Hund

Bästa Bilbältet till hunden 2024 » Bäst i test

Det är roligt för både hund och familj att åka på semester och utflykter tillsammans. Men för att bilresan ska bli trevlig för alla parter behöver hunden sitta säkert under färden.

Även en hund riskerar att skadas allvarligt eller omkomma om olyckan är framme och den inte är fastsatt ordentligt. Hunden får inte åka lös i bilen då den utgör en stor säkerhetsrisk även för människorna som färdas i bilen. Om man inte har utrymme för en hundbur i bagaget, eller om hunden tenderar att bli åksjuk, så är ett bilbälte för hund ett bra alternativ.

Så packa hundens mat, hundleksaker och övriga tillbehör och njut av en härlig och säker bilsemester tillsammans.

1. Ruffwear Load Up sele

Ruffwear är ett välkänt märke när det kommer till utrustning för det aktiva hundlivet. De gör produkter med hög kvalitet, bra passform och snygg design. Den här bilselen har en stor och bred platta som täcker stora delar av hundens bröstkorg.

Denna platta är mjuk och följsam mot hunden samtidigt som den är stabil och slitstark. Även plattan på ryggen är stor och bred för att kunna fördela tryck på ett skonsammare sätt samt vara bekväm för hunden att bära en längre stund.

Remmarna på selen är av nylon och kan steglöst regleras för att optimera passformen. Selen finns i fem olika storlekar, därmed kan de allra flesta hundraser åka säkert med Load Up bilsele från Ruffwear.

2. Kleinmetall Allsafe bilsele för hundar

Kleinmetall är en tysk tillverkare som här, tillsammans med en veterinär, har designat en krocktestad bilsele för hund. Selen har krocktestats i Tyskland med en simulerad krock i en hastighet av 50km i timmen.

Med hjälp av fyra spännen kan selen justeras för att få en god passform på din hund. Selens remmar är vadderade för undvika skav på hunden, detta minimerar också skador vid en eventuell krock då remmarna är mjukare och inte skär in i hunden.

Anordningen fungerar så att man sätter på hunden selet, knäpper på bältesförbindelsen i selen och därefter knäpper man bältesförbindningens hake i selets O-ringar. Denna bilsele kan även användas som en vanlig sele vilket gör den extra smidigt vid bilåkning när man inte behöver byta sele.

3. MiM All Safe Bilsele

Tillverkaren MiM kanske är allra mest känd för sina krocktestade bilburar men här har de också tagit fram bilselen All Safe. Bilselen från MiM är krocktestad i Sverige enligt ISO 27955:2010. Det medföljer ett bältesfäste som passar till alla bilar.

Tack vare selen kan din hund åka bekvämt i både sittande och liggande ställning i baksätet. Den finns i fyra olika storlekar för att passa alla hundar. Storleken bestäms utifrån hundens vikt.

Selen har även justerbara remmar för att se till att den sitter så säkert och bekvämt som möjligt på hunden. Remmarna är även vadderade för att minska skav.

Om selen blir smutsig går den utmärkt att tvätta. Dessutom sitter det reflexer på selen, vilket är särskilt bra om det är mörkt ute och hunden behöver tas ur bilen längs vägen.

4. Hunter Easy Comfort Bilbälte – Säkerhetsbälte

Säkerhetsbältet Hunter Easey Comfort är tillverkad helt i nylon med spännen av metall. Designen tillåter en steglös justering av remmarna så att man enkelt kan justera in den efter just sin hund. Det medföljer en enkel anordning för att fästa selet i bilens ordinarie bälte och den tillåter hunden att både sitta och ligga ned under färd.

Till bröstremmarna medföljer även extra skydd som ska undvika skav och tryckskador från remmarna på din hund. Selen kan även användas som vanlig sele vilket gör det smidigt att ta ut och rasta längs med resans gång. Modellen finns i fyra olika storlekar för att kunna passa just din hund.

