Hund

Bästa Hundbenet 2024 » Bäst i test

Alla hundar uppskattar ett riktigt gott hundben. De allra flesta lyser upp när de märker att det är dags att få ett hundben och hunden kan börja slicka sig runt munnen och se förväntansfull ut.

Ett hundben kan ges i olika syften och det finns också olika modeller av hundben, beroende på vad syftet med det är. En del hundben är särskilt utformade och framtagna för att främja en god munhygien och reducera uppkomsten av plack och tandsten. Andra hundben används som ett kompletteringsfoder och även för stimulering till hunden.

Till skillnad från hundgodis så räcker ett hundben längre, det är alltså inget som man använder som belöning under träning när man bara vill ge en godbit lite snabbt. Däremot så kan man ge det som en belöning direkt efter träningen när man är klar.

I och med att hunden under en längre tid får bita och tugga så reduceras även dess stressnivå då detta är beteenden som har en lugnande inverkan på hunden. Ett hundben kan alltså ges i olika syften, men oavsett vilket syftet är så kommer garanterat din hund att uppskatta det.

1. Barkoo tuggben med våmfyllning

Barkoo tuggben med våmfyllning

Tack vare den hårda råhuden så räcker tuggbenet längre samtidigt som det stärker din hunds tandkött och ger den renare tänder. Innanför råhuden gömmer sig en god fyllning av våm, något som din hund garanterat kommer att uppskatta.

Barkoo tuggben tillverkas helt utan konserveringsmedel och färgämnen vilket gör att tuggbenet endast är tillverkat av naturliga råvaror med bibehållen smak för att väcka intresse och aptit från din hund.

Tuggben med våmfyllning från Barkoo finns i tre olika storlekar, 12 cm, 17 cm och 22 cm. Storleken på 12 cm har en vikt på 330 gram och de övriga två har en vikt på 630 gram.

2. Hundtugg Braaaf Köttben

Hundtugg Braaaf Köttben

Braaaf Köttben är ett helt naturligt hundtugg på 25 cm. Det här benet är rejält och aktiverar hunden under en längre tid. Benet tillåter hunden att få utlopp för sina urinstinkter när det kommer till föda, här kan hunden bita, gnaga och dra loss små bitar av kött från benet.

Precis samma beteende som om den själv skulle ha fällt sitt byte. Benet kan ges till alla hundar, oavsett storlek och ras. Förutom att det ger stimulering främjar det också en god tand- och munhygien.

3. Tuggrulle med oxlunga

Tuggrulle med oxlunga

Det här är ett riktigt smaskigt tuggben till din hund, ett hundben som kan hålla den sysselsatt under lång tid. Den har en stomme av råhud från oxe och utanpå är det torkad och tvinnad oxlunga som tillför extra smak.

Varje tuggpinne väger ca 44 gram och är runt 27 centimeter lång. Dessa är främst avsedda till större hundar och kan användas som belöning eller aktivering.

4. VeggieDent

VeggieDent

VeggieDent är utformad för att rensa hundens tänder från plack och tandsten samtidigt som dess innehåll bidrar till en god andedräkt i upp till 24 timmar. Dessa tuggben finns i flera olika storlekar för att kunna bidra till god munhygien för hundar oavsett storlek.

VeggieDent är smakrika och aptitliga för hunden och är helt och hållet vegetabiliska. Tack vare att det är lågt kaloriinnehåll kan dessa ben ges ofta till hunden, gärna dagligen för att upprätthålla friska tänder och en välmående mun. Det är cirka 15 ben i en förpackning.

5. Pedigree DentaStix

Pedigree DentaStix

Pedigree DentaStix hjälper dig att hålla hundens tänder i gott skick. Man kan med gott samvete ge en DentaStix om dagen för att hålla tänder och tandkött rena och starka. Tuggpinnen är utformad som ett kryss om man tittar på tuggpinnens kortsida.

Denna speciella utformning gör att plack kan reduceras med upp till 80% om din hund får en DentaStix om dagen. DentaStix lämnar dessutom inga smulor efter sig och det blir inget kladd på matta eller golv. Dessa tuggben från Pedigree finns i olika storlekar för att passa till alla hundar, stora som små, gamla som unga.

