Hund

Bästa Hundburen 2024 » Bäst i test

En bra hundbur är något som alla hundägare bör skaffa. Men innan köpet kan det vara klokt att läsa igenom en text som jämför de olika burarna. På så sätt kan man enkelt se vilka fördelar och nackdelar varje bur har.

Här tar vi upp det här och mycket annat. Du får till exempel veta mer om vilken storlek du bör välja på din hundbur, och du kan även läsa mer om fördelarna med att ha en hundbur.

1. Bilbur PRO 2

Bilbur PRO 2

Den här hundburen är tillverkad av aluminium och den har krocktestats av TÜV med gott betyg. Dess dörr har ett smart låssystem som är omöjligt för hunden att få upp, man samtidigt lätt för hundägaren att hantera.

Buren kräver inte något underhåll och det är lätt att fästa den tack vare låsbältet som ingår. Det är dessutom en tung bur som står stadigt på bagagerumsgolvet. En annan fördel med den här buren är att den är tystare än en vanlig metallbur.

Burens bakre vägg är förstärkt och sidoväggarna är helt täckta nertill. Tack vare de övre aluminiumstängerna kan man dock se hunden även från förarsätet. Burens dörr är gjord av enbart aluminiumstänger och det gör att luften kan cirkulera i buren. Den här buren kräver inte heller något underhåll.

2. Trixie Gulliver transportbur

Trixie Gulliver transportbur

Det här är en hundbur tillverkad i robust plast. Den har en dörr av metall och den är kompatibel med International Air Transport Association eller IATA. Det betyder att i stort sett alla världens flygbolag accepterar buren vid flygturer.

Burens dörr kan stängas och låsas med ett enkelt handgrepp, den har luftslitsar för god ventilation och i burens lock finns bra förvaring för koppel, hundgodis eller andra tillbehör. Det går också att beställa hjul till buren som fästs helt utan verktyg.

En stor fördel med den här buren är att man enkelt kan separera dess botten och lock genom att låsa upp och lossa snäppfästena. Det är till rejäl hjälp när buren ska rengöras eller om hunden inte vill gå ur transportburen hos veterinären till exempel.

3. MIM Variocage Enkel

MIM Variocage Enkel

Den här hundburen kan enkelt anpassas till din bils bagageutrymme genom att dess djup kan kortas eller förlängas genom en teleskopmetod. Den har en låsbar grind som håller sig öppen även om man parkerat på lite sluttande mark.

Det sker tack vare att grinden har gasdämpare. Om något skulle ske så att den ordinarie grinden inte kan öppnas finns det också en evakueringslucka bak på buren som inte bör blockeras.

Buren är också krocktestad av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och buren går igenom testerna med gott resultat. I och med teleskopfunktionen komprimeras buren vid en kollision. När det sker är risken också mindre att människor skadas av buren vid en olycka. Vikten på 30 kilo gör också att buren står stabilt.

4. Aluline Dubbel Transportbur för Bilen

Aluline Dubbel Transportbur för Bilen

Om du har två hundar är det här en bra lösning. Det finns flera skäl till att inte ha flera hundar i samma bur och här är buren delad i två med en mellanvägg. Ska du transportera en större hund, eller om du behöver använda hela buren, kan du enkelt dra ut mellanväggen.

Buren är tillverkad av lätt aluminium och den har rundade hörn. För att buren ska passa i de flesta kombibilar är framsidan och baksidan av buren också något lutande. Dörrarna är låsbara och utrustade med små plastknoppar. Det gör att du slipper oljud från buren.

5. MPS Skudo Car Transportbur

MPS Skudo Car Transportbur

Den här buren passar både som transportbur i bagaget, eller som handbagage på båt eller flyg. Luftslitsarna ser till att luft kan cirkulera i buren och det finns också en dräneringsmatta i botten. Det gör att hunden inte behöver sitta blött om en olycka sker.

På burens utsida finns förvaring för koppel, vattenflaska, matskål eller viktiga papper. Det är också lätt att transportera buren eftersom att den har två stabila handtag på ovansidan. Buren kan också delas i en ovandel och en botten. Dess grind är tillverkad i metall medan resten av buren är i stabil plast.

