Katt

Bästa Fästingskyddet för katter 2024 » Bäst i test

Om du äger en katt som vistas mycket utomhus, speciellt under fästingsäsong, är det lämpligt att införskaffa ett fästingskydd. Ett fästingskydd kan skona din katt från angrepp av både fästingar, loppor och löss och därmed minskar risken för att din katt ska drabbas av fästingburna sjukdomar. Numera är marknaden för fästingskydd väldigt utbredd och det finns flertalet olika produkter att välja mellan. De olika produkterna fungerar olika både vad gäller applicering, hur länge en behandling räcker och när man kan rekommendera att använda just den sorten.

Det är viktigt att läsa på om detta innan då en del fästingmedel inte ska ges till kattungar eller till honor som är dräktiga till exempel. Man bör börja behandla sin katt med fästingmedel innan säsongen är igång på allvar då de flesta produkter tar upp till en vecka innan den har uppnått sitt fulla skydd. En vanlig fästingsäsong varar ungefär mellan mars och oktober. Man får försöka hitta sin rutin för att komma ihåg att fylla på fästingskyddet. Till exempel kan man ge katten sin dagliga tablett när man tömmer dess kattlåda eller så kan man passa på att fylla på med droppar när man klipper klorna.

1. Tic-Clip Fästingskydd för katt

Tic-Clip har gjort stor succé på marknaden för fästingsskydd till katt och är helt unik i sin utformning. Fästingskyddet utgörs av en bricka i metall, denna bricka fäster man sedan i en eller två nyckelringar och de i sin tur fästes i kattens vanliga halsband.

Nyckelringarna avgör hur långt ned brickan hänger och det som bestämmer om du ska använda en eller två ringar är hur mycket din katt väger. Det är sedan bioenergi som finns laddat i brickan som utgör skyddet mot fästingar. Denna bioenergi utstrålar ett magnetiskt fält som gör att fästingarna får svårt att lokalisera din katt och därmed svårt att angripa den.

Brickan ger ett fästingskydd i så lång tid som upp till två år och är mycket enkelt att använda. Du behöver inte förnya recept, fylla på med droppar eller annat. Du fäster bara brickan i halsbandet och låter det sitta på dygnet runt, den är dessutom helt giftfri och vattentålig.

2. Frontline Vet Spot-on lösning för katt

Frontline Vet Spot-on lösning för katt

Frontline Spot-on är ett fästingskydd i flytande format. Fästingskyddet leveras i pipetter och det behövs endast en pipett för att behandla din katt. Dropparna i pipetten appliceras i kattens nacke, ungefär vid skulderbladen.

Se till att dropparna kommer hela vägen ned till huden och inte fastnar i pälsen. Dropparna sprider sig sedan över hela kattens hud och bildar en skyddande barriär. Fullgott skydd uppstår efter 24 – 48 timmar från att dropparna har applicerats. Därefter har din katt ett skydd mot fästingar i cirka 4 veckor. Skyddet mot loppor varar lite längre, cirka 5 veckor.

Det här fästingmedlet kan även användas till kattungar över 8 veckor och även honor som är dräktiga eller är digivande. Behandlingen bör upprepas med ett intervall om fyra veckor för att säkerställa att fullgott skydd kvarstår.

3. Frontline Vet kutan spray

Frontline Vet kutan spray

Det här fästingmedlet från Frontline appliceras med hjälp av en smidig sprayflaska. Man pumpar först upp rätt mängd medel som behövs till ditt djur innan man sprayar dosen över pälsen. En pump innehåller 1,5 ml fästingmedel och hur många pump du behöver räknas utifrån hur stor din katt är och om den är långhårig eller korthårig.

Om din katt har kort päls behövs det två pump per kilo som din katt väger. Är din katt däremot långhårig krävs det fyra pump per kroppskilo för att uppnå ett fullgott skydd.

Sprayen appliceras i pälsen på din katt och den sprayas på mothårs med ett avstånd om cirka 10 – 20 cm. Därefter gnider du in medlet i hela kattens päls för att se till att medlet kommer i kontakt med huden. Pälsen ska sedan självtorka och katten ska undertiden undvika att slicka på den, använd tratt den korta stund om det krävs.

Även barn bör undvika att klappa eller vara nära katten innan medlet har hunnit torka. Medlet kan användas på katter över 8 veckor och behandlingen ska upprepas var fjärde vecka för fullgott skydd.

4. Fixodida Zx Katt

Fixodida Zx Katt

Fixodida är fästingmedel i tablettform som enkelt ges till din katt antingen direkt i munnen eller i samband med mat. En katt behöver 1-2 tabletter per dag och vid behov så går det även bra att dubbla dosen för att få ett ännu bättre skydd.

