Katt

Bästa Foderautomaten 2024 » Bäst i test

En foderautomat kan underlätta utfodringen av din katt. Med hjälp av denna kan du se till att din katt regelbundet får mat även om du är på jobbet eller ligger och sover. Dessutom kan en foderautomat med chipavläsning underlätta om dina katter äter olika sorters foder, om en behöver medicin eller går på någon diet. Foderautomaten kan placeras var som helst i hemmet, till exempel i köket, i närheten av kattbädden eller vid klösmöbeln.

Foderautomaten kan också förenkla utfodring på till exempel kattpensionat. Där kan man ställa in en foderautomat i kattens egna rum tillsammans med leksaker, en skön kattbädd och andra saker som får katten att känna sig som hemma. För personal på katthem och kattpensionat kan en foderautomat underlätta en hel del då det inte alltid är bemannat.

1. SureFeed Microchip foderautomat

SureFeed Microchip foderautomat

Om du har flera katter som äter olika mat, någon katt som kanske går på diet eller också har en hund i hemmet så är denna foderautomat att rekommendera. Den känner av vilken individ som kommer till vilken skål och ser till att det är rätt katt som får rätt foder. Detta görs genom att man programmerar automaten till att känna av kattens chip i nacken som den är ID-märkt med.

Har din katt ingen ID-märkning kan du istället sätta fast den medföljande taggen i kattens halsband som då identifierar din katt vid automaten. När din katt lämnar matskålen stängs locket igen så att inga andra djur kommer åt det som eventuellt finns kvar i skålen. Skålen rymmer 4 dl och är utbytbar.

2. Foderautomat Catmate stor

Foderautomat Catmate stor

Med Catmate foderautomat får du en helt ny kontroll över din katts foderintag. Den här maskinen kan inte bara programmeras till att ge upp till 3 måltider per dag, den kan även programmeras för att ge exakt rätt mängd torrfoder utifrån fodrets vikt. Du ställer enkelt in de inställningar du önskar på en tydlig LCD-display.

Foderautomaten är mycket enkel att använda och fodret fylls på i silon som har ett lock med säkert lås så att din katt inte kommer åt fodret som den inte ska ha. Behållaren rymmer cirka 3 kilo torrfoder. Både foderbehållaren och matskålen tål att maskindiskas och är därmed enkla att hålla rena.

3. TX2 Foderautomat batteri

TX2 Foderautomat batteri

Två måltider á 3 dl kan den här foderautomaten servera till din katt. Måltiderna placeras i separata matskålar med enskilda lock som ställs in med hjälp av en timer. Timern kan ställas in på en tid upp till 48 timmar och det är ett vred per lock, så att din katt kan få två måltider vid olika tidpunkter.

TX2 fungerar lika bra att servera torrfoder i som blötfoder. Ska du ge katten blötfoder placerar du enkelt de medföljande kylpacket i ett fack under respektive skål för att hålla maten fräsch fram till servering. Matskålarna kan tas ur och diskas i maskin.

4. Foderautomat Staywell Petpod

Foderautomat Staywell Petpod

Staywell Petpod har utrymme för att förvara två måltider under varsitt lock. Locken kan ställas in på olika tider vilket enkelt görs med en digital timer. När tiden är inne öppnas locket och din katt kommer åt maten därunder. Det ryms cirka 200 gram torrfoder i vardera matskål.

Matskålarna kan du enkelt ta ur och diska i maskinen vid behov. Foderautomaten används ihop med 2 AA-batterier och på automaten finns en tydlig indikator som visar batterinivån. Staywell Petpod är en enkel foderautomat att använda.

5. Foderautomat Eatwell

Foderautomat Eatwell

Fem måltider kan denna foderautomat laddas med vilket förenklar utfodringen av din katt avsevärt. Varje portion ställs in på en egen tid med hjälp av den digitala timern. Eatwell rekommenderas särskilt till djur som av någon anledning måste äta små portioner och ofta, till exempel vid olika dieter eller sjukdomar.

Alternativt kan man ladda varje fack med kattens dagliga fodergiva, i varje fack får det plats ungefär 165 gram torrfoder. I locket finns en öppning som är lika stor som ett fack, när det är dags för nästa måltid snurrar brickan så att portionen som ska serveras hamnar i öppningen.

