Hund

Bästa Dragselen till Hunden 2024 » Bäst i test

Oavsett om du tränar aktivt och tävlingsmässigt eller om du bara föredrar att ha din hund med på fartfyllda aktiviteter är det bra om hunden har en lämplig dragsele. En dragsele används i första hand när hunden spänns för släde, cykel eller skidor men även vid löpning och längre vandringsturer.

Dragselen hjälper hunden att utnyttja sin full kapacitet vad gäller muskelkraft och rörelsefrihet samtidigt som den ser till att belastningen av aktiviteten blir jämnt fördelat över hundens kropp.

En välsittande dragsele ser till att hundens muskler och leder håller längre vid hård ansträngning samtidigt som en dragsele med dålig passform istället kan vara orsaken till skador. För den aktiva hunden är en dragsele en viktig utrustning liksom flytväst till de hundar som är med på aktivt vattenliv.

1. Ruffwear Omnijore Dragsele

Ruffwear Omnijore Dragsele

Ruffwear har förbättrat sin modell Omnijore och den uppgraderade versionen är helt klart en succé. Denna dragsele fungerar till alla aktiviteter oavsett om det handlar om canicross, skidåkning eller skateboardåkning.

Selen är designad för att den ska kunna ställas in optimalt utifrån din hund och är därför utrustad med hela fyra stycken justeringspunkter. Detta gör att man kan justera selen till att passa de allra flesta hundar och hundraser och den är inte begränsad till de tre storlekar den kommer i.

Selen har en rejäl både ryggplatta och magplatta för att kunna fördela kraften till att bli så skonsam som möjligt. Dessa plattor är också vadderade för att undvika skav och obehag.

2. Zero DC Shorter

Zero DC Shorter

Dragselen Zero DC Shorter är en enklare variant av dragsele som passar bäst till aktiviteter där inte dragtrycket blir så stort. Till exempel kan den användas vid löpning eller cykling där du själv står för mycket av farten och det inte blir så stor belastning på hunden. Den här selen fungerar också utmärkt som en vanlig promenadsele eller vid spårarbete.

Konstruktionen är enkel och ger utrymme för hundens rörelse och även fritt utrymme för lungorna att expandera. Selen är försedd med flera reflexer för säker användning även i mörkret. Remmarna som utgör selet är breda och fodrade vilket gör den bekväm för hunden att bära.

3. Neewa Adjustable Dragsele

Neewa Adjustable Dragsele

Polypropylen är ett slitstarkt material som utgör grundstommen i denna dragsele. De remmar som belastas mest vid drag är även fodrade med mjukt foder för att inte skava mot hundens päls och hud.

Neewa Adjustable har flera justeringspunkter så att man kan ställa in ryggpartiet och bröstpartiet på selen för att passa din hund på bästa sätt. De extra remmarna hjälper till att fördela trycket vid arbete.

Denna sele är en bra allroundsele och lämpar sig till alla typer av dragaktivteter med hund. Den finns i flera olika storlekar som tillsammans med möjligheten till justering gör att den passar flera hundraser.

4. Kennel Equip Nomesele – Dragsele Hund

Kennel Equip Nomesele - Dragsele Hund

Denna dragsele är särskilt utformad för att passa till hundar som ska spännas för släde, skidor eller cykel. Remmarna som utgör grunden i selet, de som går kring hundens hals och de som sträcker sig längsmed hundens sidor, är försedda med mjukt foder av neopren för att inte orsaka skav eller obehag för hunden när det tillkommer belastning.

Remmen som går mellan från bröstet, mellan frambenen och ned under magen har dessutom en extra bred platta av neopren för att lättare fördela kraften som uppstår i dragarbete.

Selen har dessutom extra remmar över hundens rygg för att belasta hela hundens kropp på ett skonsamt och milt sätt under arbete. Remmarna som går runt halsen och längs sidorna är dessutom försedda med reflex som gör att ni syns ute även när det är mörkt.

5. X-Back Racing Dragsele

X-Back Racing Dragsele

Dragselen X-Back Racing är tillverkad i stark nylon för att klara stor påfrestning. De delar som ligger direkt an mot hunden har dessutom en vaddering av mjukt neopren för att göra selen än mer behaglig för din hund att arbeta i. Därtill är det extra remmar i en speciell konstruktion över hundens rygg som ska fördela det tryck som uppstår vid drag.

Selen är framtagen tillsammans med den välkända italienska slädhundsföraren Fabrizio Lovati och är designad för att särskilt passa de hundar som har en tunnare bröstkorg än vad slädhundar vanligtvis har. X-Back Racing är lämplig för alla dragaktiviteter med hund och ger din hund möjlighet att röra sig fritt under arbetet.

6. Freemotion dragsele

Freemotion dragsele

Dragselen från Freemotion är ergonomiskt utformad och passar till både den tuffare vandringen men också till drag vid till exempel skidåkning eller cykling. Selen tillåter hunden full rörelsefrihet och möjlighet att sträcka ut och ta i ordentligt utan selen trycker eller tar emot någonstans.

Tack vare de tre justeringspunkterna kan man se till att selens passform blir optimal utifrån sin egen hund. Non-Stop Freemotion dragsele är populär för tävlingsutövare världen över. De remmar som ligger an mot hunden är också vadderade för ökad komfort och minskad belastning. Sju olika storlekar finns att tillgå.

Att tänka på inför köp av dragsele

Som med den mesta utrustningen till hund så är det allra viktigaste att se till att man har rätt storlek till sin hund. En hund som används i drag och bär en illasittande dragsele kan drabbas av förslitningsskador på muskler, leder och skelett då belastningen blir felaktig.

Selen kan också ge upphov till obehag och skavsår om den inte sitter som den ska. Det finns tydliga tabeller som visar hur du ska mäta dina hund för att få rätt storlek på dragselen och även bilder på hur selen ska sitta vid optimal passform.

Därutöver är det bra att du tittar på lite olika modeller och funderar på i vilken situation som din hund ska använda dragselen. Det finns mängder av modeller på marknaden och en del passar särskilt bra till vissa aktiviteter medan andra är mer allround och passar till allt möjligt.

Frågor och svar

Vad är en dragsele för hunden?

En dragsele är en särskilt utformad sele som används till aktiva hundar och de hundar som arbetar med någon typ av drag. Exempel på aktiviteter kan vara löpning, cykling eller skidåkning men en dragsele kan också användas vid längre vandringar och vandringar i tuffare terräng.

Dragsele skiljer sig från en vanlig hundsele då dragselen är designad för att fördela trycket som uppstår vid drag på ett skonsamt sätt över hundens stora muskelgrupper.

Varför ska jag använda en dragsele?

Du bör använda en dragsele på din hund om den används i någon aktivitet där den arbetar med drag.

Selen hjälper då till att belasta hunden jämnt över kroppen och det blir därmed mindre slitage på hundens leder och enstaka muskler.

Hur monterar jag selen på hunden?

Olika dragselar monteras olika på hunden. Det vanligaste är att den träs över huvudet och sedan lyfter man i benen i varsin öppning. Andra selar kan monteras genom olika typer av knäppen och spännen.

Det är viktigt att du tittar igenom bruksanvisningen till den sele som du har köpt så att du ser hur den ska sitta på din hund.