Hund

Bästa Hundkojan 2024 » Bäst i test

En hundkoja kan vara bra att ha inomhus och utomhus. Där kan hunden söka skydd om den vill vara ifred, eller om vädret är dåligt.

I vår text jämför vi flera olika sorters hundkojor för att du enkelt ska kunna finna en variant som passar dig oavsett om du bor i hus med en stor trädgård eller om du har en lägenhet med eller utan balkong.

Här får du dessutom veta mer om vad som kan vara bra att tänka på inför ditt köp och du får också svar på några vanliga frågor.

1. Trixie Natura Lodge med altan

Trixie Natura Lodge med altan

Det här är en hundkoja som har en altan. Hela kojan, inklusive altanen är försedd med tak. Det är med andra ord möjligt för hunden att ligga både ute och inne. Altanen är liksom hundkojan upphöjd en bit på marken.

Det gör att hunden kan ligga i sin koja utan att komma i direkt kontakt med marken. Kojans tak kan vid behov tas bort för att man ska kunna rengöra inne i kojan.

Den här kojan är tillverkad i gran och kräver inte speciellt mycket underhåll. Man kan dock måla den som man vill och kanske dekorera den efter eget önskemål.

2. Trixie Natura Classic hundkoja med platt tak

Trixie Natura Classic hundkoja med platt tak

Det här är en lite större hundkoja med ett platt tak som lutar något bakåt. Kojan är tillverkad i laserad furu och den har inplastade ben som skyddar mot fukt. Benen gör dessutom att luften enkelt kan cirkulera i kojan.

När det är dags att bädda åt hunden eller om kojan behöver städas invändigt är det lätt att fälla upp taket tak vare gångjärnen. Kojan är inte isolerad men den tål att stå ute oavsett väder. Dock är det klokt att underhålla den med jämna mellanrum för att den ska hålla länge.

3. Spike Special hundkoja

Spike Special hundkoja

En hundkoja i oljad gran som kan höjas eller sänkas. Benen vrids och genom det blir kojan högre eller lägre. Det gör att hunden kan skyddas mot fukt och kyla från marken. Kojans ingång är försedd med en altan och den skyddas med både tak och tre väggar.

Det innebär att hunden kan ligga inomhus eller utomhus oavsett väder. Även resten av kojan har ett hållbart tak. En stor fördel med den här kojan är att den är väldigt lätt att montera. Du behöver bara en skruvmejsel och lite tid.

4. Woody hundkoja med pulpettak och plastlucka

Woody hundkoja med pulpettak och plastlucka

Woody hundkoja är en koja i oljat trä. Kojan har ett tak som enkelt kan fällas upp vid behov och det stannar i uppfällt läge. Det gör kojan enkel att rengöra, och dessutom kan man vädra ur den vid fint väder.

Kojan har ingen altan men ingången skyddas tack vare att taket går ut något längre. Det medföljer också en plastlucka i form av lameller som enkelt fästs vid ingången. Det skyddar mot både fukt och drag.

5. Spike Comfort hundkoja med plastlucka

Spike Comfort hundkoja med plastlucka

Om du har en lite ojämn trädgård eller hundgård, om det är fuktigt i marken eller om det är kyligt ute är det här en bra hundkoja att välja. Här kan du nämligen själv ställa in benens höjd genom att skruva på dem.

Det är också bra om du har en hund som inte kan hoppa in i en högre koja. Kojan har ett bredare överhäng som skyddar mot drag och nederbörd. Den tillhörande plastluckan gör också att hunden slipper regn, snö eller vind inne i kojan.

6. Spike 4-Seasons hundkoja

Spike 4-Seasons hundkoja

En robust koja som är tänkt att användas året om. Under sommaren håller den värmen ute och den goda isoleringen gör också att hunden kan hålla värmen under vintern. Hundkojan känns stadig och den lämpar sig även för en större hund. Ett stort plus är att kojan tillverkas av gran som kommer från ett hållbart jordbruk.

7. Sylvan Komfort hundkoja

Sylvan Komfort hundkoja

Den här kojan har det lilla extra. På sidan av kojan finns en hållare för matskål och vattenskål. En liten låda finns bredvid och i den kan du förvara hundens koppel eller kanske en leksak.

