Hund

Bästa Hundkläderna 2023 » Bäst i test

En del hundar har svårt att själv skydda sig tillräckligt mot hårda vindar eller ruskigt väder. Då kan man behöva hjälpa dem att hålla sig torra och varma med hjälp av hundkläder. Hundar som har väldigt lite päls eller ingen päls alls, behöver i de flesta fall använda kläder under vintern. Även hundar som har mycket päls och underull kan vid vissa tillfällen uppskatta ett skyddande lager.

Är du till exempel ute och vandrar på fjället där vädret snabbt kan växla och hårda vindar kan dra in, då är det bra att kunna erbjuda hunden skydd. På fjället kan man också behöva skydda hundens tassar och trampdynor med hjälp av hundskor som gör det lättare för hunden att ta sig fram i oländig terräng.

1. Siccaro Wetdog SupremePro

Det här täcket används efter att du har badat din hund eller när ni kommer in efter en promenad i regnet. Sätt på hunden täcket och det absorberar upp till 90% av vattnet från din hunds päls. Beroende på längd och tjocklek på pälsen så kan täcket absorbera denna mängd vatten inom 15 minuter. Glöm en blöt hund som skakar av sig vattnet i hemmet, dessutom minimerar den lukten som kan uppstå av en blöt hund.

Täcket är designat för att täcka så stor del av hundens kroppsyta som möjligt, därför har man en bred platta under magen, förlängningar vid benen och en hög krage. I och med täckets förmåga att absorbera väta så hjälper den också hunden att inte bli kall. Täcket finns i sju olika storlekar och kan tvättas i 30 grader. Observera dock att täcket krymper ungefär 3-5% första gången som man tvättar det.

2. Puppia Mountaineer II

Puppia Mountaineer II

Lägg jackan platt på golvet, placera hundens framben i hålen, dra upp jackan mot hundens rygg och knäpp den med hjälp av blixtlåset. Helt plötsligt har du satt på hunden både täcke och sele på samma gång.

Täcket har en mjuk och värmande insida av fleece och utsidan är väderbeständigt material för att hålla regn och snö borta. Selet som är fastsytt på täcket är reglerbart och därmed kan även täcket justeras för att passa din hund bättre. Täcket har även en skyddande krage som går runt hela hundens hals. Finns i flera olika storlekar och passar både små och stora hundar.

3. Back on Track Hundnättäcke

Back on Track Hundnättäcke

Back on Track hundnättäcke är ett tunt täcke som med fördel kan användas ihop med andra täcken. På de riktigt kalla dagarna kan man ha detta täcke närmast hunden och sedan ett tjockare och vattentåligt täcke över. På så sätt får du Back on Tracks fantastiska funktioner med infravärme och den reflekterande funktionen av kroppsvärmen.

I och med att detta täcke är så tunt och inte har någon fodring kan man också använda täcket under träning eller som rehabilitering inomhus. Täcket är enkelt att använda och kan justeras på flera punkter för att passa just din hund. Dessutom har täcket bogveck framtill för att öka hundens rörelsefrihet. Övriga detaljer på täcket är en nackkrage, bensnören, en öppning för svansen och en öppning för att fästa kopplet.

4. Puppia Orson Hundtäcke med luva och integrerad sele

Puppia Orson Hundtäcke med luva och integrerad sele

Orson är ett hundtäcke med en exklusiv design där även ett sele är påsytt, på så sätt har man allt i ett och behöver inte krångla med flera olika utrustningar på hunden. Täcket sätts på genom att man trär ett framben i taget igenom hålen och sedan knäpper man jackan med hjälp av en dragkedja längsmed hundens mage.

Täcket har också en huva med fuskpäls på, en smidig ficka på ryggen och en dragsko i bak på täcket gör att storleken kan regleras. Fickan och huvan är i en färg och det övriga täcket i en annan, en design som känns spännande. Täcket är varmt och skönt för din hund att bära då den slipper kyla och väta.

5. Hundtäcke Illume Nite Neon

Hundtäcke Illume Nite Neon

Illume Nite Neon är ett lätt täcke som effektivt håller din hund ren och torr då täcket fungerar smuts- och vattenavvisande samt står emot vindar. Täcket finns i nio olika storlekar och därtill kan du reglera varje täcke med hjälp av en dragsko i nacken och maggjorden som kan justeras, allt för att täcket ska ha så bra passform på din hund som möjligt.

Detta täcke är som bäst när det är ruskigt väder och dess reflexer gör att ni syns extra bra när mörkret har fallit. Materialet som har använts till täcket har en förmåga att både andas och reglera fuktigheten för din hund. Täcket träs enkelt över huvudet och sedan spänns maggjorden uppe på ryggen. Tål maskintvätt på låg temperatur.

