Hund

Bästa Hundluckan 2024 » Bäst i test

Med en hundlucka låter du din hund bestämma själv om den vill vara inne eller ute. Tack vare en hundlucka kan den gå in och ut hur ofta den vill under dagen utan att du behöver öppna och stänga dörren efter den. Det finns flera olika modeller av hundluckor här nedan presenteras 6 olika varianter.

1. SureFlap Microchip hundlucka

SureFlap Microchip hundlucka

Det här är en hundlucka som följer med i tiden då den enkelt kan styra med hjälp av en mobilapp. På så sätt har du alltid full kontroll över vad som rör sig in och ut genom luckan. Du kan också låsa och låsa upp luckan från appen samt ställa in tider för om det ska ske automatiskt. På appen får du också information när ditt djur går in eller ut genom luckan.

Med SureFlap Microchip hundlucka risker du inte heller att få ovälkomna besökare. Du programmerar nämligen luckan och matar in de chipnr som ska accepteras för passage. Om ditt djur inte har ett chip löses problemet genom att man använder det medföljande RFID-hänget som lätt fästes i halsbandet. Appen meddelar också om det har varit djur utan godkänt chip-nr som har försökt att ta sig in.

Luckan kan monteras i alla typer av dörrar, glaspartier och väggar. Ingången på luckan har en bredd på 17,8 cm och en höjd på 17 cm. Den lämpar sig därför till mindre hundar eller katter.

2. Petsafe Extreme Weather Husdjurslucka

Petsafe Extreme Weather Husdjurslucka

Den här husdjursluckan är utformad för att stå emot alla typer av väder. Den är isolerande och släpper varken in kyla till ditt hem eller släpper ut värmen från ditt hem.

Luckan har en 3-vägs system och monters i vanliga dörrar som har en tjocklek mellan 4,1 – 5,7 cm. Här har man även tänkt på säkerheten och gjort det möjligt att låsa luckan från två håll. Dessutom medföljer en extra lucka som ska stå emot väder ytterligare, denna monteras när luckan inte ska användas på ett tag, till exempel om du ska resa bort.

Med hjälp av monteringsanvisningen går det lätt att montera luckan på egen hand, du får till och med skruvar och annat på köpet som ska underlätta monteringen så att du snabbt kan ge din hund frihet att röra sig in och ut enligt eget behag. Luckan är helt tillverkad i plast och vill man att den ska smälta in ytterligare i dörren så går det bra att måla luckans ram, kanske i dörrens färg.

3. PetSafe Staywell 640 hundlucka

PetSafe Staywell 640 hundlucka

Med en ram i aluminium blir denna hundlucka riktigt stabil samtidigt som den ger en lyxigare känsla. Själva luckan är flexibel vilket gör att den är väldigt tyst när hunden går in och ut genom den.

Den kan låsas från två håll när du inte vill att din hund ska ha möjlighet att gå ut. Låset har två lägen, antingen låst eller öppen och det sköts manuellt.

Det här är en rejäl hundlucka som passar även för de större raserna. Den lämpar sig för hundar upp till en maxvikt på 45 kilo och som har en bredd på 26 cm över skuldrorna.

4. Ferplast Swing 11 katt- och hundlucka

Ferplast Swing 11 katt- och hundlucka

Ferplast Swing husdjurslucka är har en särskild funktion för att motverka drag genom luckan, detta kallas för Windstopper-system. Öppningen på luckan är 21,8 x 25,5 cm vilket gör att den lämpar sig för katter och mindre hundar. Luckan stängs tyst med hjälp av en magnet som sedan också håller luckan stängd så att den inte står och slår.

Swing 11 är har en 4-vägs stängning vilket innebär att du har fyra möjligheter till hur luckan ska användas. Antingen är den öppen för passage både ut och in, du kan ställa in att det bara går att gå ut genom den eller att det bara går att gå in genom den. Det sista alternativet är att luckan är helt stängd för passage och det går inte att gå varken in eller ut. Detta ställs in genom ett manuellt vrede på luckans ram.

