Hund

Bästa Hundfodret & Hundmaten 2021 » Bäst i test

Att försöka hitta det bästa hundfodret kan kännas som en omöjlighet när man står där framför foderhyllorna i butiken och ska välja bland alla de märken som finns. Varje märke har dessutom ett flertal olika varianter på foder, vilket gör valet ännu svårare.

För att lyckas med konsten att välja det bästa hundfodret för just din hund bör du ha koll på hur mycket energi din hund gör av med på en dag. Alltså hur mycket den arbetar och stimuleras. Det finns foder som är sammansatta för att passa högpresterande hundar bättre, liksom det finns foder som bättre lämpar sig för de äldre hundarna, för de som är kastrerade, för små raser och för stora.

1. FourFriends Adult Hundfoder

FourFriends Adult Hundfoder

FourFriends Adult är ett universellt helfoder för vuxna hundar, oavsett ras. Detta foder riktar sig till vuxna hundar som har en normal aktivering och inte kan räknas som högpresterande. Det är alltså ett foder för vuxna sällskapshundar.

Fodret innehåller 42% torkat kycklingkött, potatis, laxolja och torkade äpplen, för att nämna några av de ingredienserna som utgör FourFriends Adult. Det är dessutom helt fritt från gluten.

2. Orijen Dog Orginal

Orijen Dog Orginal

Orijen riktar in sig på att göra ett foder som ska vara så likt hundarnas riktiga föda när de levde i det vilda. Det har resulterat i ett foder med 85% kötthalt från blandade proteinkällor. Deras Dog Original innehåller färsk kyckling och lufttorkad kalkon och lax. Detta för att bibehålla köttets naturliga ämnen.

Dessutom har man tillsatt hela ägg, inälvor och brosk för att se till att hundarna får i sig alla de näringsämnen som de behöver. Fodret har också berikats med både grönsaker, frukter och örter för att få in hela kostcirkeln för en hund.
Fodret är tänkt för vuxna hundar med normal aktivitet.

3. Royal Canin Medium Adult

Royal Canin Medium Adult

Det här är ett helfoder som lämpar sig för vuxna hundar, de över 12 månader, och som är av medelstor ras. De som räknas till medelstor ras är de som har en vikt på mellan 11-25 kilo.

Det här fodret är särskilt sammansatt för att kunna stärka hundens immunförsvar och för att främja en god matsmältning och därmed en god mag- och tarmhälsa.

Foderbitarna, liksom nivåerna av energi och vitaminer är särskilt anpassade för att passa medelstora hundar. Fodret innehåller också flera omega-3 fettsyror som bidrar till en frisk hud och vacker päls.

4. Purina PRO PLAN Medium Adult

Purina PRO PLAN Medium Adult

Medium Adult från Pro Plan är särskilt sammansatt för att passa vuxna hundar av medelstora raser. Det är ett helfoder som innehåller allt din vuxna hund behöver när den har en normal aktivitets nivå.

Fodret har kyckling som största proteinkälla och har även tillskott som ska främja ledfunktionen, pälskvaliteten samt hundens tänder. Till exempel har man tillsatt flera olika Omega3-fettsyror, zink, vitamin D & E och även biotin för att nämna några.

5. High Prairie Canine Formula Hundmat

High Prairie Canine Formula Hundmat

Med proteinkällor som bison och hjort är det här fodret från Taste of the wild ett smakrikt foder som även passar kräsna hundar. För att utgöra ett komplett helfoder har man även tillsatt frukter, bär och grönsaker. På så sätt har man täckt in hela näringsbehovet hos hundarna samt att det stimulerar hundens naturliga immunförsvar. Fodret High Prairie Canine Formula passar extra bra till hundar som har en hög aktivitetsnivå och gör av med mycket energi.

6. Eukanuba Nature Plus+

Eukanuba Nature Plus

Nature Plus+ har en bas med 75% färskfrusen lax. I och med att lax utgör en stor del av fodrets innehåll är ämnen som Omega3 och Omega6 inkluderade.

Dessa fettsyror främjar både hundens pälskvalitet och hud. Hundar som har problem med eksem brukar fungera bra på ett foder med lax som proteinkälla. V

idare har man tillsatt vitaminer och mineraler som är nödvändiga för hunden genom att blanda i grönsaker och frukt. För hundens tandhälsa har man därutöver tillsatt DentaDefense.