6. Hundtäcke Hurtta Expedition Parka

Hundtäcke Hurtta Expedition Parka

Hurtta har här tagit fram ett hundtäcke som passar perfekt till de aktiva äventyren. Täcket kan användas på alla hundar, oavsett ras, om det är tillräckligt kallt eller blåsigt. I övrigt är täcket lämpligt för hundar som har lite eller inget underull och en kort päls.

Täcket är designat för att vara slittåligt och se till att din hund kan röra sig så naturligt som möjligt trots att täcket är på. Tack vare detta så kan hunden både leka och springa obehindrat. Materialet framtill vid hundens bog är elastiska för att möjliggöra att hunden kan ta ut stegen och rörelsemönstret.

En hög krage hjälper till att skydda även nacken och halsen på hunden. Täcket är vattentätt och är försett med reflexer. Passformen kan justeras genom att ändra rygglängden, steglöst reglera bukremmen och med hjälp av den dragsko kan man justera kragen. På ryggen finns en öppning som gör det enkelt att fästa kopplet i selet under täcket.

7. Catago Fir-Tech Healing Hundtäcke

Catago Fir-Tech Healing Hundtäcke

För tävlingshunden eller utställningshunden så är det viktigt att musklerna håller sig varma mellan starterna, varma muskler arbetar bättre och utgör en betydligt mindre skaderisk. Fir-Tech Healing hundtäcke fungerar utmärkt för detta ändamål, ett täcke som kan användas under uppvärmning av hunden och som kan sättas på under pauserna när din hund måste vara redo för nästa start.

Ett tunn fyllning av Synthermax fiber och de invävda keramiska partiklarna som återfinns på insidan av täcket som har den speciella funktionen där dessa omvandlar hundens egna kroppsvärme till elektromagnetisk och infraröd värmestrålning. Denna strålning är det som gör att muskler, leder och senor håller sig i god kondition och det kan även lindra smärta och inflammationer genom ökad blodcirkulation.

Hundtäcket har en lätt vikt och en andasfunktion för största bekvämlighet. Öppningen på ryggen underlättar vid fastknäppning av sele och halsband, den har en hög krage för att även skydda nacken och en bred magplatta som håller täcket på plats.

8. Bucas Freedom Hundtäcke

Catago Fir-Tech Healing Hundtäcke

Med inspiration från hästtäcken har Bucas tagit fram modellen Freedom för hundar. Täcket finns i två olika utföranden, en med en fyllning på 50 gram och en med en fyllning på 300 gram. Det här täcket står emot väta då det är vattentätt samtidigt som det inte blir instängt, tack vare dess andningsfunktion.

Bakbenen på hunden träs igenom täckets bensnören för att hålla täcket på plats även under rörelse. Det finns en liten krage som går upp över nacken och magplattan kan enkelt justeras. Täckets insida är mjukt och skönt för hunden.

Att tänka på inför köp av hundkläder

När du ska köpa kläder till din hund är det viktigt att du tar reda på vilken storlek din hund ska ha. Ett illasittande täcke är både irriterande för din hund plus att det inte uppfyller sin funktion.

Det finns kläder för flera tillfällen, så se till att välja rätt modell för det tillfälle som du har tänkt dig. Att använda ett täcke som är alldeles för varmt är inte hälsosamt för din hund och ett täcke som istället inte håller värmen gör ju ingen nytta.

Frågor och svar

Hur väljer jag rätt storlek på hundkläderna?

För att du ska vara säker på att du väljer rätt storlek på kläderna till din hund bör du mäta din hund. Olika kläder har olika storlekstabeller men de allra flesta kräver att du mäter din hund från manken till svansroten. Då får du ut rygglängden och kan då i flesta fall hitta rätt storlek på hundkläderna.

Behöver min hund vinterkläder?

Det finns inget generellt svar på denna fråga utan det är väldigt individuellt. Precis som människor så fryser vissa hundar mer än vad andra gör. Om du har en hund som har väldigt kort päls eller en päls som saknar underull kan den komma att behöva vinterkläder när det är som kallast. Hundar som är ute mycket under långa perioder, kan också behöva hjälp att skydda sig mot väder och vind.

Hur vet jag om hunden trivs i kläderna?

En hund som inte trivs i sina kläder visar det tydligt. Den kan till exempel vägra att gå när den har fått kläderna på sig eller så försöker den komma undan redan under påklädningen. Om så är fallet, kontrollera passformen och storleken på kläderna så att de är rätt för din hund.