Hund

Bästa Hundhalsbandet 2021 » Bäst i test

Hundhalsband finns i tre olika modeller, fast halsband, halvstryp och helstryp. Sedan kommer varje modell i en uppsjö av utföranden och designer. Många halsband går dessutom att matcha med ett hundkoppel i samma färg och design.

Nylon, läder eller plast, det är några av de material som hundhalsband brukar tillverkas i. Vilket material som du ska välja är dels en smaksak men också beroende på vilken påfrestning halsbandet ska klara av.

Ett läderhalsband är ofta mer slitstarkt än ett i plast och lämpar sig därför om du har en stark hund som har en tendens att dra i kopplet. Dessutom brukar halsbandets detaljer variera, det vanligaste är att ha spänne i plast eller metall men det finns också andra material som förekommer.

1. Halsband Mjukt Rundsytt – Äkta läder

Halsband Mjukt Rundsytt - Äkta läder

Ett halsband i läder är både hållbart och snyggt. Det här är ett halsband som är rundsytt i mjukt läder för att vara behagligt för hunden att bära och inte ge skav på pälsen.

Med hjälp av det nickelpläderade spännet kan man reglera halsbandets storlek en aning. Halsbandets storlekar att välja mellan är annars generösa och de ökar med 5 cm från 25 cm upp till 65 cm.

2. Läderhalsband Swahili

Läderhalsband Swahili

Dessa halsband är resultatet av noggrant handarbete. Varje halsband är pärlade för hand med 100% glaspärlor i fina mönster. Halsbandens grund är tillverkat av kenyanskt koläder och är vegetabiliskt garvade.

För att få en mjuk insida mot hunden har man använt getskinn på insidan. Halsbanden har ett rejält spänne i mässing som är återvunnen, liksom ringen för att fästa kopplet. Swahili läderhalsband finns i fem olika storlekar.

3. Hurtta Weekend Warrior

Hurtta Weekend Warrior

Hurttas hundhalsband Weekend Warrior kommer i sex olika designer. Halsbandet är brett och ergonomiskt utformat för att vara behagligt för din hund att bära. I och med den breda polstringen fördelas eventuella tryck och ryck på ett bredare område på hundens hals och nacke.

Materialet som har använts är polyester men man har förstärkt upp detta med en Houndtex-laminering för att få ett mer hållbart och väderbeständigt halsband. Kopplet fästes i metallringar som är rostfria, liksom spännet på halsbandet.

Spännet och metallringarna är i sin tur fäst i ett slitstarkt nylonband som går genom hela halsbandet, även genom den breda delen av polyester. Halsbandet har dessutom genomgått ett dragtest enligt SFS-EN ISO 13934.

4. Hundhalsband Hunter Swiss

Hundhalsband Hunter Swiss

Märket Hunter har här tagit fram kollektionen Swiss som har en unik design på halsbanden som garanterat drar blickarna till sig. Till halsbandet har man använt kohud som är vegetabiliskt garvat och till insidan har man använt sig av mjuk nappa.

Hunter har särskilt tänkt på miljön när man har tagit fram denna kollektion för att få en så liten miljöpåverkan som möjligt under tillverkningen.

Halsbandet utsida har en röd botten och vita stora kors som utmärker designen. Dessutom är det snygga och välmatchade sömmar som tillför det där lilla extra. Insidan är diskret svart. Metallen som utgör spännet och D-ringen för koppelfästet är båda förnicklade.

5. Be Nordic Halsband

Be Nordic Halsband

Be Nordic från märket Trixie är ett halvstryp halsband med en unik design. Halsbandet är tillverkat av rep och en sjömansknop utgör det obligatoriska dragstoppet.

Repet är tillverkat av polyester och halsbandet pryds även av snygga detaljer i konstläder för att förstärka den nordiska kopplingen. Halsbandet går bra att tvätta vid behov.

Halsbandet finns i tre olika storlekar och varje storlek kan också steglöst regleras. Färgen är mörgrå/brun.

6. Trixie hundhalsband Reflective Paws

Trixie hundhalsband Reflective Paws

Sätt på hunden halsbandet reflective pawas från Trixie och den är redo för promenaden i mörkret. Hela halsbandet har en botten av reflekterande yta som sedan pryds av små tassavtryck.