Dubbeldos rekommenderas om man bor i riskområde för fästingar och det är det många av dem. Tabletten innehåller bara naturliga ämnen och är således helt ofarlig för både katt och människa. Det aktiva ämnet i tabletten som skyddar mot fästingar heter Fulvosyra och bidrar till att din katt ökar sitt eget försvar mot parasiter. I och med att fästingmedlet ges i tablettform påverkas inte dess effekt av regn eller bad.

Det krävs kontinuerlig användning av produkten för att katten ska ha ett fullgott skydd mot fästingar. Ungefär efter en veckas intag kan man räkna med att tabletterna har nått sin fulla kapacitet.

5. Seresto vet. för katt och hund

Seresto vet. för katt och hund

Seresto är ett effektivt fästinghalsband som motverkar såväl fästingar som loppor och löss i upp till 8 månader. Halsbandet rekommenderas till djur som har en maxvikt på 8 kilo och dess längd är 38 cm men den kan enkelt klippas av till en kortare längd som passar för din katt. För att få maximalt med skydd ska halsbandet sitta på under hela tiden som det är verksamt.

I halsbandet finns det aktiva ämnena imidakloprid och flumetrin som sprider sig i kattens päls när halsbandet kommer i kontakt med huden. Fästingar som sedan angriper din katt dör och ramlar av inom 48 timmar. Innan du sätter på din katt halsbandet bör du kolla igenom den och ta bort fästingar som redan har angripit katten.

Detta halsband lämpar sig till katter som är äldre än 10 veckor och som inte är dräktiga eller digivande. Halsbandet är utrustat med ett säkerhetsspänne som ska öppna halsbandet om din katt råkar fastna i det. Detta är en extra säkerhetsåtgärd för att din katt inte ska komma till skada när den vistas utomhus på egen hand.

6. DIMETHIcare Line-On Cat

DIMETHIcare Line-On Cat

Detta är ett Line-on fästingmedel som appliceras i flytande form längs med kattens rygg. Medlet innehåller silikonet Dimethicone som är det verksamma ämnet för detta skydd mot fästingar, loppor och löss. Silikonet är skonsamt för katten och angriper fästingen genom att lägga sig som en hinna runtom den, på så sätt kan den inte längre röra sig vilket så småningom leder till att fästingen, eller andra parasiter, dör och därefter trillar av.

DIMETHIcare har också aloe vera som ingrediens vilket ska främja hudens och pälsens välmående. Efter att du har applicerat medlet på din katt tar det ungefär 3-6 dygn innan medlet har spridit sig över hela katten och har uppnått full effekt. Efter att din katt har varit ute i regnet behöver man upprepa behandlingen då barriären av skydd försvinner av vatten.

Att tänka på inför köp av fästingskydd

Det finns en del varianter av fästingskydd att välja på och det skiljer sig en hel del åt. De varierar både i hur de appliceras och används, hur lång verkningstid som de har men också hur bra de fungerar i regnet och mot andra parasiter.

Tänk på att läsa på om de olika varianterna som finns för att veta vilket medel som passar för just dig och din katt innan du köper ett medel. Du kanske tycker det är smidigare med ett halsband eller en bricka där du inte behöver komma ihåg att upprepa behandlingen flera gånger under en säsong eller så har du andra djur eller barn i hemmet och det därför är bättre att ge fästingmedel i tablettform.

Ha också i åtanke om din katt tycker om att vistas ute när det regnar då en del skydd förlorar sin effekt när de kommer i kontakt med vatten.

Frågor och svar

Fungerar fästingskydd till min katt?

Inget fästingskydd ger en 100% garanti på att din katt kommer vara fri från fästingar. Trots att din katt är skyddad kan den angripas av någon enstaka fästing ändå. Det viktiga är att man följer bruksanvisningen till det fästingskydd som man har valt och är noga med att applicera den efter anvisningarna.

Behöver behandlingen upprepas är det också viktigt att man håller sig till de tidsramar som anges för att det inte ska bli något glapp i skyddet.

Hur vet jag vilken produkt jag ska välja till min katt?

Vilken produkt som du ska välja till just din katt beror till stor del på vilket som är enklast att använda. Har du en katt som enkelt kan äta tabletter så kan det vara ett bra alternativ, tycker den om att gosa och är lätt att hantera kan det vara smidigt med flytande medel så som spot-on eller line-on som appliceras i pälsen.

Fästinghalsband är smidigt om din katt inte gillar tabletter eller att bli omhändertagen, men rekommenderas inte till katter som bor tillsammans med småbarn eller är ute i regnet mycket.