Hund

Bästa Hundleksakerna 2021 » Bäst i test

En hund bör alltid uppmuntras till lek och stimulans så väl mentalt som fysiskt. Detta kan enkelt göras med hjälp av olika leksaker som kan väcka din hunds intresse för aktivering.

Lek är ofta en naturlig del av hundens liv och det är viktigt att låta den få utlopp för det behovet. En del hundar gillar att leka med olika typer av leksaker eller använda olika aktivitetsspel.

Hunden bör alltid vara under uppsikt när den leker då det alltid finns en viss skaderisk. Hunden kan till exempel fastna i sitt halsband, fästinghalsband eller sele vid lek, alternativt så kan leksaken gå sönder och små bitar kan sättas i halsen.

1. Flip Board hundleksak

Flip Board hundleksak

Med Flip Board hundleksak blir din hund mentalt stimulerad samtidigt som den tränar på sin finmotorik. Aktivitetsleksaken är helt tillverkad i plast, förutom botten som är beklädd i gummi för att stå stabilt under användning.

Formen är rund och har en diameter på 23 centimeter. På botten är det sedan olika, koner, reglage och andra rörliga föremål som din hund ska flytta på. Under dessa föremål finns det plats för att gömma godis.

När din hund gör rätt så belönas den automatiskt med en godisbit under den klurighet som den har lyckats lösa. Flip board fungerar för både små och stora hundar som är i behov av mental stimulans.

2. PetSafe Treat & Train Belöningsmaskin

PetSafe Treat & Train Belöningsmaskin

Det här är belöningsmaskinen som underlättar belöning på avstånd. Ibland vill man inte, eller kan inte, vara direkt vid sin hund för att belöna den och då sköter belöningsmaskinen från PetSafe Treat & Train jobbet.

Den kan till exempel användas när man tränar platsliggning där hunden ska ligga kvar trots att du rör dig därifrån. Du kan också använda den när du kommenderar hunden på avstånd inför olika lydnadsmoment.

Maskinen fungerar på ett avstånd upp till 100 meter och ger dig därmed en stor frihet i arbete och träning. Vid träning på platsliggning kan man dessutom ställa in maskinen att den regelbundet portionerar ut godis till hunden automatiskt.

Väljer du inte att ha automatiskt belöning så belönar du med hjälp av en fjärrkontroll och kan välja på att den ska ge en eller flera godisbitar. När en godisbit är påväg avger maskinen också ett svagt ljud för att uppmärksamma hunden på belöningen som kommer. Det är bäst att använda hårt godis som inte kladdar i maskinen.

3. Sif Repleksak Med Hjorthorn

Sif Repleksak Med Hjorthorn

När man har tillverkat Sif Repleksak Med Hjorthorn har man enbart använt sig av naturmaterial för att få en miljövänlig leksak som inte är hälsofarlig. Leksaken har inte heller några små delar som kan lossna eller gå sönder och skada hunden. Den här leksaken främjar hundens instinkt att bita och kampa med föremål då den består av material som kommer från djur.

Bland annat så är leksaken tillverkad med hjälp av hamparep, lammskinn, horn från både kronhjort och ren samt garvat läder. I och med att det är äkta horn som används så får varje leksak sitt eget utseende, inget horn är det andra likt och formen kan därmed variera. Leksaken går att få i flera olika storlekar med olika längd på repet och olika vikt på hornet som sitter fast i ena änden.

4. Trixie Dog Activity Flip Board hundspel

Trixie Dog Activity Flip Board hundspel

Utmana din hunds intelligens och låt den spela hundspelet Activity Flip Board. Du kan variera svårighetsgraden på spelet och anpassa utifrån din hund.

På så sätt är spelet lämpligt för såväl unga hundar som äldre. De ska med hjälp av olika föremål komma åt sin godisbelöning som är gömd i spelet.

Det är reglage som ska användas, luckor som ska öppnas och konor som ska vältas. När du köper spelet får du dessutom med ett häfte med olika tips på övningar som du kan göra med hjälp av Trixie Dog Activity Flip Board hundspel.

Hundspelet blir lätt ofräscht efter användning men det går bra att diska hela spelet i diskmaskinen för att snabbt rengöra det.

5. Nobbly Wobbly

Nobbly Wobbly

En färgglad boll som är knuten i naturgummi, det är Nobbly Wobbly. Den är 7 cm i diameter och den kan även studsas som en studsboll.

Gummi inbjuder din hund till att bita, och att den är en ojämn yta väcker leklusten och jaktinstinkten hos din hund.

När du kastar den, rullar den eller studsar den så har den inte en självklar linje att gå. Särskilt valpar gillar denna leksak då den är skön att bita på när mjölktänderna ska bytas ut mot riktigt tänder.

