Det finns flera typer av fästingmedel på marknaden att välja mellan, en del behöver förskrivas av veterinär och är receptbelagda men väldigt många går också att köpa receptfritt.
Fästingmedel som används för utvärtes bruk har en sak gemensamt, det är att den måste komma i kontakt med huden för att kunna fungera motverkande på parasiter.
Om du har en hund som har väldigt tjock päls eller mycket underull så kan det vara svårt att komma hela vägen ned till huden. Då kan man använda en hundtrimmer för att göra ett litet jack i pälsen på nacken och där placera dropparna för fästingmedlet.
1. Frontline Vet 100 mg/ml Spot-on För Hund
Frontline Spot-on fästingmedel ger din hund ett bra skydd mot både fästingar, loppor och löss. Skyddet mot fästingar varar i upp till fem veckor medan skyddet mot loppor varar i hela 8 veckor. Medlet droppas på hundens hud med hjälp av behållarens pipett, mitt emellan skulderbladen.
Därefter sprider sig ämnet fipronil via talgkörtlar som finns i huden. Det tar ungefär 24 timmar från det att medlet har droppas på hunden tills dess att ett fullgott skydd har uppstått. Det finns olika stora behållare beroende på hur stor din hund är. Medlet kan användas på valpar från 8 veckor.
Fästingar som redan har hunnit sätta sig på hunden dör inom 48 timmar efter det att man har applicerat medlet på hunden. Loppor som redan finns i pälsen dör inom 24 timmar efter applicering.
2. Fixodida Zx Hund/Katt 120 tabletter
Det här är i grunden ett fodertillskott som är framtaget för hund och katt. Produkten innehåller endast naturliga ämnen och är helt fri från konstgjorda tillsatser och färgämnen.
Fulvosyra heter det aktiva ämnet i dessa tabletter och de motverkar dålig andedräkt hos ditt djur samt främjar pälstillväxten. Vid regelbundet intag har man även upptäckt att den har en avvisande effekt på fästingar och motverkar angrepp.
Resultatet för fästingangrepp varierar dock mellan olika individer. Den dagliga rekommenderade dosen kan fördubblas under fästingsäsong för att få ett ännu bättre skydd.
3. Frontline Vet 2,5 mg/ml kutan spray
Till hundar som är över 8 veckor kan denna spray användas för att skydda ditt djur mot fästingar, loppor och löss. Lösningen sprayas över hundens päls och ska sedan masseras in ordentligt. Håll ett avstånd på cirka 10 – 20 cm när du sprayar och spraya sedan mothårs. Undvik ögonen.
Det är viktigt att lösningen kommer hela vägen ned till huden för att få en verksam effekt. Låt sedan den fuktiga pälsen självtorka och ha uppsikt över din hund så den inte slickar sig. Bad bör undvikas i cirka två dagar efter det att sprayen har applicerats.
Sprayen har en skyddande effekt mot fästingar i mellan 3 – 5 veckor. Mot loppor är skyddet 1 – 3 månader. Den rekommenderas inte till tikar som är digivande eller dräktiga.
4. Exner Petguard hygienprodukt för husdjur
Den här sprayen från Exner är en multispray med flera användningsområden. Dels innehåller den ingredienser som verkar för att din hunds hud och päls ska vara i bra kondition.
Andra egenskaper är att den kan lindra klåda och hudirritationer, liksom påskynda läkningsprocessen av sårskador. Utöver det motverkar den också att parasiter som fästingar, loppor och löss får fäste. Den innehåller bara naturliga ingredienser och är därför skonsam för såväl hund som människa.
Man kan använda sprayen genom punktbehandling, vid sårläkning, eller genom att spraya hela hunden med medlet i förebyggande syfte för att undvika parasiter. Om din hund har drabbats av parasiter kan man även använda sprayen för att rengöra hundens tillbehör, så som sovplats och matskål. Låt sprayen självtorka i hundens päls, den behöver inte sköljas ur.
5. DIMETHIcare Line-On Dog
De verksamma ämnena i detta fästingmedel är dimethicone och aloe vera. Dimethicone är det ämne som dödar fästingar och andra parasiter som angriper ditt djur. Det verkar genom att parasiten blir omgiven av ett naturligt silikon som förhindrar parasiten att röra på sig och därmed dör.
Aloe vera är tillsatt för att vårda hundens hud och päls då den är fuktgivande och läkande. Man har också sett effekt mot mugg och knott vid användning av detta medel.
