskål

Med ett fint blommönster på utsidan är det här inte bara en hundmatskål utan även en snygg detalj i ditt hem. Matskålen är tillverkad i stabilt melamin på ytterskiktet med gummi undertill, på så sätt får du en riktigt stabil matskål som inte glider runt på golvet.

Inuti är det en skål i rostfritt stål som enkelt tas ur för att fyllas på eller diskas. Denna innerskål tål maskindisk och kan enkelt hållas fräsch.

6. Kurgo reseskål för Hund

Kurgo reseskål för Hund

När det vankas utflykt är denna reseskål från Kurgo riktigt smidig att ta med sig. Den fälls enkelt ihop och blir nästintill helt platt, den tar alltså inget utrymme i packningen då den bara har en höjd om 2,5 cm när den är helt ihopvikt.

Därför är denna reseskål perfekt på utflykten till stranden, på vandringen eller att ha i bilen. När skålen är fyllt utvecklad har den en volym om 710 ml. Den är också utrustad med en praktisk karbinhake så att du enkelt kan knäppa fast den på utsidan av din ryggsäck och slippa blöta ned resterande packning.

7. Hunter matskål i rostfritt stål

Hunter matskål i rostfritt stål

En mycket stilren matskål som är helt i rostfritt stål. Den är både enkel att hålla ren samtidigt som den är en snygg detalj i hemmet. På skålens undersida finns en gummiring för att skålen ska stå stabilt och stilla under användning. En snygg detalj är Hunters logga som är placerad i botten av matskålen.

Skålen kan med fördel diskas i maskin och du behöver inte ta av gummiringen då även denna tål maskindisk. Hunters rostfria skålar finns i flertalet olika storlekar. Storlekarna varierar både i höjd, diameter och volym.

Den minsta skålen rymmer 350 ml, är 5 cm hög och 11 cm i diameter jämfört med den största skålen som har en volym på 2,7 liter, är 7,5 cm hög och har en diameter på 24 cm.

8. Trixie keramikskål

Trixie keramikskål

En matskål i keramik blir riktigt stabil, det i kombination med den gummiring som finns på skålens undersida gör att denna matskål är svår att rubba. Matskålen från Trixie passar perfekt även till större hundar och till de hundar som är ivriga när de äter sin mat, där skålen riskerar att glida omkring.

Skålen har en stilren design och smälter lätt in i hemmet. Den hålls enkelt ren och fräsch genom maskindisk. Den finns i flera olika storlekar.

9. Hunter melamin hundskål

Hunter melamin hundskål

Denna modell av matskål från märket Hunter är av en snygg och tidlös design som du inte tröttnar på. Utsidan är högblank och enfärgad, innerskålen är helt i rostfritt och kan tas ur från ytterskiktet.

Skålen är försedd med en gummerad undersida för ökad stabilitet. Ytskiktet som är av melamin är dessutom slitstarkt och repas inte. Hela skålen tål att diskas i maskinen och på så sätt håller man den enkelt ren och fräsch.

Att tänka på inför köp av hundmatskål

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa matskål och vattenskål till din hund är att den ska vara proportionerlig till hundens storlek. Mängden foder som din hund ska har per giva måste få plats och även lämna utrymme kvar så att det blir enkelt för din hund att äta.

Du behöver också tänka på hur hög matskålen är då små hundar kanske inte når upp och kan få en bra ställning när den ska äta. En del hundar tycker det är obehagligt när matskålen rör på sig när den ska äta, därför kan det vara bra med en skål som står stabilt och har en gummerad undersida.

Sedan är det ett plus om matskålen är lätt att underhålla då den med jämna mellanrum behöver rengöras för att hållas fräsch.

Frågor och svar

Hur ofta ska jag rengöra hundmatskålen?

Hundens matskål bör diskas med jämna mellanrum för att hålla de rena och fräscha. Hur snabbt som just din hunds matskål blir ofräsch varierar beroende på vad den äter för mat, kladdig mat tenderar ett ge en ofräsch matskål snabbare.

Eller om din hund har för vana att lämna rester i skålen och inte slickar den helt ren. Det kan vara lämpligt att diska matskålen ungefär en gång i veckan eller varannan vecka.

Varför vill inte hunden äta ur matskålen?

Det kan finnas flera anledningar till att din hund inte tycker om att äta ur matskålen. Dels kan det vara att matskålen har fel storlek och därmed känns otäck för hunden, matskålen kan vara instabil och röra på sig när hunden äter eller så blir maten svåråtkomlig i matskålen. En del hundar är också kräsna med vart matskålen står placerad.

Vilken höjd på marken ska jag placera matskålen?

De flesta hundar kan äta när matskålen står placerad direkt på marken utan att vara upphöjda. Men en del hundar, speciellt äldre, kan med fördel äta från något upphöjda skålar för att slippa böja sig ned.

När hunden står rakt upp med nacken rak och nosen nedåt, så har du maxhöjden på vart matskålen kan vara placerad. Hunden måste utan problem kunna dricka eller äta och nå hela vägen ned till botten på skålen.