6. Hundleksak Squeaky Ball av TPR

Hundleksak Squeaky Ball av TPR

Använd den på land eller i vattnet, en squeaky ball både flyter och kan användas för att kasta eller rullas på land. Den är 6 cm i diameter vilket gör att den även passar till mindre hundar och valpar. Bollen är tillverkad i TPR-material för att den ska kunna stå emot påfrestningar och bli extra hållbar.

Dess yta är ojämn och har knottror i olika storlekar. Dessa knottror vårdar dels tänderna genom att hålla dem rena men de är också väldigt sköna att bita på när man som valp har ett tandkött som kliar.

7. Hundleksak M-Pets Catapult

Hundleksak M-Pets Catapult

Nu behöver du inte längre ta i allt vad du har när du ska kasta boll till din hund. Med hjälp av denna catapult slungas tennisbollen iväg längre sträckor utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket.

När hunden kommer tillbaka med bollen, som nu är slemmig av dreggel, kan du enkelt plocka upp bollen med catapulten igen.

Du behöver alltså inte böja dig ned för att plocka upp den utan kan sätta fast den direkt i catapulten och göra den redo för ett nytt kast. Enkelt sätt att låta sin hund springa av sig och apportera tennisboll.

8. Tennisbollar för hundar – 3-pack

Tennisbollar för hundar - 3-pack

För många hundar är bollar något av en favorit att leka med. Här får du ett behändigt trepack med tennisbollar i olika färger.

Låt hunden jaga bollen, apportera, bära eller simma efter. En tennisboll kan användas vid många olika lekar och träningssituationer och låter din hund göra av med massor av energi.

9. Kanin Gosedjur

Kanin Gosedjur

Denna kanin är tillverkad i mjukt och skönt plyschmaterial. Den inbjuder till såväl mysstunder för din hund som lekstunder. En del hundar gillar att ha gosedjur att pyssla om medan andra föredrar att använda dem i sin lek.

Kaninen har en inbyggd pip som stimulerar intresset för att leka med den, liksom öronen som är fylld med prasslande material.

Kaninen är inte hållbar som tuggleksak och bör undvikas till de hundar som tycker om att bita sönder mjuka leksaker.

10. JW Hol-ee Roller

JW Hol-ee Roller

I hållbart naturgummi är denna leksak tillverkad för att kunna användas i även tuffare kamplekar. Den innehåller inga giftiga ämnen för din hund, så du kan låta hunden bita i den med gott samvete.

Bollen är tillverkat i sådant material och sådan utformning kan man kan använda den för att kasta till sin hund, studsa den på marken eller ha en dragkamp tillsammans. Du får enkelt grepp om den genom de stora hål som finns i bollen och kan ge din hund en ordentlig match i kamp.

Bollen finns i fyra olika storlekar för att kunna användas av de flesta hundar och raser.

Att tänka på inför köp av hundleksaker

När du ska köpa leksaker till din hund behöver du fundera på i vilket syfte som leksaken ska användas. Ska den vara för att stimulera hunden mentalt, ska den ge fysisk utmaning, ska den vara slitstark, vattentålig eller bitvänlig?

Olika tillfällen av lek och stimulans kräver olika typer av leksaker. Fundera på vad du är ute efter och hitta sedan en leksak som passar din hunds storlek för att inte utgöra en säkerhetsrisk vid användning.

Frågor och svar

Hur många hundleksaker brukar man ha?

En del hundar älskar att leka med leksaker och kan inte få för många. Medan andra inte uppskattar det lika mycket. Men för de hundar som vill ha leksaker bör man ha några att variera mellan.

En hund, precis som barn, kan lätt tröttna på sina leksaker som de har och då kan det vara bra att kunna lägga undan en ett tag för att ta fram och leka med en annan.

Man kan också ha flera leksaker för att variera mellan olika typer av aktivering, en leksak som ni kan kampa med, en boll som hunden kan jaga, en leksak som fungerar i vatten och en som kan aktivera hunden mentalt.

Är alla hundleksaker säkra att använda?

Alla leksaker är inte säkra att använda för alla hundar. En del hundar biter gärna sönder leksakerna och det kan då lossna bitar som den kan skada sig på eller sätta i halsen.

Det är också viktigt att ge hunden leksaker i lämplig storlek, då en allt för liten leksak kan utgöra en risk för stora hundar och en för stor leksak kan utgöra en risk för små hundar.

Hur tvättar jag hundleksaker bäst?

Beroende på leksaken är tillverkad av kan man antingen diska den i diskmaskinen, tvätta i tvättmaskinen eller diska förhand med diskmedel eller såpa.