Kojan är fint dekorerad med en båge över öppningen och överlag är den diskret och snygg. En nackdel med den här hundkojan är att den inte har något vindskydd. Den har inte heller någon altan. Det gör att man måste vara noga med placeringen så att det inte blåser rakt in i kojan.

8. Sylvan Special hundkoja

Sylvan Special hundkoja

Det här är en hundkoja som är speciellt bra för dig som vill ha hunden ute, men som inte har möjlighet att bygga en hundgård och samtidigt inte vill ha hunden lös. Om du till exempel ska gräva i trädgården eller om du har hundrädda besökare på gården är det här ett bra val eftersom att kojan har en grind som går att låsa.

Grinden sitter på hundkojans altan och det finns också en innedel där hunden kan gå undan. Hela kojan har ett tak och det kan även öppnas vid behov.

Hundkojan monteras enkelt med hjälp av en skruvmejsel och den är enkel att underhålla. Materialet är gran och kojan kan både oljas och målas om man så vill.

Att tänka på inför köp av hundkoja

En hundkoja kan vara dyr eller billig i inköp men det är inte bara de ekonomiska aspekterna man måste tänka på. Man måste också fundera över hur pass mycket tid hunden ska spendera i kojan, om den behöver kunna ha mat och vatten i kojan eller om det bara ska vara ett ställe hunden kan vara i om den vill.

Det kan också vara bra att tänka på att hundar av olika sort kan behöva olika kojor. En stor hund får inte plats i en hundkoja avsedd för en chihuahua. En liten hund kan däremot inte värma upp en allt för stor koja om det är varmt ute.

För inomhusbruk

Ska du köpa en hundkoja som hunden kan ha inomhus kanske det inte är lika viktigt att hunden skyddas mot väder och vind inne i kojan. Om du vill kunna använda kojan även utomhus måste du dock ta hänsyn även till det. inomhus måste hundkojan uppfylla storlekskraven för den hund du har.

En inomhuskoja kan variera i storlek och utseende. Det kan då vara klokt att se över hur ditt hem ser ut. Hundkojan bör stå på en plats där hunden kan hålla koll på familjen men samtidigt ska den inte bli allt för störd när den lägger sig för att vila.

För utomhusbruk

När det gäller en hundkoja för utomhusbruk ska den vara isolerad och ventilerad. Det här blir än viktigare om man bor där det är väldigt kallt eller om hunden ska spendera mycket tid ute i hundkojan.

Kojan ska också skydda hunden mot fukt, nederbörd, starkt solsken, drag och andra saker som hunden kan fara illa av. Man måste också se till att det inte kan blåsa rakt in i kojan. Det kan ordnas med vindskydd utanför eller i kojan.

Frågor och svar

När man ska köpa en hundkoja finns det i regel en hel del saker att tänka på, Men några frågor är vanligare att ha än andra. Här ger vi svar på några av de frågor som vi bedömer är viktiga och som ställs ofta.

Var kan jag köpa en hundkoja?

En hundkoja kan köpas på flera olika ställen. Två populära återförsäljare som säljer kojor i olika modeller är Vetzoo och Zooplus. Det finns ibland också lokala återförsäljare men då hundkojor tenderar att finnas i skrymmande förpackningar är det vanligt att man får beställa kojan för senare leverans. Köper man sin hundkoja online kan man snabbt se om den finns i lager, samt när den kommer att levereras. Det kan dock vara klokt att komma ihåg att kojan i de flesta fall ska monteras när man köper den.

Hur stor ska hundkojan vara?

En hundkojas storlek bestäms av hur stor hunden är. För att få fram kojans längd ska man mäta hunden från nosspets till svanstipp när hunden står som vanligt. Det mått man får fram ska sedan multipliceras med 1,1. Kojans bredd ska vara hundens mankhöjd multiplicerat med 1,1. För att få fram hundkojans höjd ska mankhöjden multipliceras med 1,2.

Det ska noteras att de här måtten är minimimått. Det betyder att hundkojan gärna får vara större, men inte mindre. Det här är mått som Jordbruksverket tagit fram.