Hund

Bästa Hundgården 2024 » Bäst i test

En hundgård kan ge din hund en möjlighet att vistas utomhus på egen hand. Ett eget revir som den kan röra sig fritt på och utan att du som ägare behöver oroa dig för att ditt staket runt trädgården inte är rymningssäkert.

Det ger både hund och ägare en frihet samtidigt som de får vara ute i friska luften. Viktigt att tänka på är att det måste finnas möjlighet till både sol och skugga, samt att det ska finnas möjlighet för hunden att skydda sig mot väder och vind.

1. Portabel hundhage Nikko

Portabel hundhage Nikko

Det här är en hundhage som är smidig att ta med sig eller flytta runt. Den kan med fördel användas som valphage eller hage vid tävlingar och utställningar. Denna hundhage består av totalt 7 stycken sidosektioner, 1 styck dörrsektion och ett tak.

Sektionerna är 101 cm höga och när de är monterade är hagens storlek 140 x 140 x 152 cm. Det medföljer också en väska för smidig förvaring av alla sektioner när hundhagen inte används. När den är nedmonterad och förvarad i väskan är den också smidig att frakta till exempel till en tävlingsplats, vikten är då 23 kilo.

Taket är tillverkat av slitstark polyester och står emot såväl regn som sol. Det gör att hundhagen blir en säkrare plats för hunden att vistas på. Sektionerna är tillverkade i stål och står därmed stabilt. Denna hage ska enbart användas tillfälligt och inte som en permanent hundgård.

2. Hundgård Large, 15+1 sektioner

Hundgård Large, 15+1 sektioner

Med sina 15 sidosektioner och 1 dörrsektion utgör detta paket en komplett hundgård på totalt 23,04 m2. Sektionerna är tillverkade i galvaniserat stål för att ha en längre hållbarhet i väderpåfrestningar.

Varje sektion består av en ram och galler. Gallret är försett med rutor på en storlek om 6 x 6,5 cm och ramens storlek är 2,5 x 2,5 cm. Varje sektion, inklusive dörrsektionen, är 120 x 180 cm. Själva dörrsektionen har en dörröppning på 61 x 167 cm.

Dessa sektioner kan användas för en nybyggnation men man kan också använda dem för att bygga ut redan befintlig hundgård. Monteringsbeslag ingår. Denna hundgård är lämplig som permanent hundgård.

3. Hundgård sektion med dörr 1,2 m3

Hundgård sektion med dörr 1,2 m3

Även dessa sektioner är tillverkade i galvaniserat stål för bäst hållbarhet när det kommer till utomhusbruk. Varje sektion har en storlek på 1,2 x 1,84 m. Varje sektion har en stålprofil som ram i dimensionen 2,5 x 2,5 cm.

Istället för rutnät är dessa sektioner försedda med vertikala rör som har en diameter om 1,6 cm. Mellan varje rör är det 8 cm. Dessa sektioner är riktigt stabila och de monteras ihop med hjälp av bultar.

Dessa sektioner kan byggas till en fullgod hundgård för permanentbruk. Tänk dock på vilken storlek hunden är så att den inte riskerar att fastna mellan de vertikala rören.

4. Hundgård sektion med dörr 1,2 m, gallergrind

Hundgård sektion med dörr 1,2 m, gallergrind

För en riktig stabil hundgård kan man använda dessa sektioner som består av svetsade rör. Sektionerna tål därmed mer belastning för till exempel större hundar som tar stöd mot sektionerna.

Det galvaniserade stålet som utgör sektionerna är dessutom väderbeständigt för längsta möjliga hållbarhet. Sektionerna kan användas för att montera ihop en fullstor hundgård efter de regler som finns hos Jordbruksverket.

Höjden på sektionerna är 180 cm och de är 120 cm breda. Sektionernas ram är i stålprofil med 25 x 25 mm och de vertikala rören har en diameter om 1,6 cm. Mellan varje rör är det 8 cm.

Att tänka på inför köp av hundgård

Det är mycket att tänka på innan man köper en hundgård. Dels måste man veta varför man vill ha en hundgård, är det för permanent förvaring av hunden/hundarna eller är det som tillfällig förvaring vid till exempel tävling eller prov?

