Hund

Bästa Fästinghalsbandet för hundar 2024 » Bäst i test

Även hundar kan drabbas av allvarliga fästingsjukdomar så som TBE och borrelia. Men för hunden är det svårare att tala om när den är sjuk och det är inte alltid som det märks, varav många hundar lider i det tysta.

Det är därför bra om man skyddar hunden mot fästingar om man ofta vistas i områden där TBE-smittade fästingar finns eller om man rör sig mycket ute i skog och mark. Det finns både fästinghalsband och fästingmedel som hjälper din hund att hålla sig fri från fästingar och andra insektsbett.

Man ska dock komma ihåg att inget fästingskydd är hundraprocentigt och det kan vara bra att läsa på lite om de olika alternativ som finns. Komplettera alltid ditt hundapotek med en bra fästingborttagare så att du kan ta bort eventuella fästingar som ändå lyckas bita sig fast på ett säkert sätt.

1. Seresto fästinghalsband för hund

Seresto fästinghalsband för hund

Fästinghalsbandet från Seresto passar för både hundar och katter. Det har en verkningstid på cirka 8 månader för att förhindra att ditt djur blir angripen av loppor och fästingar.

Halsbandet kan med fördel användas året om, så att man inte glömmer bort när det är dags att använda det eller riskerar att ta bort det för tidigt på säsongen. Om ditt djur har halsbandet på sig hela tiden bör det bytas var 8:e månad för att säkerställa ett fullgott skydd.

Det här fästinghalsbandet förhindrar att ditt djur blir biten av fästingar. Fästingen hinner alltså aldrig sätta sig utan blir avvisad och dör innan ett angrepp hinner ske. Halsbandet har två verksamma ämnen vilka är imidakloprid och flumetrin som frisätts och aktiveras när de kommer i kontakt med djurets päls.

Därefter sprider det sig över hela djurets kropp genom dess hudfettlager. Det tar ungefär två dagar från det att man har satt på fästinghalsbandet tills dess att det kan räknas som verksamt. Halsbandet är vattentåligt och kan utan problem sitta kvar även om din hund tar ett svalkande dopp.

2. Scalibor vet 1g fästinghalsband

Scalibor vet 1g fästinghalsband

Under en period på 5-6 månader får din hund ett gott skydd mot både fästingar och myggor med hjälp av fästinghalsbandet från Scalibor. Det verksamma ämnet i detta halsband är Deltametrin som doseras ut i lagom mängd under hela behandlingsperioden. Ämnet tas inte upp av huden och kommer således inte in i hundens organ. Därför kan detta fästinghalsband även användas på tikar som är dräktiga eller digivande.

Halsbandet bör tas av vid bad då dess effekt kan försvinna i kontakt med vatten. I övrigt ska halsbandet sitta kvar under hela perioden. Det tar ungefär en vecka från det att man har satt på halsbandet tills dess att det ger ett fullgott skydd. Detta halsband med verkningssubstans på 1 g har en längd på 65 cm och passar därmed hundar som har ett halsomgång mellan 43 – 60 cm.

3. Scalibor vet. 0,76g

Scalibor vet. 0,76g

Ge din hund ett skydd mot såväl fästingar som blodsugande myggor under en period på mellan 5 till 6 månader. Halsbandet har det verksamma ämnet deltametrin i sig som sprider sig över hundens kropp via pälsen.

Ämnet doseras ut i små portioner under den flera månader långa behandlingen. Deltametrin kan inte tas upp av huden och den påverkar därför inte hundens hälsa. I och med detta kan även tikar som är dräktiga eller är under digivning använda detta halsband utan att de påverkar hennes valpar.

Kom ihåg att ta av halsbandet när din hund ska bada då dess effekt kan minska, eller försvinna, vid kontakt med vatten. Efter det att du har satt på halsbandet på din hund dröjer det ungefär 7 dagar innan den ger full effekt. Längden på halsbandet med verkningssubstans på 0,76 g är 48 cm och passar därför till mindre hundar som har ett halsomgång som är mindre än 43 cm.

