Hund

Bästa Flytvästen till hunden 2022 » Bäst i test

Trots att hundar har en naturlig förmåga att simma, även om förmågan så klart också är individuell, så avlider det hundar årligen genom drunkningsolyckor. En hund kan råka trilla i på ett ställe där det är svårt för den att ta sig upp igen, den kan vara ombord på en båt som förliser och det är långt in till land.

Då är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och låta din hund bära en flytväst när ni ska vara vid vatten. En flytväst är också bra att använda i rehabiliteringssyfte när hunden kanske saknar förmåga att själv hålla sig flytande.

För att flytvästens egenskaper ska fungera som tänkt är det av allra största vikt att den sitter som den ska. Hunden ska inte ha någon sele eller några hundkläder på sig under flytvästen då dessa kan störa passformen.

1. Ruffwear Float Coat Flytväst för hundar

Det här är flytvästen för den äventyrliga hunden som ska följa med på fartfyllda aktiviteter på sjön. Flytvästen är designad utifrån största möjliga säkerhet då den är utformad för att hjälpa hunden till rätt simläge, något som underlättar om den råka trilla i när den inte är beredd.

Flytvästen har också ett starkt handtag på ryggen som är tillverkat för att hålla för hela hundens vikt. Om hunden trillar överbord kan du alltså enkelt lyfta upp den igen med hjälp av handtaget.

På flytvästens rygg finns det reflexer som gör att du även kan se hunden i det mörka vattnet när skymningen har lagt sig. Ruffwear Float Coat är tillverkad för att kunna klara ett aktivt liv för din hund i vattnet och håller passform och stabilitet även efter många timmar i blöt. Den finns i 6 olika storlekar.

2. Hurtta Outdoors Life Savior Hundflytväst

För hunden som gillar att simma eller för den som behöver simma som rehabilitering är flytvästen från Hurtta ett bra alternativ. Outdoors Life Savior har designats för att vara både lätt och nätt på hunden så att den stör hundens naturliga rörelsemönster så lite som möjligt när den simmar. I och med flytvästens lätta vikt är den idealisk i rehabiliteringssyfte för en skadad eller sjuk hund.

Det stora och stabila handtaget som är strategiskt placerat på flytvästens ovansida gör det enkelt för dig att få ett bra grepp och vara ett stöd för din hund. Flytvästen finns i fem storlekar och det är hundens vikt som avgör vilken storlek den behöver. Därefter kan man även justera passformen tack vare de ställningsbara remmarna som utgör fästena.

3. Dog Artist Tre Kronor Hundflytväst

Låt din hund prydas av svenska flaggans färger när det vankas båtliv. Dog Artist har designat en snygg flytväst i blått och gult, dessutom med ett tryck av tre kronor på sidan. Det är dock inte bara designen som de har lagt krut på, utan även säkerheten.

Flytvästen är framtagen tillsammans med Baltic som är ett välkänt märke för flytvästar till människor. Den är försedd med ett handtag på ryggen, fästanordning för kopplet och kraftiga band i nylon som går runt magen på hunden.

Förutom att vara en trygghet för din hund i vattnet skyddar flytvästen den dessutom från både värme och kyla. Flytvästen finns i fem storlekar som är kategoriserade utifrån hundens vikt.

4. Ezydog Flytväst

Tack vare att denna flytväst kommer i hela 7 olika storlekar så passar den här modellen alla hundar. Flytvästen är dessutom försedd med spännen vars remmar steglöst kan justeras utifrån passform på just din hund.

Det speciella skumgummit som utgör flytfunktionalitet är Ultra-Buoyancy och det ser till att din hund hela tiden är i rätt position för att simma. På så sätt behöver inte din hund lägga kraft på att hålla sig ovanför ytan och i rätt läge, den kan fokusera på att ta sig framåt.

Flytvästen lämpar sig till att typer av vattenaktiviteter. Den har ett praktiskt handtag på ryggen, reflexer utmed sidorna, förstärkt D-ring för koppelfäste och en förvaringsficka som är försedd med ett blixtlås.