Det finns också olika utföranden och beroende på din hunds storlek så bör man tänka på hur sektionerna är utformade för att inte utgöra en skaderisk för din hund.

Storlek

Hur stor en hundgård ska vara är hårt reglerad i Jordbruksverkets regler. På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa sig till i en enkel tabell vad som gäller i just ditt fall. Storleken på hundgården benämns i kvadrat och det är hundens storlek och antalet hundar som avgör hur många kvadrat som just din hundgård måste vara.

Det finns ett mått för om din hund är ensam i hundgården och detta är utifrån dess mankhöjd. Därefter finns det riktlinjer för hur många kvadrat hundgården måste vara om du har två hundar i den. Är hundarna av olika storlek är det den större hundens mankhöjd som avgör hur många kvadrat som måste användas. Har man tre hundar eller fler så ökas kvadratmetrarna med 4, 6, 8, 10, 12 eller 14 beroende på den största hundens mankhöjd.

Observera att de mått som står angivna på Jordbruksverkets hemsida är ett minimum. Har man möjlighet att ha en ännu större hundgård så är det alltid välkommet. En större hundgård har dessutom möjlighet att innehålla mer miljöberikning och ge mer stimulans till de hundar som vistas där.

Exempel på miljöberikning är stockar eller stenar som hunden kan hoppa upp på, man kan också platsbygga bord eller andra utsiktsplatser. Man kan också inreda hundgården med träd, leksaker eller träningsredskap.

Hållbarhet

För att en hundgård ska ha en lång hållbarhet krävs det att man väljer rätt material från början. Materialet bör vara väderbeständigt då hundgården kommer att slitas av både regn, sol och vind.

Därefter bör man välja ett underlag som är lätt att underhålla och hålla vid ett bra skick. Liksom hundgårdens miljö som hela tiden bör hållas efter för att hålla under många år.

En välskött hundgård i ett slitstarkt material håller i många år, det gäller bara att du underhåller den och lagar i god tid när någonting börjar gå sönder eller rosta.

Frågor och svar

Hur länge får en hund vara i hundgården?

Hundar får vara permanent i en hundgård, vilket är vanligt för till exempel slädhundar. Det krävs dock att man har daglig tillsyn och hunden måste få möjlighet att rastas utanför hundgården minst en gång om dagen.

Det finns alltså ingen tidsbegränsning hur länge en hund får vistas i en hundgård. Ska hunden vistas längre stunder eller till och med permanent i hundgården krävs det att den är miljöberikad, miljön ska alltså vara stimulerande för hunden att vistas i.

Varför ska jag välja en hundgård?

En hundgård kan väljas om man vill att hunden ska vistas mer utomhus men inte har en säker trädgård. Man kan också välja hundgård som en alternativ boendeplats för hunden om man inte har hunden boende inomhus.

Hunden kan också vistas ute i hundgården om husse och matte är borta några timmar, med fördel tillsammans med andra hundar som den kommer väl överens med.

Hur stor ska en hundgård vara?

Det finns riktlinjer att gå efter när det kommer till ytan på en hundgård. Dessa bestämmelser utgår dels ifrån hundens mankhöjd och dels antalet hundar som vistas i samma hundgård.

Riktlinjerna anges i kvadratmeter och en hund som är mindre än 25 cm i mankhöjd och är ensam i sin hundgård behöver minst ha en yta på 6 kvm. En hund som har en mankhöjd på högre än 65 cm måste ha en yta på minst 20 kvm.

Därefter ökar ytan om det blir fler hundar som vistas tillsammans. Har man flera hundar av olika storlekar ska man alltid gå efter riktlinjerna som om man har två hundar av den större av dem.

Kan jag bygga en egen hundgård?

Det går alldeles utmärkt att bygga en egen hundgård så länge de uppfyller de lagar och riktlinjer som finns, både vad gäller storlek, utförande och miljö. Tänk på att en hundgård inte får utgöra någon skaderisk för de hundar som vistas i den.

Hunden ska också ha möjlighet till att skydda sig från såväl kyla, som sol, nederbörd och vind. Underlaget ska också vara sådant som inte skadar hundens tassar och trampdynor.