Man applicerar medlet längs med hundens ryggrad, hela vägen från nacken ned till svansroten. Därefter dröjer det cirka 3 – 6 dygn innan medlet har uppnått fullgod effekt. I och med att det är en hinna av silikon som omger hundens hud är det inte lämpligt för hunden att bada. Nytt medel måste appliceras efter bad då den skyddande hinnan inte längre är intakt.
6. BIO Virgin Coconut Oil kokosolja för djur
Med 100% ekologisk kokosolja har man är tagit fram en produkt som motverkar fästingar och andra parasiter från att angripa ditt djur. Oljan kan användas för både oralt och utvärtes bruk och är väldigt skonsam. Det är den höga halten av laurinsyra som gör att oljan kan användas bakteriedödande.
För att den ska ha effekt mot fästingar, loppor och annan ohyra krävs det att den appliceras på hundens päls och masseras in i huden. Det är sedan doften som avges som avskräcker parasiter från angrepp. Som en positiv bieffekt får hunden dessutom en fin och glansig päls av oljan.
Intas medlet oralt får man inte effekten att motverka parasiter, men den främjar en god matsmältning och munhälsa.
7. Exspot vet. Spot-on
För hundar som väger mer än 5 kilo finns medlet Exspot att använda mot fästingar. Medlet droppas i nacken på hunden med hjälp av pipetten som är på behållaren. Det är viktigt att medlet droppas ned på huden i nacken och inte fastnar i bara pälsen.
Förutom mot fästingar har medlet också en verkan mot mjällkvalster, loppor och löss. Innan medlet har uppnått fullgod effekt dröjer det ett par dagar efter applicering. För att bibehålla god effekt under hela fästingsäsongen bör behandlingen upprepas ungefär var fjärde vecka.
En pipett används till hundar som väger mellan 5-15 kilo. För hundar över 15 kilo behöver man använda två pipetter vid varje behandlingstillfälle för att uppnå fullgod effekt.
8. LUPO ZeckWeg mot fästingar
ZeckWeg är ett fodertillskott som är sammansatt för att bygga upp hundens egen förmåga att bekämpa fästingar och andra parasiter. Tillskottet främjar ämnesomsättningen och neutraliserar eventuella obalanser. Med en frisk hud och en normal nivå av viktiga näringsämnen motverkar hunden själv angrepp från yttre parasiter.
Pulvret kan ges till alla hundar oavsett storlek, följ bara anvisningarna för hur stor dos som din hund ska ha. Tillskottet ges i samband med mat, gärna dagligen för att uppnå maximalt effekt. Det tar ungefär 2 veckor av daglig användning innan man ser en fullgoda effekten.
- 1. Frontline Vet 100 mg/ml Spot-on För Hund
- 2. Fixodida Zx Hund/Katt 120 tabletter
- 3. Frontline Vet 2,5 mg/ml kutan spray
- 4. Exner Petguard hygienprodukt för husdjur
- 5. DIMETHIcare Line-On Dog
- 6. BIO Virgin Coconut Oil kokosolja för djur
- 7. Exspot vet. Spot-on
- 8. LUPO ZeckWeg mot fästingar
- Att tänka på inför köp av fästingmedel
- Frågor och svar
Att tänka på inför köp av fästingmedel
Innan du köper ett fästingmedel bör du läsa på om de olika varianter som finns på dagens marknad. En del medel lämpar sig till exempel inte för valpar eller tikar som är dräktiga eller digivande.
Vissa medel fungerar i kombination med vatten och kan alltså användas trots att hunden tar ett bad på sommaren, medan andra förlorar sin effekt vi bad.
Fundera också på hur det är smidigast för din hund att få behandling av fästingmedel. Har du till exempel en hund som är besvärlig vid medicinering bör du kanske inte ha orala tabletter.
Frågor och svar
Vilka typer av fästingmedel finns det för hundar?
Det finns flera olika typer av fästingmedel, både sådana som är receptbelagda men också de som är receptfria. Fästingmedel kommer i olika former och finns i tabletter, fästingspray, pulver, Spot-on droppar och fästinghalsband.
Hur fungerar fästingmedel?
Beroende på vilken typ av fästingmedel som du väljer att använda så fungerar de på lite olika sätt. En del fästingmedel verkar genom att döda fästingen när den väl har angripit hunden, andra fästingmedel håller istället parasiter borta genom lukt som har en avvisande effekt.
När behöver jag uppsöka en veterinär om hunden blivit biten?
En veterinär bör uppsökas om hunden uppvisar ett försämrat allmäntillstånd i samband med ett fästingbett. Blir bettet svullet, rött eller irriterat bör man också uppsöka en veterinär för undersökning.