5. Hundflytväst med handtag

Med passform i åtanke har denna flytväst fått en design som är designad utifrån hundens anatomi. Flytvästen är bekväm för hunden att bära och den ger också stor rörelsefrihet både när det kommer till simning men också för rörelse på land.

Den finns i fyra olika storlekar och varje storlek kan också regleras i passform med hjälp av de ställningsbara remmarna. Handtag på ryggen och reflexer på sidorna bidrar också till ökad säkerhet vid användning.

6. Rukka Safety Flytväst

Den här allroundflytvästen har inte bara en snygg design utan också en bra passform och hög säkerhet. Flytvästen lämpar sig för såväl träningssim i bassäng som det aktiva friluftslivet på sjön. Den har också funktionalitet för att tränga undan kyla och minimera risken att hunden blir nedkyld i kallt vatten.

För att du lättare ska se hunden när det är mörkt så är flytvästen i orange färg och försedd med reflexer. Handtaget på ryggen underlättar om du behöver hjälpa din hund upp ur vattnet eller bara finnas där som ett extra stöd.

Den spänns fast med två remmar som går runt buken och vardera rem har en skyddande platta i neopren för att undvika skav. Remmarna går att reglera, liksom remmen som knäpps framtill på flytvästen.

7. Kerbl Smidig Flytväst till Hunden

Kerbl har designat en enkel och vardaglig flytväst som passar perfekt för hunden som tar en simtur någon gång ibland men som också följer med i båten då och då. Flytvästen har den klassiska orangefärgen som gör att hunden syns bra även när den är i mörkt vatten.

Den är tillverkad i smutsavvisande material, har två remmar runt buken som knäpps med rejäla spännen, remmarna är också är förankrade i en stor bukplatta med kardborre. Framtill knäpps flytvästen både med spänne och kardborre.

Den möjliggör anslutning med koppel, den har ett stort handtag på ryggen och den kommer i flera storlekar. Vilken storlek din hund ska ha avgörs både av hundens rygglängd och vikt.

8. Silver Star – Flytväst

Det marinamärket Baltic har här tagit fram en enkel och smidig flytväst för hund. Den har två rejäla nylonband som steglöst kan regleras och som spänns runt buken och ett spänne framtill.

För koppelanslutning finns det två påsydda D-ringar, en i den främre delen av flytvästen vid nacken och en i den bakre delen av flytvästen. Hela flytvästen har en reflekterade utsida så att din hund även kan synas när det är mörkt ute.

Ett stort handtag är också fastsytt på flytvästens ovansida så att du enkelt kan hjälpa din hund i vattnet.

Att tänka på inför köp av flytväst till hunden

När du ska köpa en flytväst till din hund så ska du ha i åtanke hur aktivt vattenliv som ni har. En del flytvästar är tillverkade för att klara mer slitage för de mer fartfyllda äventyren på vattnet medan andra fungerar utmärkt för den hunden som bara simmar någon gång då och då. Tänk också på om ni ofta är ute på vattnet när det är mörkt, då bör du prioritera att flytvästen har reflexer.

Det allra viktigaste är dock passformen. En flytväst som sitter dåligt kan stjälpa istället för att hjälpa hunden när olyckan är framme.

Frågor och svar

Vad är en hundflytväst?

En flytväst till hund är precis det samma som för människor. En utrustning som kan rädda liv i vatten.

Hur monterar jag en flytväst på hunden?

De flesta flytvästar är väldigt enkla att trä på hunden. Oftast är det ett spänne framtill på bröstet och en eller två remmar under buken, dessa kan också vara fastsatta i en större bukplatta.

Alla remmar spänns upp i sin helhet och flytvästen placeras i position på hundens rygg. Därefter spänner man remmen runt hundens hals och sedan de under magen. Tänk på att flytvästen ska sitta tajt på hundens kropp.

Varför ska hunden använda flytväst?

Trots att de allra flesta hundar kan simma så finns det särskilda tillfällen som den kan behöva en extra livlina. Detta kan vara vid bassängträning för rehabilitering när hunden inte är tillräckligt stark själv eller när hunden är med ute till sjöss.

Om olyckan är framme när ni är ute med båten kan det vara långt att simma in till land, något som är jobbigt för både hund och människa hur duktig simmare man än är.