6. Transportbur Feria

Transportbur Feria

En transportbur i plast med dörr av metall. Buren kan delas i en topp och en botten vid behov och delningen går snabbt tack vare de låsbara klickfästena. Burens två delar säkras dessutom av fyra bultar. Burens dörr kan öppnas på vänster eller höger sida, och dessutom kan man ta bort den helt om man så vill. Buren har galler av metall på sidorna för bättre ventilation.

7. Transportkoja First Class Basic

Transportkoja First Class Basic

Det här är mer en koja än en transportbur. Det är en bra plats för hunden att dra sig tillbaka på men den skyddar inte direkt vid en krock. Kojan har sidor av tyg och nät. Det finns också en stomme av metall som gör buren lite mer stabil.

En stor fördel är att buren enkelt kan vikas ihop men en starkare hund kan enkelt bita eller riva sig ut genom sidorna på kojan.

8. Trixie Friends on Tour Ryan transportväska

Trixie Friends on Tour Ryan transportväska

En mindre transportväska för små hundar. Den passar bra för kortare resor till veterinären och den går att använda också på buss eller tåg. Väskan är tillverkad av tyg och den går att öppna från kortsidan eller ovanifrån.

Öppningen sker med hjälp av dragkedjor. I väskan finns också en botten som enkelt kan tas bort och städas. Bottnen gör också väskan mer stabil. Transportväskan är dock liten i storleken och eftersom att den är tillverkad i tyg bör hunden inte väga alltför mycket eller vara för stark.

Ett stort plus är dock att väskan eller buren kan bäras med den medföljande axelremmen. Det gör att man har händerna fria under tiden man transporterar sin hund.

Att tänka på inför köp av hundbur

Se till att hundburen är stor nog för hunden. Se även till att den inte låter för mycket. Det blir irriterande både för förare, passagerare och såklart för hunden. Provkör gärna bilen med buren på olika vägar för att se hur det känns.

Fundera också på hur buren ska förankras i bilen. En stor och tung bur kanske inte behöver fästas alls. En mindre plastbur kan antingen behöva sättas fast med bilbältet, med stoppar eller på annat sätt.

Du behöver också ha koll på om du ska transportera en eller flera hundar. Kanske är det bättre att investera i en dubbel hundbur med en gång.

Fördelarna med att använda hundbur

Det finns väldigt många fördelar med att använda en hundbur. För det första blir transporten säkrare för både djur och människa. Man vet var man har hunden och den kommer inte plötsligt upp i knäet på föraren. Dessutom flyger inte hunden omkring vid en olycka.

För det andra slipper man att hela bilen smutsas ner av blöta eller smutsiga tassar. Med en bur stannar fukt och smuts där. Sedan kan man lätt rengöra den vid behov.

En annan stor fördel är att buren i regel går att låsa. Om den täcker hela eller största delen av bilens bagageutrymme kan man lämna bagageluckan öppen utan att någon kan ta hunden, eller ta sig in i bilen.

Frågor och svar

Vilken storlek på hundbur ska jag välja till min hund?

Hundens bur måste vara lagom stor. En hund som åker i en för liten bur kan inte röra sig som den vill eller behöver. En alldeles för stor bur kan göra så att hunden skadas allvarligt vid en krock eller olycka då den kastas runt allt för mycket i bilen.

Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om exakt vilka mått som gäller. Hunden ska bland annat kunna vända sig obehindrad. När det gäller burens bredd ska den vara minst 2,5 gånger hundens bröstbredd. På längden ska buren vara minst 1,10 gånger hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står upp normalt.

Måste min hund färdas i bur?

Hunden måste sitta säkert förankrad i bilen. Det kan vara bakom ett stabilt lastgaller, i en hundbur eller i en sele som sitter fast med ett hundbilbälte. Om man vanligtvis inte transporterar en hund och stöter på en lös sådan vid vägen, eller om man råkar köra på en hund kan det dock vara befogat att köra den utan bur. Samma sak gäller om den egna hunden blir allvarligt sjuk eller skadad. Det är dock ingen garanti för att man slipper böter.

Kan jag få böter utan hundbur?

Ja och nej. Om hunden inte sitter förankrad på ett säkert sätt, i en bur eller i ett hundbälte, räknas den som osäkrad last. Om du har ett hundbälte till ditt djur och det används får du inte böter men om du varken har det eller en hundbur kan du få böta. Som förare får du böta 1500 kronor per lös hund i bilen. Det är samma belopp som en person som åker utan bilbälte får betala vid en kontroll.