7. Hundfoder Appetitt Adult Maintenance

Hundfoder Appetitt Adult Maintenance

För vuxna hundar i medelstora raser finns Adult Maintenance från Appetitt att välja på. Fodret är sammansatt för att passa behovet hos hundar som har en ålder på mellan 1 – 7 år.

Detta är ett komplett helfoder som täcker in hela hundens behov när den har en normalt aktivitetsnivå. Fodret innehåller ris och kyckling, vilket brukar vara skonsamt mot magen för de hundar som är känsliga. Därutöver har man tillsatt flera fettsyror, mineraler och vitaminer för att täcka in hela hundens näringsbehov.

8. Mästers Komplett Hundfoder

Mästers Komplett Hundfoder

I samarbete med Sveriges Yrkesjägares Förening har man här tagit fram ett komplett hundfoder som passar hundar med en aktivitet på låg- eller normalnivå.

Detta foder används till exempel till jakthundar när det inte är högsäsong för jakt och de behöver mindre energi än när de är arbetande.

För att hålla hud och päls i god kondition har man tillsatt både Omega3 och Omega6. Utöver det har man också tillsatt linfrön för att främja en god matstältning.

9. Acana Hundfoder Grass-Fed Lamb

Acana Hundfoder Grass-Fed Lamb

För de hundar som är känsliga eller har allergier kan Grass-Fed Lamb från Acana vara ett alternativ. Detta foder har bara en proteinkälla vilket underlättar om ens hund lider av foderallergi, samt att det är helt fritt från spannmål.

Fodret innehåller både kött, brosk och inälvor från lamm som är uppväxta på gräs, på så sätt får hunden i sig viktiga vitaminer och mineraler på ett naturligt sätt. För att täcka in hela kostcirkeln har man även tillsatt linser, frukt och grönsaker som de alla tillför något för hundens välmående.

10. Magnussons Spannmålsfria

Magnussons Spannmålsfria

Precis som namnet antyder så är detta ett spannmålsfritt helfoder för vuxna hundar i alla storlekar. Fodret lämpar sig till de hundar som har en aktivitetsnivå någonstans mellan normal och hög.

Stora hundar som behöver extra energi för att kunna växa till sin storlek kan också äta detta foder som junior. Detta foder är helt tillverkat i svenska råvaror, i Sverige, och innehåller bland annat 44 procent färskt, svenskt nötkött.

Utöver nötkött utgör också potatis en relativt stor del av fodret men för att hunden ska få i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler har man gjort en sammansättning av ägg, rapsolja och en del grönsaker och bär.

11. Hundfoder Doggy Professional Aktiv

Hundfoder Doggy Professional Aktiv

Foderserien Professional från Doggy är särskilt framtagen för att passa de hundar som har en något högre aktivitets nivå. Deras Aktiv lämpar sig för hundar som är hårt arbetande med en hög nivå av aktivitet.

Exempel på hundar som anses arbeta hårt är jakthundar under säsong, draghundar eller hundar som utövar agility på en hög nivå. För att möta de krav som då uppstår har man gjort en sammansättning av bland annat kyckling och ägg. Man har även tillsatt nyponpulver som är bra för hundens leder.

12. Hundfoder Halla Standard

Hundfoder Halla Standard

För de lite äldre hundarna, eller de hundar som inte har så hög aktivitetsnivå, finns Halla Standard. Detta är ett komplett helfoder med svenska kvalitativa råvaror.

Proteinkällan är blandad från kyckling, nöt och fläsk. I och med att fodret lämpar sig till äldre hundar har man tillsatt extra glukosamin som är bra för stela och trötta leder.

Utöver det så finns alla de vitaminer och mineraler som din vuxna hund behöver i sin dagliga fodergiva, till exempel D-vitamin och flera olika B-vitaminer. Fodret kan ges till såväl små hundar som stora, här spelar varken ras eller storlek in.

13. Hill’s Prescription Diet Canine Hundfoder

Hill’s Prescription Diet Canine Hundfoder

Detta är en foderserie som är framtagen av tillverkaren Hill’s och är ett veterinärfoder. Varje enskilt foder i denna serie är utvecklad för att passa olika veterinärmedicinska behov.