6. Best Friend Tuggpinnar

Best Friend Tuggpinnaar

En mixad påse med tuggpinnar på totalt 350 gram och två olika smaker från Best Friend. I påsen finns det flera mindre tuggben som har torkad anka eller kyckling virad runtom.

Dessa ben är cirka 12 centimeter långa och har en konsistens som gör att benen är lättuggade. De lämpar sig därför extra bra till valpar, små hundar eller äldre hundar som har dåliga tänder. Den torkade kycklingen och ankan medför extra smak till tuggpinnen och gör den riktigt aptitlig för din hund.

7. Ox-Senor

Ox-Senor

Ge din hund naturligt hundtugg i form av torkade ox-senor. Dessa är både smakrika och räcker länge till din hund. Segheten i dessa senor bidrar till en god tandhälsa då det hjälper tänderna att hållas rena från plack.

Då detta är ett naturligt hundgodis så kan både storlek, form och färg variera i en påse. Inga extra tillsattser eller konstgjorda ämnen vilket gör att detta hundtugg även är lämpligt att ge till hundar med känslig mage eller födoämnesallergi.

8. Jack’s Happy Bones

Jack’s Happy Bones

Happy bones som är helt utan socker eller konstgjorda ingredienser och därför ett bra alternativ för din hund. Då storleken är relativt liten, med en längd om 75 mm blir dessa tuggben optimala för valpar eller mindre hundar.

Benen är dessutom mjuka att tugga på, något som är fördelaktigt för en valps tänder. Benen finns i två smaker, biff och kyckling. Vill du ge din stora hund Happy Bones så kan du istället välja att dela de till ännu mindre bitar och använda som belöningsgodis vid träning.

Att tänka på inför köp av hundben

Tänk på att olika hundben har olika egenskaper. De hundben som är framtagna för att motverka plack och främja munhälsan har en särskild utformning och sammansättning. Dessa ben brukar inte heller räcka särskilt länge och är inget som man ger till hunden om man vill att den ska stimuleras en längre stund.

Viktigt är också att tänka på storleken på det hundben som man ger. En valp eller en liten hundras bör inte få allt för stora tuggben då deras tänder och käkar inte är lika starka. Lika så bör inte en större hund få allt för små tuggben då de lätt kan fastna i halsen istället. Hundben har även olika konsistenser, något som man också bör ta hänsyn till när man väljer hundben till sin hund. En hund som är gammal och kanske har dåliga tänder, bör få lite mjukare och skonsammare tuggben som är lättare att bita på.

Tuggben kommer också i olika smaker och din hund kommer garanterat att hitta just sin favorit bland alla som finns att välja mellan.

Frågor och svar

Vad är ett hundben?

Ett hundben är en form av belöning, godis eller kompletteringsfoder för hund. Det kan ges till hunden som ett komplement till dess vanliga utfodring men också i syfte att stimulera och aktivera hunden.

Ett bra hundben räcker länge och håller din hund sysselsatt med naturliga instinkter. Om man har en mycket aktiv hund och är iväg på en längre och krävande utflykt kan man ge hunden ett ben under utflykten så att den får ny energi och orkar vara med längre.

Vad är hundben gjorda av?

Vad hundben är tillverkade av varierar mellan olika märken och varianter. En del tuggben är tillverkade helt i naturliga råvaror där man har använt animaliska ben, muskler och leder för att få ett bra och gott tuggben.

Andra tuggben kan vara konstgjort framställda för att få en viss egenskap, till exempel de tuggben som ska ha positiva effekter på hundens mun- och tandhälsa.

Är hundben och tuggben samma sak?

Ja, hundben och tuggben är samma sak. Det är två olika namn för samma produkt och det kan även kallas för tuggpinnar. De kommer i olika former, färger och smaker. Det är upp till tillverkaren alternativt butiken om det väljer att döpa det till hundben eller tuggben. Därför kan det vara olika skyltat på olika butiker.