5. Bilsele Dog Protect

Den här bilselen har en extra stor bröstplatta för att fördela tryck på ett mer skonsamt sätt. Hela selen är tillverkad i kraftig nylon för att klara de stora påfrestningar som kan uppstå vid en kollision. Spännena är däremot av metall. Selen har extra stoppning för att undvika skav på bröst, nacke och magparti.

Bilsele Dog Protect är enkelt och smidig att använda, den är snabb att ta på och av och går dessutom att använda som en vanlig sele. Den är försedd med reflekterande detaljer för att göra promenaden säker även i mörkret. Selen finns i fyra storlekar och passar alla typer av bilar.

6. Fairfield Green – Bilsele

En mjuk, quiltad platta omger i stort sett hela hundens bröstkorg. Plattan är inte bara bekväm för hunden att bära under långa bilturer, den ger också en skonsammare belastning vid hård inbromsning eller en kollision.

Remmarna är justerbara, något som gör att selen kan anpassas efter din hund. Även förlängningen som fästs mellan selen och bälteshållaren är justerbar så att din hund kan variera mellan att stå, ligga och sitta under färden.

7. Trixie bilsele

Den här bilselen från Trixie är en budgetvariant som ändå håller hög standard. Selen är tillverkad i slitstark nylon för att klara de påfrestningar som kan uppstå och remmen som går mellan hundens framben och över bröstet är vadderat för att öka hundens komfort.

Selen är enkelt att trä på hunden, den kan regleras i remmarna och den har rejäla spännen i hårdplast. Förlängningsdelen som ska sitta mellan selen och bilens bälteshållare kan justeras mellan längderna 45-70 cm så att alla hundar får en chans att kunna byta position under resan. Selen finns i tre olika storlekar.

8. Crusing Black bilbälte för hundar

Den här selen liknar en helt vanlig promenadsele i Y-modell och den träs på likadant på hunden. De breda remmarna som utgör selen är av nylon för att klara optimal påfrestning.

Remmarna är justerbara och bröstremmen är något vadderad för att inte orsaka skav. Mellan selen och bilens bälteshållare sätts en förlängningsrem som även den är justerbar.

Att tänka på inför köp av bilbälte till hunden

När du ska köpa bilbälte till din hund är det av största vikt att passformen är optimal. Om selen inte sitter ordentligt på din hund riskerar den att glida ur den eller skadas av den om olyckan skulle vara framme.

Bilsele för hund finns i flera olika modeller och de kan passa på olika typer av hundraser. Man bör även välja en hundsele som är krocktestad och därmed dokumenterat säker.

Frågor och svar

Varför ska jag använda bilbälte till hunden?

Ett bilbälte för hunden är ett bra alternativ om den inte tycker om att sitta i bur eller om man har en sådan bil som inte rymmer en hundbur i bagageutrymmet.

Med ett bilbälte sitter hunden både säkert och bekvämt då den själv kan ändra position med bältet på.

Måste jag använda det?

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter måste hunden sitta säkert och sitta fast i bilen under resans gång, den får alltså färdas lös i bilen. Det innebär att den antingen måste sitta i en bur eller sitta fast med bilbälte.

En hund som inte sitter fast på något sätt riskerar att skadas allvarligt vid kraftig inbromsning eller kollision och den kan även skada människorna som färdas i fordonet.

Så nej, du behöver inte använda bilbälte till din hund men du måste på något sätt se till att den sitter säkert fast under bilturen. Ett bilbälte kan hjälpa dig med det och gör bilresan säker för både hund, förare och övriga passagerare.

Hur sätter jag fast hunden med bältet?

Bilbälten för hund förankras i bilens egna bälten. Det är en del som utgör själva selet som hunden ska bära, sedan är det en förlängningsdel och det är den som förankras i de ordinarie bilbältena.

Där finns det två olika varianter, en variant där man sätter fast förlängningsdelen i själva bälteshållaren, precis som man knäpper fast sitt eget bälte. En annan variant är att bilens bälte först knäpps fast och rycks till i ett låst läge, sedan fäster man förlängningsdelen mellan hundens sele till bältet som nu är stumt.

De flesta hundbilbältena är väldigt enkla att hantera och det medföljer instruktioner om hur hunden ska säkras under bilturen.