Halsbandet kan regleras steglöst i storlek, har ett klickspänne i plast och en metallring att fästa kopplet i. Det finns två storlekar att välja mellan, en som har en bredd på 15 mm och en med en bredd på 20 mm.

Materialet är slitstarkt nylon och för att få det extra starkt har man utformat en särskilt knäppning som verkar dragavlastande.

7. Ställbara Halsband – Camo

Ställbara Halsband - Camo

I fyra olika storlekar mellan 25 cm och 66 cm kommer dessa Camo-halsband. De är tillverkade i mjuk nylon och kommer i två olika färger, grön och rosa, båda med camouflage-mönster.

Man sätter enkelt på halsbandet med hjälp av klickspännet i plast och halsbandet går även att reglera steglöst i storlek. Man fäster kopplet i en D-ring av metall.

8. Coolstuff Läder Hundhalsband

Coolstuff Läder Hundhalsband

Med detta halsband kan din hund få en extra cool look. Halsbandet är extra brett för att ytterligare förstärka den coola looken och är försett med popnitar i olika färger runtom.

Det här är ett riktigt slitstarkt och hållbart halsband och man stänger det med hjälp av skärpspännet i metall med dubbla piggar. En rejäl D-ring utgör fästet för kopplet. Tillverkare är det exklusiva märket Dog Artist.

Att tänka på inför köp av hundhalsband

Att välja halsband kan verka vara en enkelt grej, att man bara väljer ett halsband som har en färg och ett mönster som faller en i smaken. Men ett hundhalsband är så mycket mer än bara den yttre designen.

Det finns olika material att välja mellan, olika bredder, halsband med olika funktioner. Vilket halsband du ska välja beror också till stor del på din hund, hur stor den är och om den till exempel drar mycket.

Frågor och svar

Vad är ett hundhalsband?

Ett hundhalsband är ett alternativ till hundsele som möjliggör att man på ett säkert sätt kan ta med sig sin hund ut på promenader. Det är i hundhalsbandet som man fäster kopplet.

Är det säkert att använda halsbandet?

Om du väljer rätt halsband för tillfället och för din hund så är det säkert att använda. Halsbandet måste kunna stå emot kraften från din hund så det är av största vikt att du väljer en storlek och ett material utifrån din hund.

Hur vet jag vilken storlek hunden behöver?

Det enklaste sättet att ta reda på vilken storlek din hund ska ha på sitt halsband är givetvis att prova ut halsbandet på plats. Men om inte det är möjligt kan man istället mäta omkretsen på din hunds hals.

Detta görs med hjälp av ett måttband och det är viktigt att man inte spänner åt måttbanden när man mäter. Det ska få plats ungefär ett pekfinger mellan måttbandet och hunden för att få en behaglig storlek på halsbandet.

Ska jag välja hundhalsband eller sele?

Valet mellan hundhalsband eller sele är en smaksak, både vad du som förare föredrar men också vad hunden är bekväm med. Det går även utmärkt att variera och använda både sele och halsband. Ett halsband kan vara bekvämt att använda vid de dagliga promenaderna då det går snabbt att sätta på och ta av.

En sele kan användas vid särskilda tillfällen, till exempel för att träna din hund på att sluta dra i kopplet med hjälp av sele med framknäppning eller använda sele på vandringar där din hund behöver extra stöd i svår terräng.

Sammanfattning

Det finns alltså halsband för alla hundar, alla tillfällen och alla smaker. Om du ska använda helstryp, halvstryp eller ett fast halsband beror på ditt eget tycke och smak, alternativt bestäms av regler som vid vissa tävlingar och prov får enbart fast halsband användas.

Halsband kan utgöra en snygg accessoar eller bara fylla funktionen för att kunna utgöra de dagliga promenaderna med din hund. De finns i mängder av utföranden där material, design och färg varieras. Det går också att matcha hundhalsbandet med ett sele av samma modell eller ett hundkoppel från samma kollektion. Ett hundhalsband kan tas av och på vid promenaderna eller sitta på hunden längre stunder.

Det är viktigt att din hund har rätt storlek på halsbandet för att inte riskera att din hund kommer lös under promenaden om den skulle dra eller råka rycka till. Även materialet avgör så att hundens halsband blir hållbart och kan stå emot belastningen om din hund drar.