Det här fodret ska endast ges på ordination av veterinär för att få kontroll över en medicinsk åkomma. I sortimentet finns bland annat foder mot njursjukdomar, problem med mage och tarm, urinvägsinfektion och foder för de hundar som har problem med sin vikt.

När man utfodrar med Hill’s Prescription Diet hundfoder ska man ha regelbunden kontakt med sin veterinär för att följa upp hur hunden mår.

14. Arion Adult Medium Salmon & Rice

Arion Adult Medium Salmon & Rice

Med en blandning av lax och ris är detta foder framtagen speciellt för hundar med känslig mage eller foderallergier. Fodret är sammansatt för att passa vuxna hundar med en normal aktivitetsnivå.

I framtagningen av detta foder har man även tänkt på hundens tandhälsa och därefter utformat foderkulorna så att de ska främja en god tandhygien.

Lax är den ena proteinkällan av animalisk karaktär, på så sätt är det lätt att göra en fodereliminering till de hundar som är överkänsliga eller har någon typ av foderallergi.

Att tänka på inför köp av hundfoder

Det du behöver tänka på när du ska välja hundfoder är att du framförallt ska ha ett foder som passar din hunds aktivitetsnivå och din hunds ålder. En del fodertillverkare har särskilt foder för valpar, juniorer, vuxna och seniorer.

Dessa foder är särskilt sammansatta för att tillgodose behoven som uppstår i de olika faserna av hundens liv. Därefter kan du också behöva ha i åtanke om du vet redan innan att din hund har en känslig mage eller är allergisk mot något.

Det finns foder som är mer lämpat för de med känslig mage och de foder som bara har en animalisk proteinkälla för att lättare kunna ges till foderallergiska hundar.

Är din hund kräsen i maten kan det vara bra att hitta ett foder som har är smakrikt och innehåller naturliga råvaror. Det brukar gå hem hos de flesta hundar som gärna hoppar över en måltid då och då.

Frågor och svar

Hur vet jag vilket hundfoder jag ska välja?

Foderhyllorna kan lätt kännas som en djungel och det kan vara svårt att veta vilken säck man ska välja. Utgå från din hunds ålder, storlek och aktivitetsnivå när du ska leta dig fram bland hyllorna.

Om din hund har allergi mot något födoämne behöver du också läsa innehållsförteckningen på fodersäcken så att du undviker det ämne som din hund inte tål.

Hur länge håller hundfodret med öppnad förpackning?

En säck med torrfoder håller vanligtvis runt 5 – 6 månader när den är öppnad. Tänk på att förvara säcken mörkt och svalt samt att man är noga med att stänga säcken igen mellan varje giva. På så sätt håller man fodret fräscht och smakrikt längre.

Hur mycket hundfoder behöver min hund?

Hur mycket foder som just din hund ska ha står oftast på fodersäckens förpackningen. Det finns alltid en tabell på förpackningen som visar ett spann på hur stor en dagsgiva bör vara för din hund. Denna tabell brukar anges efter din hunds vikt eller förväntade vikt om det är ett valpfoder.

Sammanfattning

Det kan vara bra att läsa på lite om de olika fodersorterna som finns för att se vad som skulle kunna passa din hund bäst. Det finns också särskilt foder för allergiska hundar eller för de som har en känslig mage. Så om din hund har något problem, antingen med magen eller att hålla vikten bör du ta ett foder som hjälper dig att ha detta under kontroll.

Det finns flera hundra fodersorter att välja mellan, alla med olika sammansättningar och ändamål. Varje hund är dessutom sin egen individ med särskilda behov av energi, näring, vitaminer och mineraler. Därför är det viktigt att man först räknar ut vad ens hund har för behov och sedan hittar ett foder som stämmer på in på dessa.

Exempel på kriterier som styr din hunds behov kan vara ålder, aktivitetsnivå, födoämnesallergi eller tandhälsa. Förutom proteinkällor, tillsatser och energinivå kan man också blanda in storleken på foderkulorna.

En hund med dålig tandhälsa, en hund som behöver kunna äta med munkorg på eller en hund som helt enkelt har en liten mun kan behöva kulor som är mindre än det normala. Andra hundar föredrar större bitar för att få mer tuggmotstånd, som också främjar tandhälsan då tandsten motarbetas.

Är man osäker på vilket foder som man ska välja till sin hund kan man med fördel ta hjälp av en diest för hund, butikspersonal eller ta kontakt med olika foderleverantörer.