Automaten drivs med batterier, den är enkel att ställa in och brickan som maten serveras på tål att diskas i maskin.

6. Foderautomat 2 Meal Pet Feeder

Foderautomat 2 Meal Pet Feeder

Foderautomaten från Pet Feeder är utformad för att kunna ge din katt två måltider på bestämda tider när du inte är hemma. Den består av två olika matskålar med separata lock och när tiden är inne öppnas locket och din katt kommer åt matskålen.

Du kan välja att ställa in locken på samma eller olika tider om du vill ha portionerna utspridda över dagen. Tiden styrs genom en timer som ställs in genom ett vred. Varje matskål rymmer cirka 150 gram torrfoder och skålarna kan tas ut för att diskas i maskin.

7. Eyenimal Small Pet Feeder

Eyenimal Small Pet Feeder

Den här foderautomaten har en rejäl behållare med en volym på 4,2 liter vilket kan omvandlas till cirka 1,7 kg torrfoder. Eyenimal Small Pet Feeder kan ställas in för att ge upp till 12 portioner foder per dag, detta ställs enkelt in via den smidiga LCD-displayen som har ett blått bakgrundsljus som underlättar inställning i mörkret. För att din katt ska veta att det är mat på gång så kan foderautomaten använda sig av ett förinspelat ljudklipp för att locka katten till sig.

Detta ljudklipp kan vara upp till 10 sekunder långt så att din katt hinner reagera oavsett om den för tillfället ligger och sover i sin kattbädd eller om den är sysselsatt med något annat. När den hör ljudet kommer den snart förknippa det med foder och då dröjer det inte lång tid innan den lämnar sin kattbädd och ger sig av mot foderautomaten.

Tre stycken LR 20-batterier driver denna foderautomat och dess nivåer visas tydligt på en indikator så du vet i god tid när det är dags att byta batterier. Den totala höjden på automaten är 38 cm men skålen där katten äter ifrån har en höjd på 3,5 cm. Både skålen och fodertornet kan enkelt tas bort för att rengöras.

8. Cat Mate C3000 foderautomat

Cat Mate C3000 foderautomat

Under ett dygn kan denna foderautomat servera tre portioner mat till din katt. Dessa portioner vägs noga upp av automaten så att din katt få exakt rätt mängd torrfoder. Behållaren rymmer totalt cirka 3 kilo torrfoder och är försedd med ett kattsäkert lock.

Vilken tid som maten ska serveras ställs enkelt in i den digitala displayen. Automaten är enkel att hålla ren och fräsch i och med att de flesta delar tål maskindisk. Till dessa delar räknas bland annat matskålen, behållaren för torrfodret, locket till denna och munstycket där fodret kommer ut.

Att tänka på inför köp av foderautomaten

Fundera på vad syftet med en foderautomat är för just dig. Är det för att du ska slippa hälla upp mat varje dag, är det för att se till att din katt får mat när du inte är hemma eller är det för att säkerställa att två olika individer som äter olika sorters foder får rätt mat? Detta spelar in i ditt val av foderautomat då de har olika funktioner och olika kapacitet.

Även storleken på foderautomaten kan vara avgörande beroende på vart den ska stå placerad och hur stort utrymme den får ta. Ska den vara placerad i köket eller har katten ett eget rum med klösmöbel, kattbädd och kattlåda?

Frågor och svar

Vad är en foderautomat?

En foderautomat hjälper dig att utfodra ditt djur på bestämda klockslag oavsett om du är hemma eller inte eller om du till exempel ligger och sover. Du ställer enkelt in automaten med hjälp av en timer eller en digital klocka och kan på så sätt styra när din katt får tillgång till matskålen.

Hur fungerar foderautomaten?

De olika modellerna fungerar också lite olika. En del modeller har separata skålar du där laddar mat direkt i skålarna. Skålarna har då separata lock som öppnas utifrån inställningarna. I andra modeller fyller du istället upp en större behållare som portionerar ut angiven mängd mat till din katt på bestämda klockslag.

En del modeller ger ifrån sig en ljudsignal så att din katt kan uppmärksamma att det är dags för utfodring, då kommer den garanterat vakna ur sin skönhetssömn i sin kattbädd eller sluta med den aktivitet som den för närvarande är sysselsatt med. Oavsett så är syftet att kunna ge din katt regelbundna måltider och se till att rätt djur får rätt sorts foder.