Hund

Bästa Hundkopplet 2024 » Bäst i test

Ett hundkoppel är bland det första du behöver införskaffa dig när du har köpt en hund. Det tillsammans med hundhalsband eller sele, en mjuk hundbädd och mat- och vattenskålar.

Hundkoppel kommer i mängder av olika utföranden att välja mellan och det är dels din egen smak och tycke som spelar in i ditt val. Men lika viktigt är det att kopplet håller för din hund i situationer där det blir en ökad belastning.

Utöver de vanliga promenadkopplen så finns det särskilda koppel som lämpar sig extra bra för aktiviteter så som löpning eller skidåkning.

1. Flexi Koppel New Classic Band

För hunden som vill ha lite frihet på sin promenad så är ett flexikoppel ett alternativ. Flexikopplet New Classic Band kommer i fyra olika storlekar, XS, S, M och L och väljs utifrån din hunds vikt. Storleken XS har en koppellängd på 3 meter och passar till hundar som väger upp till 12 kilo.

Small är lämplig till hundar som väger upp till 15 kilo, medium till hundar på max 25 kilo och large kan användas till hundar som väger upp till 55 kilo. Det finns två koppellängder för storlek S, M och L, 5 och 8 meter. Själva kopplet är ett platt band i slitstark nylon, handtaget är i plast och karbinhaken i metall.

Kopplets handtag är utrustat med snabbknapp för stopp och även en stoppspärr om man inte vill använda flexifunktionen vid något tillfälle.

2. Rock Black – Hundkoppel

För en extra cool look finns kopplet Rock Black av tillverkaren Dog Artist. Kopplet är tillverkat i läder och är designat med popnitar. Den går att få i tre olika storlekar, där Small har en längd på 1,4 m och en bredd på 1 cm, medium har en längd på 1,45 meter och en bredd på 1,4 cm, large har samma längd som medium men en bredd på 2 cm. Kopplet är handtillverkat i Sverige och har en extra stark klämma som sätts fast i hundens halsband eller sele.

3. Baggen Expanderkoppel

Vid utövande av grenen K9 Biathlon är det krav på att man ska ha ett koppel med expander. Men det är även behagligt för såväl hund som förare även vid andra tillfällen, så som löpning eller bara de vanliga promenaderna.

Ett expanderkoppel expanderar vid ryck och drag vilket mildrar påfrestningen som uppstår på så väl hund som förare när kopplet plötsligt sträcks.

Den delen som expanderar är placerat närmast handtaget, detta för att du ska ha möjlighet att nå den stumma delen av kopplet vid nödsituationer. Kopplet har en längd på 2 meter och expanderar ungefär 25 centimeter ytterligare. Kopplets bredd är 2,5 centimeter och haken är en BGB-karbinhake.

4. Alac Läderkoppel

Det här är ett klassiskt läderkoppel på en längd av 1,8 meter. Längden är alltid densamma men bredden går att välja mellan 6 – 18 mm. På 6 mm sitter det en smidig pistolhake och på de bredare varianterna sitter istället en slitstark BGB-hake.

Oavsett vilken hake det är så är den fastsatt med klassisk säkerhetsflätning, lika flätning som också finns vid handtaget.

Kopplet är tillverkat i giftfritt läder som är vegetabiliskt garvat. Det mjuka lädret gör det skönt att hålla i handen samtidigt som det är lätt att hantera under promenadens gång.

5. Hundkoppel Hurtta Stretch

Det breda handtaget i mjukt neopren gör att detta koppel är en dröm att hålla i. Kopplet finns i flera snygga färger som kan matchas med sele eller halsband från samma tillverkare.

Längden är 1,8 meter och man kan välja mellan bredderna 1 cm eller 2 cm. Reflex är insyd längsmed hela kopplets längd.

Användning rekommenderas till hundar på max 8 kilo. Kopplet fästes i hundens halsband eller sele med hjälp av en pistolhake.

6. Heim läderkoppel med inflätad karbinhake

Om du är ute efter ett extra hållbart och kraftfullt koppel så är ett läderkoppel att rekommendera. Det här läderkopplet från Heim är tillverkat av kohud som varsamt har bearbetats med vegetabilisk garvning.

Lädret är dessutom infettat för att få en längre hållbarhet. Heim handtillverkar alla sina läderkoppel och flätar in karbinhake och änden på den del som utgör handtaget.