Luckan kan monteras i alla slags dörrar och även i väggar och glaspartier.

5. Cat Mate 221 Large katt- och hundlucka

Cat Mate 221 Large katt- och hundlucka

Det här är en lucka som lämpar sig till katter, även de av större ras, eller till mindre hundar. Djuret bör inte ha en mankhöjd på mer än 36 cm. Luckans öppning är 18 x 19,7 cm. Tack vare den magnetiska stängningen så skräms varken djur eller människor när luckan slår igen, dessutom har den en tätning i form av en borstlist för att det inte ska uppstå drag genom luckan.

Montage av luckan kan ske i alla typer av material, dock med en maximal tjocklek på 5 cm. Du kan välja mellan två olika färger för att ha en större chans att luckan ska passa in utseendemässigt i din dörr. Tack vare 4-vägs systemet har du flera valmöjligheter när det kommer till hur luckan ska användas. Du kan enkelt ställa in om ditt husdjur ska kunna gå in och ut, om den bara ska kunna gå åt ena riktningen eller om den ska vara helt stängd.

Exempelvis kan det vara skönt att ha luckan helt öppen för passage under dagtid medan man kanske på natten bara vill att sin katt ska kunna gå ut och därmed undvika att andra djur som ej är hemmahörande i ditt hem tar sig in. Är man bortrest vill man förmodligen ha luckan helt stängd istället.

6. PetSafe Staywell Original husdjurslucka

PetSafe Staywell Original husdjurslucka

Det här är en enkel husdjurslucka som låter ditt djur gå in och ut som den vill. Eller så stänger du den och den är låst för passage. Den har alltså ett 2 vägs system. Luckan finns i två olika storlekar det är Original 740 som lämpar sig för djur med en maxvikt på 18 kg en en maximal skulderbredd på 21,9 cm. Sedan finns Original 760 som fungerar till hundar på upp till 45 kg och en total skulderbredd på 29 cm.

Luckan kan monteras på dörrar som är ihåliga, på paneldörrar eller direkt i väggen. Tack vare den 5 cm djupa förlängningstunneln kan man även montera luckan i dörrar eller väggar som har lite tjockare.

Att tänka på inför köp av hundlucka

Det finns lite saker som du bör tänka på innan du investerar i en hundlucka och ger din hund maximal frihet. Dels bör du mäta din hund för att se hur stor hundlucka som du behöver.

Du behöver ta reda på vart du vill att luckan ska monteras, då alla luckor inte passar för alla material. Dessutom måste du fundera på hur du vill att luckan ska användas, behöver du ha en med 4-vägs, 3-vägs eller räcker det med 2-vägs system?

Säkerhet

Det kan kännas otryggt att ha en hundlucka som står öppen hela tiden. Det innebär att det kan komma in andra djur i huset. Dels grannens katt men också skadedjur så som råttor. Vissa hundluckor har funktion för att öppnas endast för de djur som har behörighet. Djuren kan till exempel bära ett chip som hundluckan läser av och därmed låses upp.

Insulation

De allra flesta hundluckor kan stängas för att slippa att luckan står och slår när det blåser eller att väder och vind letar sin i huset.

Installation

Det är ofta enkelt att installera en hundlucka i en vanlig dörr. En del hundluckor fungerar även att installera i glaspartier om du har en glasad altandörr som du hellre vill att luckan ska vara i. Andra hundluckor fungerar att montera direkt i väggen istället för i en dörr.

Frågor och svar

Hur stor ska en hundlucka vara?

Vilken storlek du ska välja på hundlucka beror givetvis på hur stor din hund är. Det bästa är att mäta hundens mankhöjd och även hur bred hunden är. På så sätt får du reda på hur stort hålet på hundluckan måste vara för att din hund inte ska riskera att fastna.