Hund

Bästa Antiskällhalsbandet 2021 » Bäst i test

När hundens skällande går till överdrift och du har provat med andra tillvägagångssätt för att få bukt på problemet, då kan ett antiskällhalsband vara nästa steg. Ett antiskallhalsband hjälper till att bryta hundens beteende genom att överraska den med vibrationer, spray eller en hög överton.

Detta ska göra att hunden avbryter sitt beteende. Antiskällhalsband används som ett hjälpmedel och ett redskap i träningen och utesluter inte andra metoder så som positiv förstärkning.

Men ibland kan det vara svårt att nå fram om din hund är för upptagen med sitt skällande och det är där halsbandets funktion kommer in, den avbryter hundens beteende och ger dig möjlighet att ta kontroll över situationen.

Man bör bara använda antiskällhalsbandet under korta stunder och ersätter exempelvis inte ett vanligt hundhalsband för dagligt bruk och promenader.

1. Petsafe 300m Remote Spray Trainer

Petsafe 300m Remote Spray Trainer

Med hjälp av en fjärrkontroll kan du styra detta antiskällhalsband även på avstånd. Detta möjliggör också extra handräckning vid träning av andra beteenden eller moment.

Halsbandet laddas med patroner och det medföljer två olika vid köpet. En neturalpatron och en patron som innehåller citronelladoft. Båda patronerna är helt ofarliga för hunden, men doften eller sprutet distraherar hunden som avbryter sitt pågående beteende.

Det vattenavvisande halsbandet gör att den även fungerar ute i regnet. Batteriet som medföljer är uppladdningsbart via den USB-kabeln som också medföljer. Halsbandet passar till hundar som har ett halsomgång på max 68 cm.

2. Petsafe Antiskällhalsband

Petsafe Antiskällhalsband

För hundar som väger mer än 3,6 kilo och har ett halsomgång på max 68,6 cm, fungerar detta antiskällhalsband från Petsafe. Det laddas enkelt upp via en USB-kabel och avger sedan en spray när den uppfattar din hunds skall via upptagning av ljud och vibrationer.

Batteriet blir fulladdat på ungefär 4 – 5 timmar och har sedan en batteritid på ungefär 40 – 50 timmar. Halsbandet är vattentåligt och kan därmed användas både inomhus och utomhus.

Halsbandet laddas med patroner, antingen innehållandes neutral spray eller innehållandes citronella doft, en patron innehåller cirka 35 – 40 spray. En lampa lyser när det är dags att byta patron. Petsafe antiskallhalsband har dessutom en automatisk säkerhetsavstängning.

3. Petsafe Deluxe Little Dog Antiskällhalsband

Petsafe Deluxe Little Dog Antiskällhalsband

Det här antiskällhalsbandet lämpar sig till hundar med ett halsomgång upp till 50 cm och en vikt på max 26 kilo. Halsbandet är tillverkat av mjukt nylon och kan steglöst regleras för att passa din hund.

Antiskall-funktionen drivs av ett RFA 18-11 batteri och batterinivån syns med hjälp av en tydlig LED-indikator. På samma sätt visas nivån för den spray som utlöses vid skall. Sprayen fylls enkelt på och är helt ofarlig för din hund.

4. Petsafe VBC-10 Vibration

Petsafe VBC-10 Vibration

Antiskällhalsbandet VBC-10 hjälper dig att kontrollera din hund skällande med hjälp av vibrationer. Halsbandet är högteknologiskt och skiljer din hunds skall från andra ljud tack vare den välutvecklade sensorn för ljud och vibrationer.

De vibrationer som utlöses vid skall kan ställas in i hela tio olika lägen. Vibrationerna utlöses via två sensorer och längden på vibrationerna är slumpvisa för att störa din hund i sitt skällande.

Halsbandet har en spärr som gör att vibrationerna automatiskt upphör om din hund avger mer än 15 skall under en tid på 80 sekunder.

5. Petsafe Ultrasonic Bark Control

Petsafe Ultrasonic Bark Control

Själva halsbandet är tillverkat i mjukt nylon som steglöst kan regleras i storlek för att få perfekt passform till din hund. På halsbandet sitter sedan en dosa som avger ett ultraljud när din hund skäller. Detta ljud som oftast inte uppfattas av människor, upplevs mycket obehagligt för din hund.

Det plötsliga höga ljudet ska överraska din hund som då ska sluta skälla. Halsbandet går att använda för träning både inomhus och utomhus men bör endast användas korta stunder i taget. Man rekommenderar inte att använda denna typ av antiskällhalsband på hundar som är under 6 månader gamla.