Tack vare den starka infettningen blir kopplet både mjukt och smidigt att hantera samtidigt som det blir vattenbeständigt. Trots detta bör man undvika att kopplet blir liggande i blöt, då det blir en påfrestning som kan torka ur lädret och det kan uppstå sprickor som försämrar dess hållbarhet.

7. Two-Tone Black – Koppel för hunden

I tre olika storlekar kan man välja att få kopplet Two-Tone Black. Detta är ett simpelt koppel utan några krusiduller. Kopplet är tillverkat i nylon och har en mjukt handtag att hålla i. Kopplet är försett med en smidig pistolhake som du fäster i din hunds halsband eller sele.

8. Tvillingkoppel Reflex

För att underlätta promenaden med flera hundar kan man använda sig utav ett så kallat tvillingkoppel. Detta koppel har en swirvel där du fäster ditt vanliga koppel, denna swirvel kan rotera obegränsat för att undvika att de separata förgreningarna trasslar ihop sig.

Förgreningarna har sedan en längd på 46 centimeter respektive 66 centimeter, båda har en bredd på 2,5 cm. Förgreningarna har sömmar i reflekterande tråd för att få en säker hundpromenad även när mörkret har fallit på.

9. Baggen Draglina Dubbel

Baggen har de flesta produkterna som du behöver för ett aktivt hundliv. Draglina dubbel är särskilt utformad för att passa skidåkning tillsammans med din hund. Tack vare de dubbla linorna kan du spänna två hundar framför dig när du ska ut på skidtur. De separata linorna är tillverkad i kraftig nylon.

Den delen som du som förare håller i, eller knäpper fast i midjebälte, är en expanderande del som gör ryck och drag mer skonsamt för alla parter. Du kan själv välja om koppeldelen ska ha pistolhake eller BGB-karbinhake.

De enskilda förgreningarna, som är stumma, har en längd på 70 cm. Kopplets totala längd är 2,4 meter i avspänt läge. När den expanderar drar den ut sig till en maximal längd på 2.9 meter. Bredden är 2,5 cm.

10. Joggingkoppel från Trixie

Det här kopplet är särskilt framtaget för dig som tycker om att ta med din hund ut på joggingrunda. Handtaget har en särskild utformning så att du enkelt kan ha det i handen utan att det stör ditt rörelsemönster under löpningen. Tack vare mjukt neopren och en bred utformning av handtaget så är det extra skönt att hålla i och skaver inte in i handen.

Den sista biten av kopplet ner mot haken att fästa i hunden finns en expanderdel. Denna expanderar mjukt när din hund drar eller rycker till, något som gör det skonsamt för såväl dig som förare som din hunds nacke och rygg. Kopplet har dessutom reflex insytt längs hela den fasta koppeldelen i nylon, på så sätt blir joggingturerna ännu säkrare i mörkret.

Att tänka på inför köp av hundkoppel

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa ett hundkoppel är att den måste klara av belastningen av din hunds vikt när den drar. Ett allt för tunt koppel riskerar att brista om din hund får syn på något längre fram.

Har du istället ett allt för brett och långt koppel till din lilla hund riskerar du att trassel uppstår. Det finns flera olika längder, bredder och material som koppel tillverkas i. Dessutom är utförandena olika, de passar olika aktiviteter och de har också olika fästanordningar.

Frågor och svar

Vad är ett hundkoppel?

Hundkoppel är den lina som förbinder dig med hunden när ni är ute på promenad eller andra aktiviteter. Kopplet fästes i hundens halsband eller sele och finns i mängder av material, längder och utföranden.

Varför ska jag använda hundkoppel?

Ett hundkoppel är ett måste när du har en hund. Det är inte lämpligt, eller tillåtet, för din hund att springa lös överallt och då behöver den kunna kopplas.

Hur lär jag hunden att gå i kopplet?

Det kan vara svårt att lära hunden att gå bra i koppel. Från början kan valpen vara skeptisk och inte vilja gå framåt alls men med tiden brukar det bli det motsatta. Att hunden drar och går alldeles för fort i kopplet.

I början är det viktigt att låta hunden ta sin tid att vänja sig med kopplet och belöna den med godis när den rör sig framåt. Om man har problem med att hunden drar i kopplet behöver man istället lära den att bli mer följsam. Detta kan göras med så kallad skvallerträning, att din hund ska vända uppmärksamheten till dig när den upptäcker något som är spännande.

Allt eftersom kan du ställa högre krav på hur din hund ska bete sig i kopplet när ni är ute och går, att den inte ska rycka, slita och dra.