4. Petwise Fästinghalsband Hund

Petwise Fästinghalsband Hund

Det verksamma ämnet i fästinghalsbandet från Petwise är PMD-olja som utvinns ur bladen på Eucalyptus Citriodraträd. En annan benämning för ämnet är också citroneukalyptusolja.

Det är ett helt naturligt ämne som håller din hund fri från fästingar och andra insekter på ett skonsamt sätt. När halsbandet kommer i kontakt med huden och stöter på friktion, till exempel när hunden rör på sig, så utsöndras en söt doft av citrus. Denna lukt omger sedan hunden och avskräcker fästingar och andra bitande insekter.

Så länge du känner en doft från halsbandet så är det fortfarande verksamt och behöver inte bytas ut. I och med att det verksamma ämnet är naturligt så är det inte heller farligt eller ohälsosamt för barn och vuxna att komma i kontakt med det.

Att tänka på inför köp av fästinghalsband

Det viktigaste när du ska köpa ett fästinghalsband är att se till så att det blir rätt storlek för din hund. Halsbanden går ofta att reglera på ett eller annat sätt men mellan vissa spann, detta genom att man antingen klipper av halsbandet i lämplig storlek eller att det finns ett reglerande spänne som på vanliga halsband.

Nästa grej att fundera över är om du vill att fästinghalsbandet även ska hjälpa mot andra bitande insekter. En del halsband verkar till exempel också mot myggor medan andra avvisar loppor.

Om din hund brukar bada på sommaren bör du ha ett halsband som tål vatten och inte behöver tas av och på när det vankas bad. Råkar din hund bada med ett halsband som inte är vattentålig försvinner dess skyddande effekt.

Tänk också på att oavsett vilket halsband du väljer så är det inget som har en 100% garanti. Det minimerar risken att din hund blir angripen av fästingar men det kan ändå hända att någon enstaka fästing kan fastna och bita sig fast på din hund.

Frågor och svar

Kan fästinghalsband vara farliga?

Fästinghalsband är inte farliga för hunden att använda. Det finns dessutom de modeller som enbart använder sig utav naturliga ingredienser och verksamma ämnen.

Däremot så kan fästinghalsband bli hälsofarliga för människan och det är till exempel viktigt att inte småbarn kommer i kontakt med fästinghalsbandet eller stoppar det i munnen. Läs alltid bipacksedeln som följer med halsbandet för att se eventuella biverkningar.

Kan min hundvalp använda dem?

En del fästinghalsband kan användas även till väldigt unga valpar medan andra inte rekommenderas till hundar som inte är fullvuxna. Läs på förpackningen vad som gäller för just det fästinghalsband som du funderar på att köpa.

Kan hunden bada med halsbanden?

Det är olika beroende på vilket halsband som du har till din hund. Vissa märken kan hunden ha på sig även när den badar medan andra förlorar sin effekt om det kommer i kontakt med vatten. Läs på förpackningen eller på bipacksedeln för att se vad som gäller för just din hunds fästinghalsband.

Sammanfattning

Ett fästinghalsband bör alltså användas för att skydda din hund mot irriterande insektsbett och hälsofarliga fästingssjukdomar. Det finns olika varianter där de verksamma substanserna skiljer sig åt och därmed hur de angriper fästingarna som försöker få fäste på din hund.

Läs alltid på förpackningen till det halsband som du tänker köpa och läs även den medföljande bipacksedeln. Där står viktig information om hur halsbandet fungerar och vilka biverkningar som kan dyka upp. För de allra flesta hundar är fästinghalsband bara positivt och ger ett bra skydd medan en del hundar tyvärr drabbas av olika typer av biverkningar. Därför är det bra att ha koll på de biverkningar som är vanliga så att du kan vara uppmärksam på om de drabbar din hund.

Fästingens säsong är i regel mellan tidig vår och sen höst, men är det en mild vinter så kan fästingarna även leva in i vintermånaderna. Om man vill vara på den säkra sidan för att ge sin hund ett bra skydd är ett alternativ att använda ett halsband som hunden kan ha på sig året om. I annat fall bör man sätta på halsbandet med god marginal då det ofta tar mellan 2-7 dagar för halsbandet att uppnå fullgod effekt.