6. Petsafe Delixe Antiskällstation – Utomhus

Petsafe Delixe Antiskällstation - Utomhus

Brukar din hund vistas ute i trädgården och ger förbipasserande människor eller hundar en utskällning? Då kan denna antiskällstation för utomhusbruk från Petsafe vara ett alternativ.

Den fångar upp din hund skällande på ett avstånd upp till 15 meter och avger då en överljudston. Denna ton uppfattas inte av de flesta människor men upplevs obehaglig för din hund. Stationen är givetvis vattentät för att fungera utomhus och dess utformning gör att den blir en rolig detalj i din trädgård.

Du kan välja mellan att ställa stationen på en plan yta eller till exempel hänga upp den i ett träd. Det finns också en timerfunktion där du kan ställa in särskilda tider som stationen ska vara aktiv.

7. Antiskällstation från PetSafe för inomhusbruk

Antiskällstation från PetSafe för inomhusbruk

Om du endast upplever problem med att din hund skäller inomhus, till exempel när det kommer besökare eller om det hörs ljud i trappuppgången om ni bor i lägenhet, då kan denna antiskällstation vara ett alternativ. Stationen kan stå för sig själv eller fästas på föremål.

Den inbyggda mikrofonen kan fånga upp ljuder av hundens skall på uppåt 8 meter. När den upptäcker skallet avger den ett överljudston som ska göra att hunden blir överraskad och slutar att skälla. Hunden upplever tonen obehaglig men den är inte farlig för hundens hörsel.

Denna antiskällstation är gjord för inomhusbruk och passar till alla hundraser.

Att tänka på inför köp av antiskällhalsband

Innan du köper ett antiskällhalsband behöver du vara medveten om att det enbart är ett hjälpmedel i din träning för att bryta hundens beteende. Ett antiskällhalsband ändrar inte din hunds beteende i en handvändning, det är fortfarande träning som gäller. Men halsbandet kan vara nyckeln till att komma åt problemet.

Det finns olika antiskällhalsband att välja mellan och det är inte säkert att alla varianter är effektiva på din hund. Läs på om de olika varianterna som finns för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om du ska välja ett halsband med spray, vibration eller ultraljud som störning. Tänk på att halsbandet ska sitta bra för att minimera skaderisken.

Frågor och svar

Hur använder jag ett antiskällhalsband?

Ett antiskällhalsband bör användas i träning för att bryta ett oönskad beteende. Halsbandet bör bara vara på korta stunder för att underlätta träningen. De olika modellerna av halsband fungerar sedan olika under användning.

En del halsband styrs till exempel genom fjärrkontroll och du kan därmed själv bestämma när antiskallhalsbandet ska utlösas, andra går på ljudet och vibrationerna som uppstår när din hund skäller.

Vad är ett antiskallhalsband?

Ett antiskallhalsband är ett hjälpmedel till din träning för att komma till rätta med din hunds beteende. Ett sådant halsband bör användas i kombination med annan träning för att uppmuntra din hund att sluta skälla.

Halsbandet fungerar så att det reagerar på din hunds skall och därefter utlöser, spray, vibrationer eller ett ultraljud för att bryta din hund beteende.

Kan antiskällhalsband skada hunden?

Det är inte farligt att använda ett antiskällhalsband, vid korrekt användning kan den inte orsaka fysiska skador på din hund. Däremot kan din hund uppleva det mycket obehagligt och man bör därför ha sin hund under uppsikt så att man vet hur den reagerar när antiskallhalsbandet utlöses. Det finns olika typer av antiskallshalsband och de kan vara olika effektiva på din hund.

Sammanfattning

Ett antiskällhalsband, eller en antiskallstation, används alltså för att bryta din hunds beteende. Detta sker vid skall som är den utlösande faktorn för alla modeller. Det finns antiskallhalsband som avger en citrusdoft, halsband som avger ett ultraljud, halsband som avger vibrationer eller de som sprayar en neutral spray.

Om man inte vill använda halsband finns det antiskallstationer som alternativ. Dessa placeras istället på väl valda ställen där de kan uppfatta din hund skällande och därmed avger en hög överton som uppfattas av din hund.

Det är viktigt att komma ihåg att ett antiskallhalsband endast är ett träningsredskap för att bryta ett oönskat beteende. Man bör kombinera detta med andra träningsmetoder för att nå ett gott resultat. Det finns ingen garanti för att ett antiskallhalsband fungerar på din hund och får den att sluta skälla.