Katt

Bästa GPS-Halsbandet till katten 2024 » Bäst i test

Att använda en GPS på sin katt kan bespara ägaren på mängder av oroliga timmar. Timmar där man sitter och väntar på att katten ska komma hem men den lyser med sin frånvaro.

En del katter har dessutom för vana att då och då vara borta flera dygn i sträck. Då kan det kännas tryggt att få kontroll på kattens position via ett GPS-halsband. En del GPS:er säljs ihop med att tillhörande halsband men de allra flesta går att använda ihop med ett vanligt katthalsband då de enkelt fästes med clips.

Vissa modeller tillåter att man följer sin katt i realtid medan andra uppdaterar positionen med jämna mellanrum. Oavsett så ser du vart din katt har befunnit sig och även om positionen uppdateras, något som kan vara lugnande då man åtminstone kan utesluta att katten har råkat ut för en olycka.

1. MiniFinder Atto GPS Tracker

MiniFinder Atto GPS Tracker

För utekatten som brukar vara borta en längre tid från sitt hem är GPS tracker MiniFinder Atto ett bra alternativ. Denna GPS har en batteritid på cirka 20 dagar när den befinner sig i standby-läget. När den är igång räcker batteriet i cirka 3-4 dagar.

Du kan följa hur din katt rör sig genom att sätta på live-läget. Då uppdateras din katts position var 30:e sekund, allt för att du ska ha aktuell position vid händelse av att katten har sprungit bort. GPS:en har en nätt storlek och väger bara 38 gram, exklusive halsband.

MiniFinder erbjuder dig dessutom att prata med din katt då den har en inbyggd högtalare. På så sätt kan du locka katten att komma hem eller försöka få den att stanna kvar på platsen den är på så att du kan komma ikapp och hämta den. Alla positioner sparas i GPSen i upp till ett år.

Dessutom kan du sätta upp ett virtuellt staket med hjälp av GeoFence. Då larmar GPSen när din katt rör sig utanför detta område. MiniFinder är helt vattentät med IP67-klassning. Det innebär att den inte bara tål regn utan även tål att sänkas ned i vattnet vid till exempel bad.

2. TK-911 Mini GPS-spårare

TK-911 Mini GPS-spårare

Med hjälp av Google Maps har denna GPS för katter en räckvidd som är obegränsad, något som är extra bra för utekatter som har ett stort revir. När GPS:en är i standby har den en batteritid på ungefär 5-6 dagar. TK-911 ansluts till en app eller direkt till datorn och på så sätt kan du spåra din katt i realtid.

Det medföljer ett halsband som är 2 cm brett och har en längd på 35 cm som enkelt kan klippas av men det går även bra att sätta GPS-spåraren på ett eget halsband om man hellre vill det.

Denna GPS använder simkort som måste stödja 2G. Detta för att det går åt mobildata när man spårar via realtidsspårning. När GPSen är i standby fungerar det inte att spåra i realtid men man kan däremot ringa eller skicka ett sms till trackern och därefter få koordinater vart din katt befinner sig. Med IP-klass 65 går den även bra att använda utomhus när det regnar då den tål både regn och fukt.

3. Tractive IKATI GPS-tracker Katthalsband

Tractive IKATI GPS-tracker Katthalsband

Tractive IKATI är inte bara en GPS utan också ett aktivitetshalsband för din katt. Denna GPS registrerar hur mycket din katt rör på sig om dagarna samtidigt som den samlar in information om kattens rörelsemönster och position. Du håller enkelt koll på din katt genom den tillhörande appen och kan därifrån även följa din katt i realtid. Batteritiden är cirka 2-5 dagar beroende på hur mycket den används. På bara två timmar laddas batteriet till fullt och är redo att användas igen.

Du har möjlighet att ringa in ett område med hjälp av ett virtuellt staket om du vill ha notiser på när din katt lämnar tomtgränsen till exempel. GPSen är helt vattentät och kan användas utomhus i alla väder. För att den ska fungera behöver man köpa till ett månadsabonnemang. Längden på GPSen är 7,2 cm, bredden är 2,9 cm och den har en höjd om 1,6 cm. Vikten är ca 30 gram. Den är dessutom helt vattentätt och kan användas utomhus i alla väder och även badas med.

Att tänka på inför köp av GPS-Halsband till katten

Olika modeller av GPS-halsband till din katt har olika funktioner. En del tillåter spårning i realtid medan andra istället uppdaterar kattens position efter ett visst antal sekunder. Innan du investerar i en GPS bör du fundera på vad som är viktigt för dig. Det finns också andra funktioner att ta hänsyn till, till exempel möjligheten att prata med ditt djur, att registrera dess aktivitetsnivå och att sätta upp ett virtuellt staket för att nämna några.

Batteritiden kan också vara en avgörande faktor, om du vet att din katt oftast kommer hem varje dag så spelar det kanske inte så stor roll vad GPS:en har för batteritid. Vet du dock med dig att din katt tenderar att vara borta flera dagar i sträck behövs det istället en GPS som tillåter en längre batteritid, kanske på upp till en vecka.

Det är bra att läsa på lite om de olika modellerna som finns för att kunna komma fram till vad som är viktigt för dig. De har också olika IP-klassningar vilket innebär att de tål vatten olika bra. En del tål regn och fukt och fungerar därmed utmärkt att ha utomhus i regnet medan andra har en högre klassning och tål att sänkas ned i vattnet och badas med.

Frågor och svar

Vad är ett GPS-Halsband?

Ett GPS-halsband hjälper dig att hålla koll på vart din utekatt befinner sig någonstans. Man kan spåra katten i realtid genom en app eller dator, alternativt så kan man begära att GPS:en ska sända positionen för vart din katt befinner sig.

Varför behöver katter halsband med GPS?

Det är mest för ägaren som det är skönt att använda ett halsband med GPS. En utekatt kan utan problem vara borta flera dagar ibland om den har ett stort revir att patrullera på. Då kan det vara skönt att kunna koppla upp och se vart katten är någonstans.

På så sätt kan man också se om den rör på sig eller om den har varit på samma plats under en längre tid och man ska misstänka att den har varit med om en olycka eller är skadad.